29 Март 2024петък16:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Приказна опера край езерото в Правец

"Вълшебната флейта" на русенската трупа откри единадесетото издание на Моцартовите празници

/ брой: 191

visibility 16

Юлияна Караатанасова

Единадесетото издание на Международния фестивал "Моцартови празници" - Правец 2015, бе открито със знаково заглавие - операта "Вълшебната флейта" на Моцарт. Със съдействието на местната община и Министерството на културата, луксозният хотел РИУ Правец Резорт събра отбрана публика от почитатели на музиката, представители на бизнеса и политиката, които с удоволствие съчетават почивката с културни събития. От името на организаторите председателят на сдружение "Моцартови празници 04" Лъчезар Тодоров и артистичният директор на фестивала Христина Ангелакова приветстваха многобройната публика и изразиха благодарност към всички участници и приятели, подкрепящи каузата на фестивала.
Първото заглавие в програмата - приказната опера "Вълшебната флейта" на Моцарт, бе представено на откритата сцена на езерото в Правец от солисти, хор и оркестър на Държавна опера Русе с диригент Ивайло Кринчев. Изчистеният декор на Димо Костадинов, с игра на светлината възбуди въображението на публиката, превръщайки сцената ту в храма на Озирис, ту в тъмното царство на Царицата на нощта. Работата на Елена Илиева по възстановката и адаптацията на постановката е достойна за аплаузи, въпреки че статичността на режисурата, на моменти оживявана от прекрасните балетни номера, не причислява спектакъла към съвременните тенденции и модерното усещане, което култивираната публика очаква.  Цялостното музикално-драматургично изграждане се прекъсна от няколко неоправдани паузи между музикалните номера и говорните диалози, въпреки сериозните им съкращения. Диригентът Ивайло Кринчев би могъл в много по-висока степен да постигне очаквания музикален контраст в партитурата на Моцарт с еквивалента в нея на силите на доброто и злото. Драматичният момент в оркестъра можеше да е по-ярък, интерпретацията показа предимно изящните мелодии и фините щрихи, без наситеност на оркестровия звук, който съвсем не липсва при Моцарт, а тук конкретно - в сцените с Царицата на нощта.
Въпреки вокалното покритие на партията от Симона Кодева, нейната Царица можеше да бъде много по-мистериозна, отмъстителна и ужасяваща. В ролята на Зарастро, която гостуващият Владимир Василев пее за първи път, стана ясно, че дълбокият му мек басов тембър прекрасно пасва на благородния образ на добрия магьосник. С още повече убедителност и категоричност тази роля има потенциал да се превърне в бъдеще в коронна роля на певеца. Пламен Папазиков най-убедително от всички участници в спектакъла показа двуличността и тъмната страна в образа на Моностатос и на вокално ниво, и като актьорска игра. В ролите на Трите дами Теодора Чукурска, Йоланта Николаева и Петя Цонева бяха един от основните двигатели на действието, с ярка вокална и актьорска игра, както и атрактивни костюми. Георги Султанов като Тамино показа най-красивите лирични нюанси на своя глас. Неговият образ би спечелил, ако певецът прибави малко повече страст в ариите и особено в дуетите с Памина - Мария Цветкова. Тази звезда на Русенската опера заслужава изяви на международни сцени, особено след изключителното й постижение като Катерина Измайлова в едноименната опера на Шостакович - премиера, състояла се през март в рамките на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", за която ДУМА писа. В нейното изпълнение на Памина няма изненади от вокално естество, нито актьорска неубедителност, а с перфектните си физически данни тя се сля естествено с образа на красивата възлюблена на Тамино.
Най-приятната изненада във "Вълшебната флейта" в Правец бе комедийната линия в спектакъла, изнесена от Алек Аведисян като Папагено и Даниела Караиванова - Папагена. Въпреки кратката си роля, Караиванова блесна със сценичните закачки, с прекрасно немско произношение и великолепния дует с Аведисян, който се превърна в бисера на спектакъла. Алек също за първи път играе Папагено, но със сериозна заявка за бъдещо възходящо развитие на комплексните му качества на певец и актьор в тази роля. Прави впечатление интелигентната му интерпретация на образа, без залитане в опростяване на комичните характеристики,  пълноценна вокална изява и внимателно отношение към немския текст в разговорните диалози. Сполучливи бяха и изявите на хора на Русенската опера, подготвен от Стелияна Димитрова. Като цяло хорът, оркестърът и солистите на театъра са в добра форма и достойно биха се представили не само за национално ниво. Ролите бяха сполучливо разпределени, а костюмите на Лиляна Костадинова "от нищо нещо" и с много фантазия добавиха ярък щрих към спектакъла.




Снимки МФ "Моцартови празници"

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ