28 Март 2024четвъртък14:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Вземете си "Музейко", оставете ни Ян Бибиян

/ брой: 199

автор:Борис Данков

visibility 10949

Още към темата за американската детска игротека "Музейко" от 26 млн. лева, която правителството на САЩ великодушно е подарило "безвъзмездно" на България (повече подробности виж на стр. 21 в "Пегас"). А иначе за сведение на сведущите (и несведущите) според една от най-новите статистики (публикувана във в. "Капитал" от март т.г.) у нас в дълбока бедност живеят 205 000 деца. Според друга, още по-нова статистика на УНИЦЕФ от юни т.г., броят на застрашените от бедност деца в страната ни е около 600 000 от всичко 1.3 млн. Както се казва, когато фактите говорят, и боговете мълчат.
А какво предлагат на нашите деца и страната ни от фондация "Америка за България"? Ами детска играчка "Музейко" за 26 млн. лева, която ще "образова" децата ни, като ние ще си плащаме 40 процента от това "безплатно" образование. По-точно, която ще "зарибява" децата ни с "ценностите" на американската "култура". Според създателите на тази игротека в следващите 4-5 години през нея трябва да преминат около 750 000 българчета. Авторите на въпросния мегапроект имат претенцията да отворят очите на българските деца към света, да ги направят по-разкрепостени и... креативни. И това щял да бъде най-големият детски музей на Балканите. Не на Балканите - а в цяла Източна Европа.
Всичко това щеше да е прекрасно, ако беше вярно и не ставаше дума за един дългосрочен идеологически проект, чиято цел е постепенно да бъде подменена българската културна идентичност. Потвърждава го намерението на създателите на въпросната игротека да пробутват свои "образователни" програми в българските училища.
За да бъде полезен на страната ни подобен музей, би трябвало не само да напомня за България и българската история, занаяти и постижения, а това да бъде основно съдържание в неговите експозиции. Но музеят е американски. Ало, госпожи и господа от "Америка за България", вземете си "Музейко", оставете ни нашия Ян Бибиян! Не ни правете на американци.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ