19 Април 2024петък10:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

След искане на БСП

НС спеши министрите да вземат мерки срещу демографската криза

До 30 ноември в парламента трябва да са внесени предложенията за спешни и средносрочни действия

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 17

Депутатите единодушно гласуваха решение, с което възложиха на МС до 30 ноември да разработи и внесе в парламента краткосрочни и средносрочни мерки за преодоляване на демографската криза. Решението бе взето вчера по искане на БСП и след разисквания по питане на Михаил Миков и Корнелия Нинова от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ към вицепремиера Ивайло Калфин за демографската перспектива пред страната.
По време на дискусията в НС председателят на БСП Михаил Миков отбеляза, че демографският въпрос е много важна тема и за правителството, затова трябва да се пренесе там, тъй като се залагат параметрите за бюджета за следващата година. Миков дори предупреди, че демографският въпрос се превръща в опасност за българската демокрация. Според него ситуацията сега е последица от това, че държавата 25 години се е оттегляла от различни сектори и политиката на по-малко държава води страната ни в челните класации по смъртност и ниска продължителност на живота.
"Политиците говорят, а държавата все повече се отдръпва. Отдръпва се в областта на здравеопазването, в областта на образованието. Социалният бюджет продължава да бъде остатъчна величина в страна, която поради системно и продължително налагана дясна политика, отстъпва от водещите си позиции в сфери като образование, здравеопазване, култура", каза лидерът на БСП. Ниските данъци и ниските доходи убиват перспективата за развитие пред квалифицираните младежи на България, защото отвореният ЕС им дава много повече възможности за доходи и за нормален живот, каза той. По неговите думи този процес ще продължи и никой чужд инвеститор няма да идва в България заради ниските заплати, ниските разходи и ниските данъци, когато няма качествена работна ръка.
Във връзка с демографските проблеми Миков припомни предложенията на БСП за въвеждане на прогресивно подоходно облагане и за диференцирана данъчна ставка за бебешките стоки. Той заяви, че без тези малки знаци хората ще продължат да смятат, че държавата е чужда и далечна от тях и ще продължат да гледат към "Терминал 2".
Зам.-председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова представи тревожни данни, че от 1990 до 2011 г. сме намалели с 1,5 млн. Прогнозите сочат, че през 2060 г. българите ще намалеят с близо още 2 млн., каза Нинова. Тя цитира данни, според които рязко ще намалеят младите хора - с около 310 000 души, а хората в трудоспособна възраст - с близо 350 000 души, същевременно хората над 65 години ще нараснат с 310 000. Като основна причина за това тя посочи ниската раждаемост. Другите проблеми според Нинова са високата смъртност и емиграцията на младите. Нека да набележим мерки за тяхното преодоляване, призова депутатите Нинова.
Миков заяви, че прави странно впечатление отсъствието на цяла парламентарна група на Реформаторския блок.
Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи първоначалният срок на проекторешението да бъде променен от 31 октомври на 30 ноември, за да съвпадне с хода на бюджетната процедура, което беше прието.
Колегата й Лъчезар Иванов посочи, че за решаването на демографските проблеми трябва да се включи цялото общество, заедно с религиозните общности. Според него началото трябва да бъде дадено още в детската градина и в училище, и дори в картинките на букварите да бъде показван модел на семейството с повече от едно деца.
Самият Ивайло Калфин пък заяви пред депутатите, че е необходимо да се направи демографска оценка на всеки законопроект.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 473

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 575

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 535

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 600

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 495

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ