20 Април 2024събота10:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Без намордник

/ брой: 185

автор:Мая Йовановска

visibility 168

Последните месеци в изключително трудно и напрегнато преживяване с отрицателен знак се превърна разходката с кучето ми в столичния парк "Св. Петър и Павел". Нароили са се много питбули, че и други опасни породи, а част от стопаните на някои от тях изглеждат неадекватни. Заради което често ми се налага да бягам с разтуптяно сърце, видя ли питбул, пуснат да се разхожда без каишка.
Нещата въобще не са на майтап. Онзи ден един тип точно преди да влезе в парка пусна кучето си малко да се поразкърши и наблюдаваше с възхита как гони уличните котки. Вероятно с надеждата, че кучето ще ги стигне и тогава истински ще се позабавлява. Свидетел на подобни сцени съм била неведнъж. Няколко дни по-рано пък друг собственик на питбул, очевидно дрогиран или пиян, буквално летеше из алеите, защото огромното му куче го разнасяше като вейка. Той нямаше никакъв контрол върху животното си и въпросът е доколко това застрашава майките с деца. И още нещо само за капак. Приятелка ми сподели, че хората в квартала, където живее, са станали свидетели как питбул за секунди прекършил врата на друго домашно куче в присъствието на собственика си. Природа. Но не животното е виновно.
Нямам нищо против тези породи, известни със здравата си захапка, но питам: може ли и трябва ли всеки, който иска, да отглежда такова или друго куче от потенциално агресивна порода. Огромната част от собствениците на питбули отглеждат животните си адекватно, но истината е, че тази порода е изключително привлекателна за някои хора с комплекси. И тогава става страшно.
Парадоксалното е, че държавата може да ти отнеме детето, ако не се грижиш адекватно за него, но кучето, ако си неадекватен - не. Няма и такава законова уредба. Ще попитам МВР, щото те издават разрешителните за притежание на оръжие: не е ли оръжие в ръцете на неадекватен човек едно такова куче? То няма никаква вина. И не е ли редно за отглеждането на някои породи да ти искат първо мнение от психиатър? Въобще не би ли трябвало за отглеждането на т.нар. опасни породи да има някакъв режим? Щото не знам случай на пострадали хора или кучета от кокершпаньол или лабрадор. И общините ще попитам: като ни взимате данъци и глоби, като ни задължихте да им слагаме чипове, да им събираме акото, да ги водим на повод и да им дупчим билет в трамвая, що не задължите собствениците на питбули и други подобни да водят кучетата си с намордник. Поне това.
И не може ли, освен функциите да преследва престъпленията срещу животни, на каквито се нагледахме през последните години, зоополицията, която се очаква да заработи, да следи и за неадекватни хора, които водят кучета с яки захапки. Или отговорните органи, ако такива въобще има в тая държава, отново ще чакат поредния нещастен случай, за да се размърдат.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ