26 Април 2024петък02:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Кольо Колев:

Изненадата на изборите ще бъдат малките партии

Напрежението между ГЕРБ и Реформаторския блок е свързано с разпределението и консумацията на властта, категоричен е социологът

/ брой: 183

автор:Мария Нинова

visibility 1863

Кольо Колев е роден през 1956 г. Завършил е психология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализирал социална психология и социология. През 1994 г. учредява частната агенция "Медиана". Женен, с четири деца.


"Реформаторите се страхуват да не се обезличат в братската гореща прегръдка на ГЕРБ"
"Предизборната кампания ще се върти около рязане на лентички и писане на декларации"


- Господин Колев, официално стана ясно, че местните избори ще се проведат на 25 октомври. Какви изненади да очакваме от тях?
- Голямата изненада ще бъде пробивът на много локални формации и също така успехът на малките партии. Причината за това е, че ГЕРБ не се намира в особено добра кондиция. Те се ползват с доверието на около 20% от избирателите, като в редица големи областни центрове са под 16%. БСП обаче засега също не е в добра кондиция, за да може да се възползва от тази относителна слабост на ГЕРБ. Те загубиха прекалено много време да се занимават със себе си - време, през което трябваше да се обърнат към избирателите. При това положение онова, което може да се очаква, е относително ниска избирателна активност, пробив и добро представяне на малките партии.
- Тези партии, за които говорите, познати ли са или се очакват и нови?
- Те ще бъдат и познатите, разбира се, "Атака", Патриотичният фронт, вероятно и ББЦ ще се включи в тази игра, както и локални формации от типа "Заедно за", "Напредък за" и т.н. Макар че и за тях гласовете ще бъдат в национален мащаб приблизително към 25%.
- Скоро влизаме и в разгара на предизборната кампания, от нея какво да очакваме?
- Към този момент тя ще бъде фокусирана изцяло върху местните избори. Тя ще се върти около това или ще се правят необходимите движения, ще се режат лентички, ще се правят декларации и всякакви такива неща с оглед на местните избори. Разбира се, в скрит контекст ГЕРБ ще използват познатото "ето тук дайте да изберем хубав човек от ГЕРБ, за да бъде гъст с централната власт, защото така ще дойдат едни пари". Това са стандартни заигравки.
- А компромати да очакваме ли?
- О, разбира се, без всякакво съмнение и без никакво колебание. Между другото историите с ударите под пояса започнаха доста по-рано - със съдебни дела, които ще се точат дълго и тягостно, разследвания и следствия, които ще са продължителни.
- Резултатите от изборите наесен ще бъдат ли предпоставка за предсрочен парламентарен вот?
- Ако ГЕРБ се представи зле, то това ще разклати неговата позиция в управляващата коалиция и ще започнат брожения вътре. Някои анализатори казват, че ГЕРБ биха могли да се възползват, ако пък обратното - покаже добър резултат, от това да се освободи от някои нежелани партньори. Лично аз смятам, че резултатите няма да бъдат нито категорични за ГЕРБ, нито категорично против тях. Така че по-скоро ще продължи тази малко тегава, хлабава коалиция, която обаче ще бъде сплотена от консумацията на властта.
- През есента ще се проведе и референдум за електронното гласуване, вие споменахте, че не очаквате висока избирателна активност. Този референдум няма ли да мотивира повече хора да отидат до урните?
- Не, категорично няма да накара да отидат повече хора до урните. Самият референдум малко или много беше замислен като пиар акция от президента, а преди това беше като някакво своеобразно продължение на прочутия рефрен "Кой?", така че той до голяма степен няма особен смисъл. Поради тази причина и сега няма да има голямо участие, а пък да се достигне до 3 млн. и 500 хил., за да има валидност, според мен е немислимо.
- Споменахте БСП. Ще има ли сили да извлече възможно най-добрият резултат от изборите?
- До голяма степен си зависи от самата партията. Дотук те се занимаваха повече със себе си - кой виновен, кой невиновен, кой кум, кой сват, ако те продължават да работят по този начин, няма да извлекат абсолютно никакви дивиденти. Но ако успеят да намерят правилния тон и начин за комуникации с хората, ще се стигне до нещо по-добро. Занимаването предимно със себе си и с вътрешни проблеми никога не е водило до нещо добро никоя партия.
- От известно време в публичното пространство се говори за нов Бойко Борисов, променен. Има ли нова версия на добре познатото старо?
- Определено той възприе по-друга линия на поведение. Този, който громеше, удряше с юмрук по масата и до неговото възцаряване никога нищо не беше правено, тази личност като че ли малко или много остана настрани. Тук Бойко Борисов го играе малко или много по-умерен - абе дайте тук заедно със задружни сили да вземем да оправим нещата. Разбира се, зависи не толкова от някаква личностна промяна, колкото от конфигурацията на политическите сили в управляващата коалиция.
- Като казахте, в управляващата коалиция в последните дни от политическия сезон се усети напрежение между ГЕРБ и Реформаторския блок. Възможно ли е то да ескалира?
- Напрежението е нормално. То е свързано с разпределението и консумацията на властта. Съвсем естествено в редиците на ГЕРБ има напрежение. Има хора, които казват - ето тук те взимат само толкова процента, пък вижте колко министри и колко управленски места имат. Господин Цветанов се яви изразител на подобни твърдения, но мисля, че напрежението, по-скоро е свързано с местните избори, с издигане на кандидатури, подкрепа и всички тези неща. Реформаторите се страхуват да не се обезличат в братската гореща прегръдка на ГЕРБ. Не смятам, че ще се стигне до някаква особена колизия преди местните избори.
- В ключови моменти в парламента, когато трябва да се гласуват важни неща, ГЕРБ и ДПС излизат с една позиция.
- Да, това не бих казал, че е нещо ново. Още в началото имаше сериозни съмнения, че ДПС и ГЕРБ са се договорили за свалянето на правителството на Пламен Орешарски и за мълчаливо, скрито или полулявно съвместно управление.
- Това може ли да изиграе лоша шега на ГЕРБ?
- Засега те се дърпат, държат се едва ли не - ама не, те ни подкрепят, защото сме умни и красиви. В общи линии ДПС непрекъснато прави декларации, че всъщност те никога не са подкрепяли ГЕРБ. Дори и в това съглашение за промяната на Конституцията видяхме една доста любопитна игра, в която така се оперира и вълкът да е сит, и агнето да е цяло. Така че, не вярвам, че те ще преминат от скрита любовна връзка към явни любовни отношения, съпружески. Най-малкото ще се опитат максимално дълго да отложат този момент.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ