20 Април 2024събота16:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Увеличават военното присъствие по границите

Министърът на отбраната Николай Ненчев със съмнения, че сред бежанците има представители на различни групировки, които биха могли да извършат терористичен акт

/ брой: 199

автор:Дума

visibility 26

България ще увеличи военното си присъствие по границите заради миграционния натиск, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. "Не само че не обмисляме тяхното оттегляне, а напротив, сериозно разискваме да се увеличи военното присъствие по границата", каза Ненчев. Според него това е продиктувано от "безпрецедентния миграционен натиск по границите". Армията ще остане колкото е нужно в критичните точки и ще си сътрудничи с частите на "Гранична полиция" и жандармерията, посочи военният министър. Имаме готовност максимално да увеличим хората, които охраняват границата, ако има необходимост. Районът е труден и "Гранична полиция" нямаше как да се справи без наша подкрепа, заяви Ненчев.
От вчера започна и разполагането на части на жандармерията по границата с Турция. Към граничарите на пункта Елхово се присъединиха и служители от дирекция "Жандармерия" със специализирана техника и снаряжение. Заради вълната от мигранти, които влизат към вътрешността на Европа, пристигайки с лодки по Средиземно море, в началото на седмицата към охраната на границата с Македония и Гърция се включиха и военнослужещи.
Миналата седмица външният министър Даниел Митов заяви, че групата от 25 военнослужещи е изпратена да подкрепи "Гранична полиция" в охраната на границата с Македония. Тя има правомощия само да наблюдава, но не и да задържа хора.
"Имаме съмнения, че сред бежанците има представители на различни групировки, които биха могли да извършат терористичен акт. От министерството не можем да седим настрана", каза Ненчев. По повод заловените косовари на ГКПП Гюешево военният министър заяви, че е запознат със случая. "Изглежда са опасни, това засилва страховете ми и ме кара да съм изключително внимателен", заяви той.
Във връзка със ситуацията с бежанците президентът Росен Плевнелиев се срещна с шефовете на Националната разузнавателна служба и ДАНС ген.-майор Драгомир Димитров и Димитър Георгиев. От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че двамата са докладвали възможните рискове за страната ни и предприетите действия срещу нелегалния трафик на хора през България и през страните от Балканите. Ръководителите на службите са посочили, че по тези въпроси се работи активно със службите на съседните държави.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ