16 Април 2024вторник08:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ах, морето...

Този куц, куц сезон!

Стотици са нарушенията по плажовете, а регионалното министерство пише предписания, вместо да глобява и да прекратява концесии

/ брой: 197

автор:Ина Михайлова

visibility 68

Сезонът на морето и тази година е куц. Като миналия. И като по-миналия. И кой е виновен? Ако питате министърката на туризма Николина Ангелкова и представители на бранша, виновни са БиБиСи, Гърция и Орешарски. БиБиСи - заради унищожителния филм за алкохолния туризъм в Слънчев бряг. Гърция - заради рекламата, която не спират да правят все повечето българи, избрали да почиват в изпадналата в криза наша южна съседка. Орешарски - защото е Орешарски и защото неговото правителство не направило нищо по отчуждителните процедури, за да има път до Слънчев бряг. А, пропуснати са Путин и Русия. Но това е друга тема. Те са изначално виновни за провала на всичко. Откъдето и да го погледнеш - смях. Ще кажеш, че тези хора или никога не са стъпвали на родното Черноморие, или са самодейци в това, с което се занимават.
Данните на НСИ наистина показаха отлив на чуждестранни туристи за юни с 24% в сравнение със същия месец на м.г. Ангелкова и това оспори обаче, тъй като според нея цифрите може да се разчетат и другояче - имало общо 2% ръст на чужденците, почиващи у нас. И вчера дори министърката видяла пълни курорти. Основните виновници за отлива остават руснаците. Заради ситуацията в страната и наложените санкции те не идвали в България... Политическите опорни точки са верни. Другояче преценява нещата Ваня от Москва, с чието семейство сме на съседни чадъри на плажа в Кранево. "Може би за последна година сме тук. Идвал съм като дете на лагер, мислех, че нещо се е променило, но не е", споделя руснакът. И допълва, че дори и русначетата искат по-добри условия и отношение. "Хотелът е полуреновиран, храната - полуготова, всичко е в пакетчета, кутийки, доставя се от друго място или се купува от големите магазини на едро. Кафето мирише, няма мляко, чаят е неизвестно какъв. Дините са от Гърция, доматите - от Полша, банани и портокали не искам да ям през август", продължава разказа си той.
Кранево почти не се е променило в последните години като търговска улица с безброй магазинчета и будки за сувенири. Част от тях - изтъркани и никому ненужни, продукт на

повсеместен кич, завладял курортите

по морето. Туристите обичат кича, но човек като спре пред подобни сергии, има чувството, че онези, които се занимават с това, са изначално скарани с естетическото. Навсякъде висят табели с надписи, че се дават квартири, уж с всички екстри. Чудно, разгар на сезона, а масово предлагане. Плажът гъмжи от туристи, чува се и руска реч. Пълно е с украинци, поляци, унгарци, за наша изненада има датчани и куп гастарбайтери от Германия. Говорят на турски, та пушек се вдига. И карат коли с български регистрации. Плажът е същият от години, как не се намери разумен човек, който поне душ да сложи или да обнови кабинките за преобличане.
Дори стопанинът на тоалетните не е променил скъсаните си шорти и разпраните джапанки. Прави ми лют скандал, че не давам 50 ст. вход, за да налея чаша вода от чешмата, която е пред тоалетната. На отговора ми, че водата не е негова собственост, а таксите за чадър и шезлонг покриват многократно стойността на чашка вода, той отвръща, че не е концесионер. А само арендатор на тоалетната.
Ентеромиризмата посрами и тази година родните курорти. Дори квалитетният плаж на Лозенец, по който си падат столичани, бе затворен заради замърсяване. Колко ли още помийни ями и мръсни канали, вливащи се в морето, остават скрити от контролните органи? Скрити от нашите очи вече са десетки плажчета от Дуранкулак до Резово - тихомълком заградени и добили статут на "частни". Броят на селищата от затворен тип расте. Не са малко и свободните апартаменти, които се продават или препродават от закупили ги по-рано чужди граждани, в повечето случаи руснаци.
Междувременно с лъскави брошури елитни хотели "свалят звезди" на туристите. В действителност не са малко разочарованите от родния туризъм летовници. По заведенията продължават да раздават менюта с деликатно пропуснати грамажи, обичайна практика са и забравените фискални бонове. Аматьори предлагат туристически услуги, а както казва камериерка в елитен хотел в Албена, "и циганките не искат да работят за минимална заплата". Министърката на туризма се оплака, че липсват кадри в бранша, но какво ли прави държавата, за да подсигури такива? Небрежното отношение към сектор, който генерира над 2,5 млрд. лв. приходи, буди безпокойство. И показва, че не е важно да има министерство, а визия за развитие на туризма. Последната очевадно я няма.
Бедствената картина по родното Черноморие и тази година е същата като миналата - плажове без свободен достъп, накичени със заведения и поостарели атракциони, незаконно строителство, липса на медицинско обслужване, слаба хигиена, недостатъчно спасители. Всичко това констатира и Върховната административна прокуратура. Под надзора на държавното обвинение регионалното министерство направи проверка това лято и обявените резултати са стряскащи.

Работата - свършена, резултатите - отрицателни

Нарушенията са навсякъде. Според официалните данни, 112 морски плажа са дадени на концесия или под наем. На 92 от тях са установени 730 нарушения на договорите, някои от които драстични. Глоби или прекратяване на договори обаче няма. Защо? Сега прокуратурата е издала административно-наказателни актове за 363 нарушения на концесионери и наематели за неспазване на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, а МРРБ е задължено в срок от един месец да наложи наказанията и да уведоми прокурорите за изпълнението им. Какво от това, че в концесионните договори е предвидено при нарушение веднага да се прибират парите от банковата гаранция. Това не е направено.
Въпреки нарушенията, регионалното министерство пише предписание след предписание, констатира прокуратурата. И нейните заключения обаче звучат забавно: МРРБ се справя чудесно с контрола. Остава отворен въпросът как става това, след като не се налагат санкции. Кмет затворил достъпа до плаж? Ами, ще го санкционираме с 10 хил. лв... някога. Как ще накажете концесионерите на плажове, които искат 57 лв. за чадър и шезлонг? Все още са концесионери, нали? И все още таксите са такива - по-големи от цената на нощувката. Как и кога ще накажете онези концесионери, които от години не са си направили труда да сменят поне плата на чадърите, да подменят счупените шезлонги, да пуснат по една тръба с вода за душ, да изградят нормални тоалетни, да изпразват редовно кошчетата с боклук, да не взимат по 1-2 левчета за измислени заградени терени за паркиране... Защо още са концесионери? И необходими ли са такива? В колко от известните и предпочитани от българите курорти по света има концесионери на плажовете? Плажната ивица не е ли изключителна държавна собственост и априори достъпна за всички българи, а не за избрани или срещу заплащане?
В разгара на сезона, след скандала с таксите по плажа, министър Ангелкова обяви, че догодина шезлонгите и чадърите ще са безплатни. Защо от догодина? После се поправи - щяло да има преференции за онези концесионери, които предлагат чадъри и шезлонги без пари. А-ха... И друга поправка. Щели да се огледат категоризациите на плажовете, в т.ч. и на най-закътаните. А-ха - значи може и най-девствените кътчета да се окажат концесионирани и да плащаме и за тях. Усетихте ли се?
Но да се върнем към констатациите на проверяващите. Само на плаж "Корал" (един от любимите на министър Лиляна Павлова) са установени десет незаконни строителни разрешителни, които са протестирани пред съда. Четири от исканията на държавното обвинение за прекратяване на разрешителните са уважени. Сериозни са нарушенията на плаж "Слънчев бряг север". При законово задължение да се осигурява 50% площ за свободно плажуване, площта е 38% и ползващите без пари ивицата почти не могат да влязат в морето. Ами да добиват тен на бетоновите тераси, които изобилстват в курорта. На пясъка са поставени с 1,3 дка повече от записаните в договора за концесия преместваеми търговски площи и с 3,1 дка над допустимите допълнителни обекти като батути, места за масажи и др. Общо 22 плажа предоставят по-малко от 50% от плажната площ за свободно разполагане на плажуващи. Такива нарушения са констатирани в Бяла, Кранево, Поморие, Сарафово, Черноморец, Созопол, Дюните, Смокините, Приморско, Лозенец, Елените... По отношение на равностойния достъп до морето са констатирани нарушения на 22 плажа, сред които тези в Бяла, Поморие, Черноморец, Созопол, Лозенец, Несебър, Равда, Бутамята (Синеморец), Арапя, Смокините, Ахтопол, Чайка, Китен...
Общо по цялата плажна ивица са поставени 13,7 дка незаконни търговски площи, като са констатирани нарушения на 53 морски плажа. Извън Слънчев бряг най-тежки нарушения има в Бургас. На централния плаж там има близо 300 квадрата незаконни преместваеми обекти и незаконни будки с обща площ приблизително 1,1 дка. Подобно е положението на плаж "Бургас-север", където има 1,5 дка незаконни места за търговия. На централния плаж в Поморие е разположен незаконен базар с площ от 1,665 дка.

Догодина - като тази

МРРБ наистина е свършило работата отлично... като статистика. Прокуратурата, която това лято разпъва чадъри и хавлии по плажа, направи известните на всички констатации. Когато към кича добавим беззаконието, за което никой никого не санкционира, получаваме отговор на въпроса защо и следващият сезон на българското Черноморие ще бъде куц.
През последните 25 години летните ни курорти все страдат от отлив. Първо бяха германците, после англичаните, които спряха да купуват апартаменти по морето, след това избягаха румънците, а сега - руснаците. Тази година обаче показа колко сбъркана е формулата на родния летен туристически продукт. Кич, ниски цени с опция стотинки надолу, лошо качество и зависимост от един-два пазара. Липса на алтернатива и гъвкавост. И още отсега резонна е жалката прогноза на някои туроператори, че и следващият сезон няма да е по-добър. Не липсват доволни, но това са по-скоро изключения. Останалото е статукво, стара слава, дежурни оправдания и уродливи практики, които държавата упорито отказва да прекрати или да санкционира.
Както казва Ваня от Москва, добре, че поне бирата все още е евтина, та се ловим на въдицата. Просто за тези години малцина предприемачи у нас осъзнаха разликата между наливането на кубици бетон на плажа и предлагането на качествен продукт. Други продължават да разчитат на далаверката на дребно с няколко апартаментчета под наем на високи цени за чужденци.
Не съм летувала извън България. Но ще го направя от догодина. За ужас на министър Ангелкова и на родните босове в бранша ще предпочета кризисна Гърция, където плажовете са чисти и безплатни. В Керамоти например - градчето, станало известно като българския курорт в Гърция, дори пенсионер може да изкара седем дни за 350-400 лв. А на тръгване ще му подарят в бурканче корен от зокум. Може и да не се хване и да не вирее, ама ти става мило и драго, че някой мисли за теб, а не те приема като масов потребител. Сезон година храни, но у нас по морето гледат на туристите като на крачещи банкомати с лимити по-големи от тези в Гърция. И там куца работата.

За свободно плажуващи място няма

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 435

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 427

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 410

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 412

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ