28 Март 2024четвъртък12:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Трънливият път на Българската левица

Формите на държавен бюрократичен колективизъм доведоха до опорочаване на идеалите на социализма при самото му строителство

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 5923

Чавдар Стоименов,
член на Изпълкома на Международната федерация на антифашистката съпротива

След падането на Берлинската стена световната история се промени. Историческите процеси от Великата октомврийска социалистическа революция и появилият се в резултат от нея социалистически строй, навлязоха във фазата на "ограничена криза". Октомври 1917 г. положи началото на грандиозни процеси на човешката еманципация, на самостоятелното и независимо осъзнаване на хората на труда, на класите и на народите. Този исторически експеримент промени изцяло дотогавашния свят, постави на дневен ред опита за една различна власт и за различни социални и управленски аспекти на обществото. "Държавният социализъм" обаче

осъществи собствения си провал във времето

Въпросната криза показа, че съществува връзка между утвърждаването на демократичните гаранции и свободата на производствените отношения по посока на социализиране на икономиката, на пазарните отношения и на властта. Формите на държавен бюрократичен колективизъм доведоха до опорочаване на идеалите на социализма при самото му строителство. Днес въпросът е да извлечем идейните и практическите изводи. Обстоятелството, че допуснахме определени кръгове да си приписват заслуги за постигането на политическите и моралните победи (напр. антифашистката борба, успехите при социализма и др.) доведе до това да се изгуби истинският смисъл на борбата за свобода, борбата срещу експлоатацията и т.н.
Ето защо днес същността на думите "комунизъм" и "социализъм" изгуби своята притегателна сила, като в колективното съзнание те се отъждествяват с практиката на авторитаризма. В момента все по-осезаемо реално действат сили, които си поставят за цел политическата и социалната реставрация. На тази опасна ретроградна тенденция левицата е призвана да се противопостави както в политически, така и в идеен план. Освен това левицата е задължена да се бори срещу примиряването в борбата против капиталистическата ирационалност. Днес една силна Българска левица означава тя да е  извлякла преди всичко

поуки от героичния си исторически опит

и да е изградила убеждението, че различната власт, различното управление в развитието на България се основава на демокрацията. Освен това различното управление на обществено-икономическото развитие не може да се реализира пълноценно, като се отстрани пазарът и политическият плурализъм. Историческото значение на българската левица е да насочи политиката преди всичко към социални, хуманни и мирни цели. Това е основата, върху която левицата днес трябва да постави въпроса за властта. На дневен ред е да помислим за социализма като процес на демократизиране на обществото, да мислим и да прилагаме демокрацията като реален път към социализма. Тук става въпрос за цели, които изискват дълга и упорита борба. Краят на двуполюсния модел на света не доведе до епоха на траен мир, справедливост и благоденствие. Напротив, възтържествува насилието, умножиха се проявите на корпоративност, фундаментализъм, локални войни и други най-различни действия със злонамерен характер. Именно тези прояви определят задачите на световната левица - борба срещу консерватизма, реакцията и срещу техния главен изразител - десницата.   
    От това следва, че оттук нататък основната идейна и политическа цел на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е

съчетаването в едно на двете глобални марксистки ценности

- свободата и равенството, които при т.нар. държавен социализъм бяха разделени. Липсата на пълноценна свобода попречи на равенството да се утвърди, а днес липсата на равенство не позволява свободата да се изяви реално. Особено след последните парламентарни избори се налага да се върви в тази посока, да се прегрупират левите сили около една нова прагматична програма.
Освен това в марксистката традиция и в различните исторически експерименти остава все още нерешен въпросът за справедливото преразпределение на общественото богатство. Затова от решаващо значение е да се работи за разширяване на икономическата демокрация, да се определят законово лостовете, чрез които всички трудещи се могат да се възползват по справедлив начин от обществените блага. Изобщо съзнателното ръководене на пазара и икономиката изискват силен обществен контрол на всички форми на икономическа дейност - частна, държавна, обществена и кооперативна. Следователно Българската левица ще се бори за демокрацията като обществен механизъм за социализиране на властта.
БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, която е призвана да управлява, не може да пренебрегва наличието на множеството политически, синдикални и граждански субекти, да се откаже от опита им и техния творчески заряд. Първата голяма крачка е направена от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, като социалистите (най-голямата организирана лява сила) се поставиха на разположение на едно обединено ляво движение. За да се постигне приобщаването на милиони граждани, се налага да се осъществи качествен скок в идейното разбиране и отношение към хората на труда в целия им спектър. Днес борбата срещу експлоатацията се изразява не само в справедливо заплащане и добри условия на труд, а и в признаване на правата, на сигурността за тяхното място на творци на благата. Това е борба на разширяване на контролните и управленски права на трудещите се върху продукта на техния труд.
Обединението в едно на героичното антифашистко минало на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ с
 
идеологическата цел "свобода и равенство"

е пътят за широкото отваряне и участието на обществените сили, произхождащи от патриотичните, младежките, демократическите, светските, религиозните и етнически традиции, които по свой собствен път са стигнали до своето крайно отношение към капиталистическия индивидуализъм и корумпиран колективизъм. Само в тази посока може да постигнем заветите на Карл Маркс, Димитър Благоев и Георги Димитров - да впрегнем колективния интелект. Това вече е постигнато в България в края на 20-те и началото на 30-те години от миналото столетие, когато Работническата партия (комунисти) става политически гръбнак на народния блок. Чрез тази стратегия партията спечели общинските избори в Софийска, Дупнишка, Самоковска комуна и др. На парламентарните избори през 1932 г. Българската левица постига изразителна победа срещу надигащия се монархофашизъм.

Снимка  Благовеста Цветкова

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ