24 Април 2024сряда09:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Големите транспортни фирми зареждат гориво в съседни страни

Качеството на горивата там е по-високо, заради ниското у нас, разходите на превозвачите са още по-големи, твърдят от бранша

/ брой: 197

автор:Дума

visibility 87

Големите транспортни фирми зареждат гориво в съседните страни, защото качеството там е по-високо, а цените са по-ниски. Това заяви вчера пред БНР Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), по повод кампанийната проверка на бензиностанциите през миналата седмица. В бранша са скептично настроени към проверките на горивата. "Всяко чудо за три дни", беше коментарът на Столарски за акцията.
"Отдавна големите фирми гледаме да зареждаме в чужбина, а не в България. Едно, че цената е по-ниска, второ, качеството в България е по-ниско от това, което предлагат в Гърция, Румъния и Сърбия.  При по-ниско качество разходът на гориво е по-голям и това още оскъпява българското гориво", обясни той.
Столарски даде пример, че разликата в цената на нафтата в Гърция и България е 12 стотинки. Ако се зарежда в Румъния, разликата е 45-50 стотинки. Това спестява сериозни разходи, тъй като неговата фирма ползва средно около 400 000 литра гориво средномесечно.
"Всички вериги продават гориво почти на една и съща цена. Защо трябва да чакаме Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да прецени дали има картел? Преди три години КЗК излезе със становище, че няма картел, предполагам, че и сега ще излезе със същото становище", допълни Миролюб Столарски.
"Ние, превозвачите, си решаваме проблема сами. Тези с международните превози си намаляват разходите със зареждане в чужбина, но фирмите, които работят в България, са принудени да го правят при сегашните условия", допълни той.


Прокуратурата и ДАНС засякоха нелегална мобилна бензиностанция

При провеждане на специализирана проверка от прокуратурата, ДАНС, МВР, митниците и НАП на търговски обекти, занимаващи се с разпространение на горива е засечена незаконна мобилна бензиностанция в микробус, съобщиха вчера от прокуратурата. Капацитетът й е бил за 3 тона гориво и е оборудвана с всички необходими приспособления. Бензиностанцията е функционирала нелегално, без да са платени данъци и акциз.
За качеството на горивата са проверени 24 обекта, от които 4 бази и 20 бензиностанции. Иззети са 15 проби за бензин и 20 проби за дизел.
Проверени са  27 обекта, от които 3 бази и 27 бензиностанции по линия на метрологичния контрол. Установени са общо 12 несъответствия на нивомерните системи.
Най-честите нарушения, засечени от проверките до момента, са наличие на касови разлики, липса на декларации за съответствие на горивото, деклариране на части от наличното гориво, а не цялото му количество, смесване на партиди. Досега са запечатани и 660 тона гориво.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ