25 Април 2024четвъртък03:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Механизмите на богатството

/ брой: 32

автор:Андрей Пантев

visibility 2112

Така и не успях да разбера какво така разгневи част от гербаджийските депутати, когато казах, че предпочитам лекаря и изкуствоведа пред фирмаджията! Някаква невзрачна избраница от същия цвят на първия ред обвинително подвикна съкращението "БКП" Тогава реших, че това е позив към председателката на събранието или към партийния й бос! Явно е било насочено срещу мен. Как всички някога повтаряха "нашата партия", дори и да не са нейни членове, и как повечето от тях пренебрежително подвикват днес "вашата партия", когато са били нейни активисти. Ех, минало, минало недалечно. Колко удобно се заобикаля, прескача и премълчава тогава, когато не пасва на съвременни житейски чупки!
А все пак имам някакво предположение, защото фирмаджийството гневи определени знаменитости. Защото тази дума вече звучи така, че да разграничи механизма на богатството от почтения бизнес, който все пак някак съществува дори и у нас. Изразът "разкривам работни места" има и положителен смисъл, но в никакъв случай не е тържество на благотворителна филантропия.
Така минават стойностите. Вече ни уведомиха колко струват в пари откраднатите картини на Златю Бояджиев. Солидната сума следва да вдъхне респект не с художественото обаяние, а с финикийските знаци. Друго си е, когато знаем какво колко струва. Тогава ни респектира изкуството. В този смисъл покрай препирните за БАН разбрахме, че само онази наука, която носи печалби, е истинска. Сега разбирам, защото много бизнесмени ставаха професори, без да са били доценти. После се досещам, че един търговец на картини във времената на импресионистите продавал техните творби на парче. По-евтино за купуващия и по-изгодно за продавача. Така че тази комерсиализация винаги е вървяла с оправданието за прогрес. Тя не е българско явление. Но поставено под лупата на нашата ценностна скала, всичко става най-вече за продан. Саркастичният израз на Маркс "Плаща в брой" като единствена човешка аргументация в модерните времена, си остава валиден, въпреки че плащанията могат да бъдат и по банков път. Дали наистина не сме пред прага на онова обезчовечаване, което е прелюдия към унищожителни катастрофи? Поне досега винаги е било така. С каква лекота приемаме нашенски и чужди карикатури, просто защото са се пръкнали в резултат от формални процедури.
Нима не знаехме, че италианският премиер, владелец на всякакви медии, отдавна е за затвора и то не само за прелюбодеяния? А как си представяте съпругата на Де Гол като всеизвестен фотомодел. Или как Франк Делано Рузвелт би бил принуден публично да обяснява защо не контролира ципа си в Овалната зала? Кой знае днес името на британския премиер, освен политолози и журналисти? А в миналото той, който и да е, беше образец на изискано достолепие. Може ли да си представим как Йосиф Висарионович дирижира оркестър или пее "Калинка, малинка"? Аналози с подобно сравнение можем да открием на много други ширини. Да не споменаваме балканските монарси и латиноамериканските диктатори. Те невинаги са добри, но винаги са сериозни. Имам чувството, че днес, ако не си футболен фен, май не можеш да управляваш държава.
Едва ли локалните парвенюта биха били толкова важни, ако не виждат какво става по света. Изразът "така правят всички" има същата повсеместна логическа власт, както неотдавна онзи израз за световните пролетарии. Ето колко сме чувствителни и към притежанието на царските имоти. Но следва да имаме пример за подражание в безкористност вън от Двореца, за да сме повече убедителни. Да сте чули за виден интелектуалец, който е подарил бащиното си лозенце на местното читалище? Поне аз не съм. Тогава споменатото "така правят всички" се отнася също за всички, независимо от мащабите на имотите.
"Когато малък човек хвърля дълга сянка, чака ни продължителен мрак" - казват англичаните. Не е ли светът в плен на малки хора? Така поне изглежда обяснението за содомската гордост и чувството на безнаказаност на техните подражатели у нас!
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ