20 Април 2024събота09:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Задава се деветнайсетата "Сцена на кръстопът"

20 заглавия и 23 представления предлага основната програма на фестивала, който ще премине под слогана "Театърът: Следите"

/ брой: 193

автор:Пенка Калинкова

visibility 3211

С две особено амбициозни пловдивски премиери ще започне тазгодишната "Сцена на кръстопът" в Пловдив - инсценировка на романа "Сестри Палавееви", извършена от автора Алек Попов и от Деляна Манева, и дебют на драматурга на театъра Александър Секулов с "Няма ток за електрическия стол", дебют в съвременната драматургия и на режисьорката Лилия Абаджиева, а за Елена Панайотова - режисьорски дебют на сцената в родния й град. На 10 септември от 19 ч. в премиерата на сцената на Дома на културата "Борис Христов" ще видим почти целия състав на Пловдивския театър, а на другия ден в спектакъла на камерната от 19.30 ч. един срещу друг се изправят гостуващият Калин Врачански и актьорът от пловдивската трупа Красимир Доков - интересен творчески двубой ще се получи. "Няма ток за електрическия стол" поставя в катастрофична ситуация двама мъже - екзекутор и осъден. Те не знаят какво се случва зад стените на камерата за изпълнение на смъртни присъди. Един срещу друг, един с друг трябва да решат дали да продължат да спазват правилата на света до този момент или да приемат нови. И кой ще определи новите правила: екзекуторът, осъденият? Или някой друг?
Името на Елин Рахнев ще срещнете поне два пъти в програмата - един път като драматург и втори път като постановчик. Неговите "Свалячи", постановка на Пламен Панев, ще  се играят два пъти, разчита се на спомена от "Фенове", една много харесвана пиеса на Рахнев. В случая става дума за историята на живота и перипетиите на двама странични съдии от "Б" футболна група.  Поетът-драматург е постановчик на "Любовна афера" от Филип Блазбанд с Ернестина Шинова и Димитър Баненкин в дуета. И известният Владимир Пенев се явява в две лица - като изпълнител в "Семеен албум" и като постановчик на "Дакота" от Жорди Галсеран с трите "мечки" - Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, плюс Александра Василева. Известната Снежина Петрова ще се представи като изпълнителка в "Каквато ме искаш" и като постановчик на спектакъла на Нов български университет "Нещо ме гризе" от Камен Донев, режисьор е Десислава Шпатова. В три лица ще видим Малин Кръстев - като изпълнител в "Свалячи", и като автор и режисьор - в "Семеен албум". В рамките на фестивала в по две роли в различни спектакли ще видим и актьорите Стефан Мавродиев, Герасим Георгиев-Геро, Калин Врачански, Албена Колева, Искра Донова.
В програмата на фестивала са селекционирани най-добрите спектакли на изминалия сезон, такива като "Къщата на гнева" по Лорка на Диана Добрева и "Каквато ме искаш" по Пирандело, постановка на Стефан Москов, спектакли на режисьори, към които има закономерно любопитство като "Жана д'Арк" на Петринел Гочев по Ануи и други автори, "Мърлин Мърло" от Николай Коляда на постановчика Стайко Мурджев, "Ние сме вечни", реализация на Василена Радева... Няма как да не се забележи, че една трета от спектаклите са поставени от дамите в професията. Към вече споменатите ще добавя и Касиел Ноа Ашер с "Театър, любов моя" от Валери Петров. Представени са почти всички столични театри, някои като НТ "Иван Вазов" и Театър 199 "Валентин Стойчев" - с по два спектакъла.
От извънстоличните театри ще видим продукция на Пазарджишкия, Хасковския, Габровския, Разградския театър. Всички спектакли са премиерни в широкия смисъл на думата, но същинските премиери, освен двете пловдивски, са "Деветият ден" и "Ние сме вечни". Три гастрола ще има от Турция, Франция, Украйна. Постановчик на Молиеровия "Жорж Данден" в Държавния театър от Анталия е новият директор (от май) на театрално-музикалния център в Кърджали Гълъб Бочуков. А френският театър е представен със "Списъкът" от Дженифър Трамбле. Една жена, майка на три малки деца, изцяло потънала в тривиалното си всекидневие да сменя пелени, да забърсва течащи нослета, да поддържа блясъка на котлоните на печката, както и всичко останало. Докато съставя списъка на задачите и ги подрежда по важност, героинята разказва и за това как нейната съседка Каролин, майка на пет деца, е починала три седмици след раждането на последното си дете. Генералният спонсор на фестивала и почетен консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев е патрон на киевския гастрол - с "Мерлин Монро - образ, засенчен от живота" идва Мюзикхолният театър "Comme il faut".
За първи път на българска сцена се поставя комедията на Венци Кулев "Деветият ден", постановка на Владлен Александров с Албена Колева и Камен Воденичаров, както и с актьорите от пазарджишката трупа - премиерата е на 16-и точно на фестивалната сцена.
Безумен орляк от сродници, по-близки и по-далечни, ден след ден ядат и пият, карат се и се изповядват в "любовни", "благородни" и всевъзможни други чувства, докато чакат цели девет дни, за да извършат първия от поредицата траурни ритуали, както повелява българската християнска традиция. Премиерно е и заглавието на театър "София" - "Ние сме вечни" от Кирил Буховски. Това са наградените пиеса и автор между 5 номинирани, а като цяло над 70 участници, в конкурса на театър "София" за нова българска пиеса. Другите номинирани бяха пловдивчанката Александрина Делова, преждевременно напусналият ни режисьор и автор Илиян Николов, както и Катя Караиванова, и Павлин Банков.
Най-много актьори ще се появят на сцената в "Кухнята" от Арнълд Уескър, постановка на Младежкия театър и Владимир Люцканов. Цели 26 души. В двете седмици на феста ще видим още някои звезди от последните сезони като Николай Урумов, Лилия Маравиля, Ирмена Чичикова и Радина Кърджилова, младите актриси от "Къщата на гнева", Гергана Змийчарова... Дебютантите на сцената са Мила Люцканова, донякъде и Боряна Братоева, изпълнителки на главните роли в "Сестри Палавееви", неколцина от участниците в премиерния спектакъл "Ние сме вечни" от Кирил Буховски. На 19-ата "Сцена на кръстопът" ще видим общо 7 съвременни български текста, които заедно с "Театър, любов моя" от Валери Петров и "Петокнижие Исааково" (постановъчният екип е полски) по романа на Анжел Вагенщайн правят солидно присъствие на българската драматургия. Темата на тазгодишната кръгла маса на 16 септември е "Новото в новата българска драматургия". "Петокнижие Исааково" e невероятен разказ за живота на Исаак Блуменфелд, който преминава през две световни войни, три концентрационни лагера и, без да напуска родното си място, се оказва последователно гражданин на пет държави - Австро-Унгарската империя, Полша, Съветския съюз, Германия и Австрия. Историята на Блуменфелд е тъжна и комична, трагична и вдъхновяваща. Съдбата му е олицетворение на абсурдния водовъртеж на човешкия живот през ХХ век.
Фестивалът ще завърши на 23 септември със "Стреляйте в артиста" по пиесата на А.Н. Островски "Лес", постановка на ТБА и режисьора Николай Ламбрев-Михайловски. Има нещо символично в това заглавие, парафраза на култова реплика от Дивия Запад. Не стреляйте в пианиста, ergo артиста - такава е картината на изминалия сезон с някои заявки за новия. На камерна сцена ще бъде представена "Чинечита" от Тиери Дебру, постановка на Емил Бонев с Виктория Колева в женската роля. Общо 20 заглавия и 23 представления предлага основната програма на фестивала. Слоганът на 19-ата "Сцена на кръстопът" е "Театърът: Следите". Очаква се да я открие бащата на фестивала проф. Стефан Данаилов.
В съпътстващата програма ще бъдат  представени книгата със стихове "Сенки на ангели" от Николай Ламбрев-Михайловски, както и "Познатият непознат Пловдив" на пишещата тези редове. Предлага се и богата музикална програма - концерт на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на 15 септември, а на 17 септември е концерт джаз и суинг аранжименти на световни и български хитове в изпълнение на Евгени Господинов и актьорите Елена Атанасова, Борислав Веженов, Мартин Каров и други. Предвиждат се и други изненади.



"Къщата на гнева" по Лорка, реж. Диана Добрева

"Жана д'Арк" по Шилер, Ануи и други текстове, реж. Петринел Гочев

"Ние сме вечни" от Кирил Буховски, премиерен спектакъл на театър "София", реж. Василена Радева

"Мърлин Мърло" от Николай Коляда, спектакъл на Хасковския театър "Иван Димов", реж. Стайко Мурджев
Снимка "Хасково инфо"

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ