29 Март 2024петък06:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард : Срещи

Денислав Давидков:

Всеки от нас може да промени нещата, които не харесва

Ако не дадеш на младия човек да се докаже, той ще стане възрастен без опит, твърди общинският съветник

/ брой: 193

автор:Павлета Давидова

visibility 3666

Денислав Давидков е на 26 години и е общински съветник от БСП в град Годеч. Магистър е по бизнес администрация от УНСС, говори английски и руски. Още на 23 г. става зам.-председател на Общинския съвет в Годеч. Председателства Комисия за децата, младежта, спорта и туризма, част е и от комисията, която отговаря за образованието, културата, вероизповеданията и читалищната дейност в общината, както и в общинската бюджетна комисия. Председател е на Младежкото обединение на БСП в Годеч.


"България никога няма да поеме към по-добрия път, ако всички качествени хора я напускат"


- Г-н Давидков, с какви очаквания решихте да се включите в партийна листа преди 4 години?
- Исках да променя перспективите за младите в града и сметнах, че това е начинът. Много малко млади хора се захващат с политика, но аз реших да направя опит. В момента съм най-младият общински съветник в Годеч. Възрастните не могат да решават проблемите на младите, защото често имат други приоритети. Ние сами трябва да се включим в процеса по вземане на решения, да обясним за трудностите през нашата перспектива.
- Какви са проблемите на младите в Годеч?
- Годеч е малък град, в който младите няма какво да правят, с какво да се занимават. Това ги кара да се концентрират върху странични неща и интереси, които далеч не са най-добрите. Необходимо е по-сериозно занимание с младите, за страничните им дейности. Трябва да се предоставят алтернативи за свободното им време - спорт, неформално обучение и др.
- Какво успяхте да направите за тези 4 години?
- Доволен съм от свършеното в сферата на образованието. Част съм от комисията, която отговаря за това. Гордея се, че успяхме да създадем безплатен езиков курс по испански за младите. Учебниците също бяха безплатни, а младежите овладяха две нива по езика. В началото имаше хора, които ни казваха, че това е "луд експеримент". Ние сме доволни - към курса имаше голям интерес, а резултатите тепърва ще се проявят.
- Не е ли прекалено екзотичен този език за вашата община?
- В града винаги се е наблягало само на английския, друг език не е "пробивал". Испанският е вторият най-разпространен език, може би след 50 г. ще бъде и първият. Той е примамлив, лесно усвоим еЕ Към него имаше голям интерес. Веднага щом обявихме възможността да се учи испански, се записаха 24 души.
- А вие самият?
- За съжаление не го изкарах - възрастта беше до 24 г., а и искахме да дадем шанс на други млади хора да се развиват.
- Какво още бихте искал да се случи за младите хора в Годеч?
- Във момента в Годеч се прави много за спорта. Благодарение на много и различни спечелени проекти има усилено изграждане на спортни зали и съоръжения.
Бих желал обаче по-често да се залага на неформалното образование. Наскоро за Деня на младежта, 15 август, с една неправителствена организация подготвихме ролева игра, която се проведе в центъра на града. В нея се включиха много младежи. Играта бе образователна, а децата обикаляха по различни пунктове, отговаряха на въпроси за родния град и се учеха на екипна работаЕ. Мисля, че всички се чувстваха добре, особено след като имаше награди за всички (смее се). По-голямо удовлетворение за мен беше фактът, че всички пожелаха подобни инициативи да има и в бъдеще.
- Говорите за неформално образование, смятате ли, че са необходими някакви законодателни промени в тази насока?
- За съжаление образованието в този му вид едва ли предоставя най-доброто. Преди време имаше идеи за дуално обучение, чийто привърженик съм и аз. Смятам, че неформалното обучение трябва да е част от общите програми на образованието. Мисля, че ако това бъде допуснато, интересът към учене ще се по-добри, а по-малко деца ще отпадат от образователната система. Работата с ученици в неформалния сектор, ролевите игри и спортните занимания, може да увлекат повече деца.
- По какъв начин малки населени места като Годеч могат да задържат младите си хора, да бъдат по-атрактивни от големите градове?
- Основният проблем в Годеч е голямата безработица. За съжаление пак ще говорим за образованието и младите хора. В града има няколко завода, но там работят външни хора - идват инженери от различни градове в България. В града никой не подготвя кадри за този сектор. В самото средно образование, не само в Годеч, няма направление, което да насочва учениците, да им дава добро кариерно ориентиране преди завършването на средно образование. Децата са привлечени от специалности като икономика и филология, но дали това са най-търсените професии от работодателите? В общинския съвет сме обсъждали идеята да се обърнем към предприятията на територията на общината. Надяваме се да получим отговор от какви кадри се нуждаят. Възможно е в Дните на отворени врати да заведем учениците да се запознаят на място с възможностите за професионално развитие.
- Чия е вината за липсата на кариерно ориентиране - на държавата, или на общината? Как може да се реши този проблем?
- Не мисля, че за всичко трябва да виним държавата. Да, тя има някаква вина, но все пак всеки един от нас, във всяко населено място, трябва да обръща внимание на човешкия ресурс. Той е най-ценен. Никой няма да е доволен, ако всички наши граждани се ориентират към емиграция. Годеч е малък град, а населението значително намалява. Целта ни е да го задържим, работим по развиване на инфраструктурата, възможностите за нови работни места... Стараем се да обърнем внимание и на странични занимания, с които младите хора да се чувстват добре.
- Защо според вас младите напускат България?
- Основен мотив е липсата на реализация. Освен това смятат, че навън ще е по-добре, по-лесно, че там ще сбъднат целите сиЕ
- А по-добре ли е?
- Не мога да ви кажа. Аз съм тук.
- А мислил ли сте да се реализирате зад граница?
- Мисля, че на повечето млади хора им е хрумвало, особено след завършването на образование. Но все пак България никога няма да поеме към по-добрия път, ако всички качествени хора я напускат. Агитирам моите познати, които са в чужбина, да се върнат и да помагат да оправяме страната.
- Обвиняват младите, че са неопитни, за да се занимават с политикаЕ
- За политиката, а и за каквото и да е друга сфера, стаж без опит няма как да натрупаш. Ако не дадеш на младия човек да се докаже, той ще стане възрастен без опит... Преди години си мислех, че политиката е за хора с опит, с натрупано състояние, защото те виждат нещата по друг начин. С течение на времето разбрах, че всеки от нас може да опита да промени нещата, които не харесва, всеки може да предложи полезни идеи. Важното е да има желание и воля да ги реализира. Бих посъветвал младите да не се притесняват, а да опитат. Нека започнат от собственото си населено мястоЕ
- Кои са нещата, които бихте променил, ако имахте възможността да го направите?
- Бих променил реалността, начина на мислене на българите - повечето хора са негативно настроени. Винаги съм се опитвал да приемам нещата позитивно, а ако нещо не ми харесва - да го променям.
- Членувате в БСП, налагало ли ви се е да обяснявате защо?
- Винаги съм казвал, че съм част от БСП заради вижданията си - социално ориентиран съм, с мисъл за хората. Не смятам, че това е някакъв проблем. Не съм срещал трудности за обяснение на членството си в БСП.
- Как БСП може да привлече младите към себе си?
- Като им дава шанс да бъдат по-отпред, да работят... Като им дава шанс сами да променят партията. Ако не допуснеш младия човек до себе си, ще го отблъснеш. През последните години в България партиите, които залагат на младите, бележат подем. Често чуваме от избирателите, че им е омръзнало от "стари муцуни". Младият човек е търсен човек, особено ако е образован и с желание за работа.
- Казахте, че трябва да се даде път на младите напред. На предстоящите избори има възможност за преференциален вот, не е ли това шанс за младежите?
- На това се надявам. Преференциалният вот дава възможност хората да покажат предпочитанията си. Надявам се тази възможност да остане, защото това е много демократичен подход. Усещам, че хората харесват това - създава усещането, че могат да променят нещата. Адмирирам преференциалния вот и смятам, че трябва да го използваме, за да заявим предпочитанията си към даден кандидат.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ