20 Април 2024събота08:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

АСП напомня:

Eднодневните договори нe лишават от социални помощи

Запазва се и правото на подпомагане за отопление

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 22

Доходите от еднодневните трудови договори няма да лишат работниците от социално подпомагане. Това се казва в съобщение на Агенцията за социално подпомагане (АСП). В него се припомня, че с промени в Кодекса на труда, които са в сила от 17 юли, беше регламентиран трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден, сключен между работник и регистриран земеделски стопанин. С постановление на Министерския съвет от август т.г. беше изменен Правилникът за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП). С промените беше регламентирано, че трудовото възнаграждение, получено от краткотрайна сезонна заетост, няма да се считат за доход на лицата при отпускане на месечните социални помощи по реда на чл. 9 от ППЗСП. Изискването за безработните лица в трудоспособна възраст, които получават месечни социални помощи по този ред, да полагат общественополезен труд всеки месец, няма да се отнасят за лицата, сключили еднодневни трудови договори с регистриран земеделски стопанин. Лицата, сключили такива договори, трябва да декларират това пред дирекция "Социално подпомагане" и да представят копие на договора до 5-то число на следващия месец.
Трудовото възнаграждение, получено от краткотрайна сезонна заетост, няма да се счита за доход и при определяне правото за отпускане на целева помощ за отопление.
По-рано вчера председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че заради непознаване на спецификата на еднодневните трудови договори, работниците се страхуват да ги подпишат. Той обясни, че хората се опасяват да не загубят социалните си помощи. Тези договори са законна форма на заетост и могат да бъдат използвани от всички, които поради някаква причина са безработни, категоричен бе Велев. Той обясни, че тези договори се въвеждат заради големия дял на сивия сектор при прибирането на реколтата. Причината за това е, че се налага за кратко време да се мобилизира много голяма численост на персонала в кампанията по прибиране на реколтата. В такива случаи се прибягва до услугите на хора, които са трайно безработни и са на социални помощи. "Те не искат да подписват каквито и да било договори, за да не загубят тези социални помощи. Именно с тези еднодневни трудови договори се решава този проблем, тоест при работа по тях за определен период от време, не повече от 90 дни, не се загубват тези социални придобивки", обясни Велев. Той изтъкна, че това изрично е уговорено в нормативната уредба, но не се знае от хората.     Това е и една от причините да говорим само за 19 хил. такива договора за едномесечен период, добави той. Липсата на активност от страна на работодателите е продиктувана от факта, че еднодневните трудови договори са излишно оскъпени, каза още Васил Велев. По думите му за тези договори се заплащат осигуровки за пенсии, които са значителна част от разходите за труд.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ