25 Април 2024четвъртък12:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бузлуджа 2015

50 хиляди извикаха "Победа" за БСП в местните избори

Левицата представи свои кандидат-кметове и даде заявка за лява политика в общините

/ брой: 176

автор:Дума

visibility 1631

Над 50 000 души препълниха от край до край Историческата поляна под връх Бузлуджа в събота и с мощни викове "Победа" подкрепиха БСП за битката в местните избори. Това стана по време на традиционното честване по повод на 124-тата годишнина от създаването на социалистическото движение в България.
На поляната сред хората бяха и членове на ръководството на БСП, председателите на партиите и депутатите от коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, членове на Младежкото обединение в БСП и други. Официален гост бе и кметът на румънския град Калафат Мирча Гуца.
"От тук тръгваме на поход към днешните избори. Десницата се опитва да внуши, че няма значение дали политиката е лява или дясна. Не пести средства в заплахи, купувания на гласове и т.н., само за да е на власт. Десните са доказали, че управляват заради властта. Днешното управление няма идеологическа спойка и е нестабилно, което дестабилизира страната", обърна се към множеството лидерът на БСП Михаил Миков.
"Няма в страната друга партия или политическа сила, която може да събере такова сериозно човешко присъствие, в това е богатството на БСП - събралите се хора на Историческата поляна", емоционално заяви и говорителят на партията Атанас Мерджанов, който водеше митинга. Той подчерта, че левицата има огромен опит в участието си в органите на местната власт, защото за социалистите винаги най-важна е била грижата за хората. Мерджанов съобщи, че сред всички номинирани досега кандидати за кметове 62%, или 52 от утвърдените до момента, се борят за своя първи мандат. Говорителят на БСП подчерта, че желанието на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за обновление в местната власт се доказва и от това, че 18 от претендентите досега не са заемали длъжности в органите за местно самоуправление, а 96 от кандидатите за кметове на общини са завършили поне 1 висше образование и 37% от кандидатите за кметове са под 45 години
"Много често се казва, подхлъзват ни, че когато става въпрос за кметска власт, нямало разлика между "ляво" и "дясно". Абсолютно категорично не съм съгласен. Има лява кметска власт и дясна кметска власт", бе посланието на кандидата на БСП за кмет на София проф. Михаил Мирчев. Според него лявото кметско управление означава да има осветление не само в центъра, но и в кварталите, полицията да не пази само богаташките райони, да има тротоари и по страничните, а не само по централните улици. "Едно такова разбиране трябва да приложим в София.
За да се стопява разликата между Бояна и Орландовци която стана много чуваема напоследък, за да се стопява разликата между квартал "Витоша" и някои части на "Люлин", който е огромен град сам по себе си, между "Лозенец" и квартал "Кремиковци", категоричен беше Мирчев. Според него БСП има всички шансове да се представи добре на местните избори. "Можем да победим. Нека имаме самочувствие. Левица със самочувствие, а не притисната в ъгъла. Да излъчваме увереност и така да увличаме хора със себе си. Освен това да не разчитаме само на левите и бесепарите, а и на другите, които биха повярвали и биха дали своето доверие на нашите кметове, на нашите общински съветници", призова той.
Към членовете и симпатизантите на БСП, събрали се под историческия връх, се обърна и кметът на Троян Донка Михайлова, която е кандидат за нов мандат. "Тук, на тази сцена, се чувствам силна, можеща и като човек, който е готов да тръгне на тежка битка. Вие ми давате тази сила", заяви тя. По думите й да бъдеш ляв кмет означава да работиш всеотдайно за общината си, да търсиш справедливост в живота на всеки човек, да имаш ясни и постижими цели и да познаваш живота на хората, защото без това няма как да им помогнеш.
Думата беше дадена и на младата кандидатка за кмет на район "Западен" в Пловдив Милена Колева. "Съборът на Бузлуджа е доказателство, че БСП е жива партия и политическа сила с автентична човешка енергия", заяви тя. Колева изрази своята твърда подкрепа за основните принципи на БСП - справедливост, солидарност, грижа за по-слабите и устрем за развитие на страната ни. "Като млада майка на малко дете искам то и всички деца в България да имат красиво детство, с работещи родители, с достъпно образование и родина, която им дава стабилност  и сигурност", категорична бе младата социалистка.
Преди митинга председателят на БСП Михаил Миков поднесе цветя на барелефа "Основоположници на социалистическото движение", паметника на Хаджи Димитър и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд. Там той връчи и 124 членски електронни карти на новоприети млади социалисти. Сред тях бе и бъдещата майка Радослава Николова от Лясковец, Великотърновска област.
Ден преди събора на Бузлуджа депутати и членове на националното, областните и общинските ръководството на БСП, млади социалисти и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на историческия връх Шипка.
БСП е национална партия, която черпи сила от миналото, стои стабилно в настоящето и очертава бъдещето заяви Миков, след като отдаде почит на загиналите за свободата на България на знаменития за българската история връх Шипка. "Уважаваме кръвта на онези, които са изгубили живота си в името на свободна България. Признателни сме на всички, които не са очаквали награда за делото си, а са оставили костите си тук, на този връх, в онази легендарна битка, отекнала в историята", подчерта Миков и призова всички да почетат паметта на българските, руските, румънските и финландските войници, които са загинали далече от родината си в името на свободна България.
За доброто настроение на присъстващите на празника на Бузлуджа се погрижиха с изпълненията си Петя Буюклиева, младите таланти Денислав Новев, Красимира Иванова, духов оркестър "Дико Илиев" и самодейни състави.
Изненадата на Бузлуджа тази година в синхрон с топлото време бе създаденото специално за случая "Социалистическо пиво", което стана абсолютен хит сред хората на поляната. В края на митинга под звуците на "Моя страна, моя България" и "Не умира червената роза", с развети знамена и на крака, множеството посрещна председателя на БСП Михаил Миков, който слезе от сцената, за да се ръкува с хората.
Тържеството беше помрачено от кончината на Костадин Сельов и Господинка Пенева, които починаха по време на събора. Михаил Миков поднесе съболезнования на семействата на двамата социалисти, които починаха по време на националния събор на Бузлуджа. В такива моменти, когато се разделяме с достойни хора, останали до края на живота си предани на лявата идея, сякаш думите губят силата си, отбелязва лидерът на социалистите в съболезнователни адреси от свое име и от името на Националния съвет на БСП.


Кандидатът за кмет на София Михаил Мирчев бе категоричен, че може да има лява политика за местната власт

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 179

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 177

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ