28 Март 2024четвъртък13:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В Украйна създават... мюсюлмански батальон

Желание да служат в него проявили татари, чеченци, ингуши, азербайджанци, узбеки

/ брой: 176

автор:Дума

visibility 5

В Украйна ще бъде създаден мюсюлмански батальон, обяви пълномощникът на украинския президент по делата на кримско-татарския народ Мустафа Джемилев, предаде агенция "Кримские новости". "Взето е решение за създаване на мюсюлмански батальон, който ще бъде подчинен на Министерството на отбраната на Украйна и който основно ще бъде дислоциран в граничещата с Крим Херсонска област", съобщи Джемилев по време на започналия двудневен Втори Световен конгрес на кримските татари в Анкара. Припомняме, че негови основни организатори са Мустафа Джемилев и Рефат Чубаров, на които е забранено влизането в Крим в продължение на пет години заради непрекъснатите им опити за разпалване на междунационални вражди.
Според Джемилев в това подразделение освен татари желание да служат вече са изявили и "достатъчно голям брой" чеченци, ингуши, азербайджанци, узбеки.
Идеята е мюсюлманският батальон да бъде използван за контрол на "преминаващите хора и товари" между Крим и Украйна. А когато Крим се върнел в състава на Украйна ще бъде насочен за потушаване на "възможни безредици" на полуострова, подчерта Джемилев, цитиран от QHA.
Политикът е изказал подкрепа и на идеята за компактно заселване на кримските татари в Херсонска област. "За реализиране на този проект, за осигуряване на хората с жилища и работни места са нужни значителни инвестиции", отбеляза той и призова кримско-татарската диаспора да внесе своя принос в решаване на проблема. Същевременно Джемилев призова и за разширяването на санкциите срещу Русия. "Нашата главна цел е спасяването на полуострова от незаконната анексия от страна на Русия. Според нас един от методите на борба е използването на санкции, а крайната ни цел е изтеглянето на руските войски. Ако бъдат въведени допълнителни санкции, то ще можем да се върнем в нашата родина. Но за постигането на тази цел трябва цялата международна общност също да се присъедини", подчерта Джемилев.
Президентът на Украйна Петро Порошенко в обръщението си към участниците в провеждащия се в Анкара конгрес на кримските татари заяви за разработването на "пътна карта" за предоставянето на Крим, "историческата родина на кримско-татарския народ", на статут на национално-териториална автономия в състава на украинската държава.


ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА

Преди 70 г. от Крим са били депортирани 183 155 души с обвинение, че близо 20 хиляди кримски граждани от татарски произход доброволно са се присъединили към германските окупационни власти и са взели активно участие в боеве срещу Съветската армия и срещу партизаните.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ