27 Април 2024събота18:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бизнес и синдикати

Поискаха мораториум за присъединяване нови мощности с преференциални цени

Новата цена на тока за стопанските потребители ще доведе до спад на доходи, загуба на работни места и увеличение на цените на дребно, заяви Васил Велев

/ брой: 176

автор:Дума

visibility 950

Четирите национално представителни работодателски организации и синдикатите поискаха вчера мораториум върху присъединяването на нови мощности, които продават ток на преференциални цени, както и реформи за намаляване на таксата "задължение към обществото". Това е отговорът им на предложеното от КЕВР увеличение на цената на тока за индустрията, в резултат на което енергията за предприятията поскъпна двойно на фона на минимално общо понижение за битовите потребители от 1 август.
"Ще искаме в първите си работни дни да бъде приет мораториум за присъединяването на всички производители на електроенергия, които продават по преференциални цени, какъвто мораториум има за шистовия газ", обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, предаде "Фокус".
Друго от исканията им е да се преразгледа последният закон в енергетиката и да се създаде пътна карта за краткосрочни и дългосрочни реформи, които да позволят България да влезе в средата на класацията по "задължение към обществото" в Европа. "Сега заедно с Дания ще плащаме най-скъпата "задължение към обществото". Ако не бъдат чути нашите искания, ще организираме нов протест през септември. Многохилядни множества поискаха оставката на Иван Иванов още на 29-и под прозорците на КЕВР, ние ще продължим тази процедура по съответния ред", каза още Велев.
Синдикати и работодатели потвърдиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, през септември ще има нови протести.
"АИКБ се присъединява към тревогата на останалите работодатели и синдикати след решението на КЕВР за драстично увеличение на цената на тока за българската индустрия. Тази нова цена ще доведе до спад на доходи, загуба на работни места и увеличение на цените на дребно в магазините. Това ще се почувства в следващите няколко месеца", каза за пореден път Васил Велев.
Недопустимо е КЕВР да противопоставя бита на промишлеността, малките и средните предприятия на големия бизнес, каза още Васил Велев. "КЕВР създава димна завеса, за да се караме помежду си и през това време крадците да продължават да крадат", допълни той. Велев бе категоричен, че работодателите ще се обърнат към главния прокурор с общо искане да се сезира по доклада на временната парламентарна комисия за състоянието на енергетиката. По думите му в него се вижда какви безобразия са правени и продължават да се правят в енергийния сектор у нас. "Вижда се как десетки фотоволтаични централи са присъединени в последния възможен работен ден на 29 юни 2012 г. и повече от 6 месеца след това не са произвели нито един киловатчас електроенергия", допълни той.
Никой досега не се е произнесъл дали въведената добавка към обществото е правомерна, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Докладът на времената комисия, който беше представен миналата седмица в парламента, ясно и категорично дефинира, че тези загуби се генерират от ВЕИ-тата и американските централи, уточни той. По думите му 2 милиарда и 200 хиляди лева плаща НЕК на година за регулираната скъпа енергия.


Прокуратурата, ДАНС и специалисти ще контролират енергетиката, обяви премиерът

Специализирано звено, съставено от прокурори, специалисти и служители от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), ще контролира сектор "Енергетика", обяви вчера премиерът Бойко Борисов в Сливен, където бе на посещение в завод "Фрукто". Премиерът заяви, че щял да се срещне с представители на Българския енергиен холдинг. "Защото пак има място, където може да ни се изплъзват и да лъжат. Това е между ВЕИ и ЕРП-тата. Там няма никакъв контрол. Ще им направя едно звено с прокурори със специалисти и ДАНС, които да следят движението на фактурите, защото там надписват, пишат", каза още Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 693

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 673

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 682

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 601

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 621

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ