26 Април 2024петък11:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Браншовик:

Слънчогледът и царевицата се стопиха заради сушата

Жътвата на маслодайната култура ще започне близо месец по-рано, очакват наполовина по-малки от миналогодишните добиви

/ брой: 184

автор:Мая Йовановска

visibility 958

"Притеснителното е това, което се случва с пролетните култури - слънчогледа и царевицата, заради вече триседмичните жеги. Тяхното прибиране предстои, но те буквално се стопиха". Това заяви пред ДУМА членът на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов. Имахме надежда, че поне там можем да получим добри резултати или поне близки до миналогодишните, но, за съжаление, май за тях процентите ще бъдат по-значителни в посока надолу, каза той.
Христов обясни, че районът, в който работи - Южна Бълг0ария, колкото и да вали, няма полза. "Както се казва: изсъхналото цвете и с мляко да го поливаш, то няма да се съживи", каза той. Точно такова било положението с пролетниците в Южна България. Христов съобщи, че от следващата седмица на места започва жътвата на слънчогледа. "Това ще стане необичайно рано, особено ако се има предвид, че пролетниците бяха засети малко по-късно заради валежите. Чисто математически трябваше да започнем да прибираме слънчогледа в началото на септември. Но сега този процес се изтегля напред във времето, което не е нормално. Причината са високите температури и сушата", обясни браншовикът.
Официално до 10 дни в Южна България ще има жътва на слънчоглед. Много зърнопроизводители са готови да влязат да жънат преждевременно маслодайната култура, обяви пред БНР заместник-председателят на УС на НАЗ Мариела Йорданова. В Южна България нямаха икономически значими превалявания от Великден насам и тази тежка ситуация продължава и за пролетниците - очакваме реколтата да е наполовина, прогнозира Йорданова. В Северна България, там където имаше локални валежи, част от късните хибриди слънчоглед и царевица ще се спасят, но за ранните вече е късно, обясни тя.
Жътвата на пшеницата и ечемика приключи в цялата страна, каза Христов. По неговите думи спрямо предходната година настоящата е малко по-слаба по отношение на прибраното количество на ечемика и пшеницата. Качеството е нормално, то е добро, каза той. Експертът съобщи, че НАЗ организация все още няма конкретни данни. А и тях трябва да ги обяви Министерството на земеделието и храните. Той все пак припомни, че в началото на жътвата НАЗ прогнозира около 20% по-малко производство на зърно в страната.
След проведено обследване на терен от МЗХ в средата на миналия месец бяха потвърдени очакванията за добра реколта през тази година. Прогнозното производство на зърно се очаква да бъде в рамките на 4,5-5,1 млн. тона пшеница и 746 840 тона ечемик. Въпреки неблагоприятните на места климатични условия средните прогнозни добиви от реколта 2015 са 522 кг от дка за пшеницата и 472 кг от дка за ечемика.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ