28 Март 2024четвъртък16:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Право куме в очи

Адреналин

/ брой: 192

автор:Светлана Михова

visibility 619

Няколко кратки и сухи съобщения по главните тв национални канали. Водещите електронни новинари не "осветиха", както се казва, с подобаваща тържественост задаващото се грандиозно събитие. Само тук-там някой и друг сайт хвърли повечко светлина върху епохалния факт: ще бъдем свидетели на "най-голямото многонационално въздушно-десантно учение в Европа след края на Втората световна война". Близо месец ще следим внушителните натовски маневри - ако ни ги покажат и разкажат. Повече от 20 дни ще траят упражненията, въпреки че са наречени "Бърз отговор - 2015" (Swift Response).
От 21 август до 13 септември общо 5000 елитни бойци от 11 страни на пакта, включително и 150 подбрани български воини, ще пълзят, ще гърмят, ще скачат от небето, ще громят виртуалния враг, ще викат гръмко "ура" и ще рапортуват гордо за виртуалната си победа. Най-много от зрелището ще намажат германците и нашенци от Сливенско и Балчишко. Там най-мощно щели да се разиграват военните игри. Освен старите войници от Запада, с нас, новобранците, ще тренират румънци и поляци - все юнаци, все фронтоваци по границата на реалната война в Украйна.
Така всички дружно ще дадат "бърз отговор" на "агресивна" Русия, обясниха от командването на американските морски пехотинци в Европа. А цялото натовско войнство ще се научи да действа "светкавично и интегрирано" в рамките на новоучредените "Сили с много висока степен на готовност" навсякъде, където демокрацията и евроатлантическите ценности се окажат в опасност. В този смисъл особено важно било страните новобранци и фронтоваци да са сигурни, че има кой да ги защити срещу "руската агресия", че НАТО е единно и мощно.
Какво ще схванат нашите военни от тренировките не е много ясно, защото тежката военна техника, която САЩ стоварват тук, си е за техните наемници. Нашите ще си гърмят с нашите руски калашници, ще си летят с нашите два руски самолета. Това, което със сигурност момчетата ни ще разберат от търкалянето по полето и рипането от небето, ще бъде, че утре, като се наложи, тях първи ще хвърлят в защита на главната цел - американския интерес.
Повече от ясно е, че маневрите не са нито за българи, нито за румънци, нито за поляци. Те, макар и наречени натовски, се командват само от американски офицери и са за придобиване на опит от американските пехотинци. Те трябва да са наясно с терена, където има вероятност след някой и друг ден началството им да разиграе военни действия. Затова са им нужни и бази на този терен, затова складират оръжието си тук. Красивите и бодряшки приказки за съюзничество и защита са за микрофоните и камерите, предназначени да поддържат духа на евроатлантическите клакьори и да плакнат ума на невежия всеяден консуматор.
На същия този консуматор непрекъснато му се втълпява, че ученията нямат нищо общо със събитията в Украйна, че те били планирани едва ли не преди 4 години. Че не били насочени срещу Русия, а са само за поддържане на "бойната и политическа" подготовка на натовския наемник. Същевременно от сутрин до вечер му надуват главата с легендите за "руската агресия". Шизофренията е налице. Вероятно съюзници с такава диагноза са най-удобни и безвредни за атлантическата комуна. "Руската окупация" била виновна, че не се вижда краят на украинския конфликт. Нищо подобно.
Командващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес, без да му мигне окото, призна в интервю за сп. "Дифенс нюз", че войната в Донбас е добре дошла за САЩ, защото така те се запознавали с руската боеспособност и готовност. "Никой от нас досега не е попадал под руски артилерийски обстрел и не се е подлагал на въздействието на руските електронни военни средства. Украинците са се подлагали и е интересно да ги чуем на какво са се научили. Събитията в Донбас ни позволяват да се научим да решаваме съответните задачи", казва генералът. Сякаш няма търпение да изпита руския артилерийски огън. По-голяма глупост от толкова голям началник може да се чуе само в България. Тежко и горко на НАТО, щом на такива източници разчита и щом са започнали да вярват на лъжите, които сами измислят. Ако украинските наказателни отряди наистина бяха изпитали и малка част от руския военен потенциал, Киев отдавна щеше да е забравил за Порошенко и компания.
Все пак не можем да отречем, че от маневрите и за нас ще има известна полза. Ще повдигнат адреналина в кръвта на момчетата, а държавните началници ще се изпълнят предизборно с чувство на собствено достойнство. А в началото на ноември ще прескочат до Букурещ, където държавните глави на всички останали свежи натовци и бивши съюзници от Варшавския договор "с обединени усилия ще настояват Алиансът да разположи постоянни бази на тяхна територия заради страха им от руската политика", съобщи "Файненшъл таймс". Да се чудиш, как от страх се вземат толкова смели решения.
Много адреналин не е на добро. Няма да усетиш как ще хванеш дявола за опашката. И той няма да е виртуален.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ