25 Април 2024четвъртък07:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Работодатели и синдикати не се разбраха за задълженията при удължено работно време

Бизнесът не е съгласен и да уведомява писмено всеки работник колко дни платен отпуск му остават

/ брой: 179

автор:Дума

visibility 1497

Работодателите и синдикатите не се разбраха за това трябва ли работодателят да уведомява синдикатите за удължено работно време. На заседанието си вчера Тристранният съвет отхвърли предложението за промяна в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, касаещо това дали работодателят да има задължение предварително да информира синдикатите, когато иска удължено работно време.
Председателят на БТТП Цветан Симеонов изтъкна, че бизнесът възразява срещу всяко едно допълнително натоварване на работодателя. "По сега съществуващите правила по Кодекса на труда удълженото работно време става с консултации със синдикатите. Синдикатите нямат право да възразяват за това, че не са уведомени", каза Симеонов. Според него удълженото работно време много често се налага и даде пример с шивашката индустрия. Ако трябвало да уведомява този или онзи работодателят ставал изложен на набезите на контролните органи, без да има някакви скрити мисли, защото не е знаел, че няма да се справи, смята Симеонов.
"Досега работодателят следваше да уведоми Инспекцията по труда, когато възнамерява да удължи работното време. Не е вярно обаче, че към момента такъв законов текст има. Текстът, който съществува в момента, задължава работодателя да се консултира със синдикатите, ако има такива в предприятието, но не и да им връчи финалното решение", каза Ваня Григорова от "Подкрепа". Тя бе категорична, че синдикатите имат право да изискват документи от работодателите и те да им бъдат давани. Иначе се стигало до експлоатация над работниците и незаплащане на положения от тях извънреден труд.
Цветан Симеонов коментира още, че няма законова основа за новото задължение на работодателите да уведомяват писмено работниците за това колко отпуска им остава. "Ако това предложение мине, ще го атакуваме в Административния съд, защото искаме българският работодател да се концентрира върху креативните дейности, а не в обсъждане на администрацията", добави председателят на БТПП.
И другите две работодателски организации - БСК и АИКБ, също се обявиха против предложението на КТ "Подкрепа" работодателят да уведомява писмено работника за оставащите му дни платен отпуск. Това 100 листа при 100 работници, вместо един график, достъпен за всички, посочиха от БСК.
Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че въпросът е много по-голям от това, за което в момента се заседава. Той обясни, че се създава практика за всички тези години, откакто сме членове на ЕС, която има много недостатъци при използването на труд. Той уточни, че консултиране е едно, а информиране - друго. "Говорим да има информираност за удълженото работно време", каза Димитър Манолов.
На брифинг след заседанието на Тристранката социалният министър Ивайло Калфин заяви, че Наредбата за работното време, почивките и отпуските е приета от социалните партньори.
Имаше възражение по някои текстове, посочи той, но заяви, че писменото уведомяване може да има различна форма и не е казано, че трябва да бъде само на хартиен носител. "Не мисля, че това би затруднило значително работодателите, по-скоро ще запази информираността на всеки служител", каза Калфин. Като цяло наредбата се приема от социалните партньори", коментира той.


ГИТ погна земеделските производители за еднодневните договори

Главна инспекция по труда (ГИТ) започна внезапни проверки на земеделски производители. Те обхващат тези работодатели, които не са проявили интерес към нововъведените еднодневни трудови договори, както и тези, които са регистрирали образци на такива договори, но обработваната от тях земя предполага наемането на повече работници.
ГИТ използва информация на земеделското министерство за регистрираните земеделски производители, местонахождението им, площта на обработваемата земя и количеството добивана продукция. След въвеждането на новия вид трудови договори и благодарение на обмена на информация между земеделското и социалното министерство, рисковите обекти са предварително набелязани.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ