29 Март 2024петък10:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

15 години на театър в Паталеница

Шекспировата театрална школа "Петровден" събира всяко лято гости от страната и чужбина

/ брой: 181

автор:Пенка Калинкова

visibility 2756

15 години в Паталеница всяка година точно по горещниците идват да гледат театър ентусиасти от цялата страна - възрастни и деца, театрали, почитатели на Мелпомена и просто любопитни. Имаш чувството, че цялото население се събира. Шекспировата театрална школа "Петровден" е една от забележителностите на живото село в полите на Родопите. Заедно с църквата от Хтт век "Св. Димитър". Връзката между църквата, театралната школа и училището е от самото начало и досега. Преди години Инна Церовска влюби съпруга си, известния театрален режисьор Христо Церовски, в селото и църквата. И ако днес Христо Церовски беше жив, щеше да бъде щастлив, че една от неговите творчески рожби - "школата "Петровден", стана на 15 години и че една от дъщерите му  - Самуела-Ивана, играе в тазгодишното представление "Ромео и Жулиета". Тя и нейният партньор в ролята на Ромео - Анатолий Ставрев, са тръгнали в школата от 7-годишни деца, сега са студенти в НАТФИЗ. Другата дъщеря на Церовски Павлина-Калина е режисьор по монтажа на рекламното видео... С Церовски и Инна, като мениджър, и с това заглавие проходи навремето школата и пътят между училището - ОУ "Константин Величков", и църквата не е дълъг, но когато го изминават в продължение на 15 години много хора километражът му е вече друг.
Училищният двор с шадравана, мостик над него и дърветата наоколо са естественият декор, а чудните паталенски вечери и непринуденият контакт между младите актьори и зрителите създават неповторимата атмосфера на преживяването. Първите артисти бяха малките жители на Паталеница. Повечето от тях вече са дипломирани актьори в специалността актьорско майсторство за драматичен театър в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".
След смъртта на Христо Церовски делото му беше поето от Тодор Димитров, активно се включи и актрисата Вяра Начева. После Инна Церовска със съдействието на Тодор Димитров установи връзка с Рекс Дойл и години наред той идваше със свои сътрудници, напоследък и ученици, от училището Гилфорд към университета Съри, Англия. За тези години постановките на Шекспирови пиеси ставаха все повече - "Венецианският търговец", "Укротяване на опърничавата", "Сън в лятна нощ", "Напразни усилия на любовта", "Комедия от грешки", "Перикъл", "Зимна приказка", "Бурята"... Миналата година истинска лятна буря стана част от представлението "Бурята".
Рекс Дойл вече не е между живите, но неговото място в проекта "Петровден" зае деканът на театралния факултет в Гилфорд скул режисьорът Тревър Роулинс. Негови помощници са Стере Майер, която е дългогодишен участник в Шекспировите постановки, и Лаура Уестън, преподаватели, съответно по вокални техники и сценично движение и пластика. За втора поредна година в Паталеница пристигнаха и студенти по актьорско майсторство от театралното училище в Англия, които равностойно участваха в пиесата, заедно с професионалните актьори и възпитаниците на Шекспировата школа в селото.
Тазгодишното представление беше посветено на Христо Церовски и Рекс Дойл, двама души, които, макар че физически ги няма, продължават да вдъхновяват младите актьори. И тази година участваха актрисите Александра Михайлова и Таня Йоргова, както и Гьорги Георгиев-Антика, който е сегашният ръководител на школата, партнираха им актьорите Богдан Казанджиев, Петър Mитев, Благой Бойчев, децата от школата Мартина Вълчинова, Гергана Петрова, Стоян Додников, както и английските им колеги Хари Евънс, Хейзъл Коуфилд, Райън Уудкок, Брук Парат, Люк Рийс-Оливие. Семейството на Шекспировата театрална школа "Петровден" расте, магнетизмът на проекта продължава да бъде много силен, да зарежда и увлича нови и нови участници.


Самуела Церовска и Анатолий Ставрев в ролите на Ромео и Жулиета (на преден план)


Сцена с участието на актрисите Александра Михайлова и Таня Йоргова




Сцени от спектакъла
Снимки ОУ "Константин Величков" - с. Паталеница

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ