28 Март 2024четвъртък19:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Директивата

/ брой: 180

автор:Светлана Михова

visibility 1752

На 6 август, докато в Европа все още бе дълбока нощ, в ранното японско утро вече течеше траурната церемония за 70-годишнината от атомната гибел на Хирошима. В този час - поради астрономически обстоятелства, Барак Обама пребиваваше във вчерашния ден и четеше реч. Онова, което свързваше в този момент трите географски точки, бе понятието "ядрена война". Но то няма за тях един и същи смисъл. Европа, Япония и САЩ имат различна представа, различна историческа памет за него.
Американският вожд намери за проява на добър тон, говорейки в часа на японската трагедия, да не отрони нито дума за нея, а да защити споразумението за иранската ядрена програма и да заяви, че по време на Студената война ядрената катастрофа била избегната благодарение на САЩ, които победили СССР "без нито един изстрел" срещу съветските войници. Речта му завърши с баналния рефрен за изключителността на американската нация, която "ще остане най-мощната на Земята и през следващите десетилетия". Пак добре, че не се реши да гадае за векове напред.
В САЩ по традиция имат странен поглед към историята. Сигурно е от комплекс на малоценност. "Могъщата нация", съставена от индивиди с различна национална история, се обединява не около съпреживяваните общи исторически събития, а около сътворените общи исторически митове. Един от тях е, че атомните бомби над Хирошима и Нагасаки били хвърлени "в името на мира и по-скорошния край на Втората световна война". Това изчиства съвестта на нацията. Затова до днес нито един американски президент не е присъствал на траурната церемония в Хирошима. Затова над 60 на сто от американците не смятат, че САЩ би трябвало да се извинят на Япония за стотиците хиляди жертви.
Така е "политкоректно", казват. Така е удобно за идеологическия фон на днешната политика на САЩ. Всъщност оправданието, с което сами се награждават за злодеянието през лятото на 1945-а, разтоварването от всякаква отговорност, дава импулс на циничната им външнополитическа догматика и практика през всички последвали години. И до днес сме свидетели на този цинизъм и берем отровните му плодове.
Последната риторична гимнастика на Обама връща лентата само 4 години назад, пак в навечерието на японския атомен кошмар. На 4 август 2011 г., навръх рождения си ден, той подписва документ, наречен "Президентска директива "Изследвания на масовите злодеяния" (Presidential Study Directive on Mass Atrocities). Нека припомним, че в този момент "арабската пролет" е в разцвета си. Текстът е забележителен. "Пред лицето на потенциално масово злодеяние нашите варианти никога не се изчерпват с изпращане на въоръжени сили или с подкрепа за пресичане на злодеянията. Действията, които можем да изберем, са много. Те се простират от икономическа до дипломатическа намеса, от непреки военни действия до преки", гласи "злодейната директива".
Някой да я е отменял? След като бе приключено с Ирак и Либия, не са ли на дневен ред Украйна и Сирия? Не идва ли ред на други бивши съветски републики, докато се стигне до Китай и Русия? Но това вече ще бъде дело на неговите приемници. Хилари Клинтън например няма търпение да хване юздите на злодеянията. Нейният съпруг, романтично усмихнатият Бил, демонстрира навремето завидно безцеремоние в поставяне и изпълнение на американските амбиции.
Неговата тирада на закрито заседание на обединения комитет на началник-щабовете на 25 октомври 1995 г. е още по-забележителна. Това бе моментът на кръвопролитния разпад на Югославия, на Съветския съюз и чеченските войни. "Последните 10 години политиката към СССР и неговите съюзници убедително доказа правилността на поетия от нас курс към отстраняване на една от най-силните държави в света. Ние постигнахме това, което президентът Труман се канеше да направи с атомна бомба. Похарчихме милиарди долари, но получихме най-различни стратегически суровини. В следващото десетилетие ни предстои: разчленяване на Русия на малки държави чрез междурегионални войни, каквито бяха организирани в Югославия, окончателен разпад на военно-промишления й комплекс и армия, установяване на нужните ни на нас режими в откъсналите се от нея републики".
Сериозно и чистосърдечно, нали? И каква завидна злодейна приемственост. През тези години на нас ни се внушава, че впримчването в НАТО е благодеяние и сюблимен израз на грижата за сигурност и демокрация. И с цяла Европа е така - примка след примка във впряга на главната директива "разчленяване на Русия". Затова скоро в пет европейски страни ще бъдат доставени ново поколение тактически атомни бомби. В Германия досега над спокойния европейски сън бдят 20 бомби Б61 - всяка в пъти по-мощна от хвърлените над Хирошима и Нагасаки. Приятни сънища, Европа. Забрави Хирошима и не задавай излишни въпроси. Директивата на злодеянието е спусната.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ