26 Април 2024петък09:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Точката над И-то

Я, колко рубладжии в САЩ!

/ брой: 193

автор:Иво Атанасов

visibility 2201

Четвърт век платено и безплатно ни натрапват безмозъчно отношение към новия Голям брат. Адресатът на някогашния лозунг "Българско значи висококачествено, а съветското - най-добро в света!", вече е отвъд океана. Ласкателското отношение е все същото, промяната е единствено в примирението, че високото качество на българското е останало назад във времето. Опитите да се произнесат неудобни за САЩ истини или не намират  трибуна, или се посрещат на нож. Авторите им се заклеймяват като рубладжии, путинисти и агенти на Петата колона на Русия у нас.
Този подход е толкова абсурден, че ако се следва, може да открие рубладжии не просто в САЩ, а даже в Белия дом. Преди броени дни Джеб Буш, устремен към кандидатпрезидентската номинация на републиканците, обвини Хилари Клинтън, която пък е фаворит на демократите, че е стояла безучастно като държавен секретар, докато положението в Ирак се е влошавало. И че политиката на президента Обама е създала хаос в региона и е довела до възхода на "Ислямска държава". От позиция, която у нас би била квалифицирана като путинистка, г-жа Клинтън насочи вината към брата на Джеб - бившия президент Джордж Буш-младши, който през 2003 г. започна воденото от САЩ нахлуване в Ирак, довело вместо до подобряване, до влошаване на ситуацията. Припомнена бе и първата интервенция в Ирак през 1990 г., станала по заповед на тогавашния президент Джордж Буш-старши.
За ужас на нашите антирубладжии, представителите на президентските фамилии не отричат вината на САЩ, само я прехвърлят от републиканци на демократи и обратно. С други думи, онова, с което у нас през годините мнозина се опитваха, понякога и успешно, да повлияят на общественото мнение, не просто се оказа истина, но и се потвърди от знакови фигури в самите Щати. И как иначе, след като путинистите от Специалния отдел по разследванията в Конгреса на САЩ доказаха, че само през 2002 и 2003 г. Белият дом е излъгал 237 пъти за положението в Ирак. А през март 2005 г. комисията, създадена от друг агент на Петата руска колона в САЩ - президента Буш-младши, констатира "абсолютна погрешност" на всички предвоенни оценки на ЦРУ. Започналата на 20 март 2003 г. война в Ирак трябваше да унищожи намиращите се там оръжия за масово поражение, да установи демокрация в страната и стабилност в региона. Оказа се обаче, както и се предполагаше от здравия разум, че режимът на Хюсеин не е разполагал с такива оръжия. Но войната стана печален факт, хиляди загинаха, милиарди долари бяха похарчени залудо, демокрацията все още не може да проходи, а в района се възцари хаос, който роди и превърна "Ислямска държава" в заплаха за сигурността отсам и оттатък океана. А сега в САЩ не само не се притесняват от размахания пръст на нашите антипутинисти, но и превръщат вината на щатската политика за трагедията в Ирак и региона в основна тема на поредната президентска кампания.
Други рубладжии изнесоха още по-неприятна за Вашингтон истина, която удря право в сърцето позицията му за Украйна. Сега заради Донбас и Крим САЩ притискат по всякакъв начин Москва. Наложиха й санкции, въвлякоха в тези действия и ЕС, подкрепиха Майдана и, казано с думите на президента Обама, бяха "посредници" при смяната на властта в Киев. Направиха всичко възможно да няма нова тръба, по която руският газ да идва в Европа, заобикаляйки Украйна от юг, както това вече е направено от север. Стоварват тежко въоръжение до границите на Русия и я заплашват със засилване на натиска, ако тя не спре подкрепата си за сепаратистите. Само че Сенатът и Камарата на представителите на САЩ са признали Донбас още през 1959 г.! И то с документ, получил при президента Айзенхауер силата на закон! Тогава ежегодната Седмица на поробените народи става официална чрез резолюция, в която Казакия е спомената отделно от Украйна и Русия. Това е американски геополитически термин, обхващащ днешните Донецка и Луганска републики, както и Запорожка област. И оттогава досега документът се препотвърждава официално всяка година, включително и тази. А когато в по-нататъшна президентска кампания политиката спрямо Русия заради Украйна най-вероятно бъде призната за грешна, отново ще започне жонглиране с вината. Републиканците ще упрекват демократите, че са допуснали сепаратизма в Донбас, а демократите ще натрият носа на републиканците, че техният президент още през 1959 г. е признал Донбас за отделен от Украйна.
Ето на какво са способни рубладжиите във Вашингтон! При тяхната повратливост направо да ти стане мъчно за Големия Ал. С три грешки в пет реда зове мъничкото ни музикално чудо да върне спечелената в Крим награда. Добре, че маститият филолог не мърда от амбразурата, та не е могъл да прочете, че Украйна готви дори арест за певицата си Ирина Билик заради... селфи с Филип Киркоров. Щеше да поиска същото и за нашето ангелче, колкото и да го подхлъзва с измамното: "Крисия! Мило дете!"

Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ