20 Април 2024събота15:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Д-р Константин Тренчев:

Държавата е сериозно болна и страда

Заплатите в реалния сектор трябва да се повишат с 10% още през следващото тримесечие, смятат експерти

/ брой: 33

автор:Ева Костова

visibility 1319

Като лекар лидерът на КТ "Подкрепа" Констатин Тренчев постави вчера диагноза на държавата - сериозно болна и страда. Това стана при откриването на VIII конгрес на синдиката в НДК. Аргументи за това са липсата на яснота за предстоящото и наличието на някаква абстрактна представа за европейско бъдеще. Междувременно бяха направени и недостатъчно обмислени опити за промени, най-вече с цел икономии в здравеопазването, науката, изкуството и администрацията, което породи драматично напрежение, без да е ясна окончателната визия за реформи, изтъкна Тренчев. Той не беше оптимист и за финансово-икономическите мерки срещу кризата, от които се очакваха приходи за бюджета.
В началото на 2010 г. се установи категорично, че балансираният бюджет е утопия, а еврозоната е недостижима за години напред цел, изтъкна лидерът на "Подкрепа". Тренчев припомни, че на този фон след дълги разисквания бе постигнат тристранен консенсус за 59 антикризисни мерки. Голяма част от тези мерки, макар и предложени от синдикати и работодетели, могат да се проведат само и единствено от държавата, каза той. А защо те не се осъществяват може единствено да отговори служителят на Световната банка и настоящ вицепремиер Симеон Денков Дянков, натърти Тренчев.
Заплатите в реалния сектор трябва да бъдат повишени с 10% още през следващото тримесечие, бе категорична експертката на синдиката Мика Зайкова. По думите й вдигането на минималното възнаграждение е реалистично от юли. Президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни искането на своя синдикат за увеличаване на минималната заплата до 290 лв.
    Предлага се минималната заплата да нарасне с 30 лева от 1 юли, каза социалният министър Тотю Младенов, който участва в конгреса на "Подкрепа". Това щяло да струва на държавата 3 милиона лева. На минимално възнаграждение са 128 хиляди души, 100 000 от тях са в частния сектор, каза Младенов. Преговорите започват от 31 март,  допълни той.
Младенов отново се закани правителството да продължи борбата срещу некоректните фирми, които бавят заплатите. В България има над 300 хиляди регистрирани фирми. Той заяви, че всички контролни органи влизат в предприятията и ще бъдат непримирими при нарушаване на трудовото законодателство. Той отчете като успех на правителството възстановяването на социалния диалог със синдикатите. 


На конгреса д-р Тренчев цитира Махатма Ганди с думи, които на практика доказват, че отделните малки, бедни и незначителни хора, обединени от кауза и всеобща решимост, могат да победят и най-силните империи. Ганди казва: "Нещата, които ще ни унищожат, са: политика без принципи, удоволствие без съвест, богатство без труд, знание без мъдрост, бизнес без морал, наука без човечност и вяра без жертви."
Нека всеки от нас го осъзнае, а заедно не допуснем това да се случи, ако искаме да променим България към по-добро, призова Тренчев.  

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ