26 Април 2024петък08:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Полша няма лиценз за ремонт на МиГ-29

Ще смятаме изтребителите за бракувани, обяви руската самолетостроителна компания

/ брой: 200

автор:Дума

visibility 1110

Полша няма лиценз да ремонтира и обслужва самолетите Миг-29. Ако изтребителите, които са на въоръжение в българската авиация, бъдат ремонтирани от Полша, руската самолетостроителна корпорация МиГ (РСК МиГ) ще ги смята за бракувани и ще снеме от себе си отговорност за по-нататъшната им експлоатация. Това съобщиха руските агенции, като се позовават на корпорацията.
В петък военните министри на България и Полша Николай Ненчев и Томаш Шемоняк подписаха споразумение за сътрудничество и писмо за намерение, които трябва да подготвят сключването на конкретен договор за ремонта на изтребителите.
Полша до средата на следващата година ще ремонтира двигателите на три изтребителя, а до края на 2016 г. - на още три.
Още през юли, когато станаха ясни намеренията на Николай Ненчев да сключи споразумението с Полша, министърът заяви, че поляците ще ремонтират старите изтребители МиГ-29 на цена до 20% по-ниска от руската оферта. Това веднага бе опровергано от представителя на РСК МиГ в България, втория български космонавт ген. Александър Александров. Той бе категоричен, че министър Ненчев или е бил подведен, или не е запознат с условията за ремонта на изтребителите, или лъже.
"Полша няма лиценз за ремонт и удължаване на ресурса на двигатели за изтребителите МиГ-29, дори и за своите", обяви тогава Александров.
 Той каза, че министърът е спрял изпълнението на два договора за ремонт на МиГ-29, сключени на 30 април т.г. За това говори и о.р. ген. Михо Михов по ТВ7. Договорите са парафирани от шефа на дирекция "Инвестиции в отбраната" на МО Венислав Цанов и от РСК-МиГ. Но преди да бъдат изведени в деловодството, Ненчев ги спрял без обяснение, под лъжливия предлог, че няма пари, а те са били осигурени.
Единият договор е за ремонт на два двигателя и самолетни агрегати, а другият - за удължаване на ресурса на други двигатели с 50 часа. "Започнаха да се пазарят и искаха цена за двата двигателя, за да им излезе по-евтино - като за 14 броя, тъй като поканата за преговорите бе за толкова. От РСК-МиГ се съгласиха. В момента договорите са висящи, не се изпълняват, защото МО ги замрази", обясни тогава Александров. Според него във ведомството на Ненчев чакали да видят как ще приключат преговорите с поляците.
"В момента полските военновъздушни сили разполагат с части за ремонт на два двигателя. Но тяхното законодателство им забранява да ги изнасят за други държави", категоричен бе тогава Александров.
Той каза още, че Полша внася резервни части за МиГ-29 от Русия и поради тази причина полската оферта не може да е по-евтина от тази на РСК-МиГ.
Още тогава Александров обяви, че ако ние дадем на поляците да ремонтират наши двигатели, РСК-МиГ ще ги счете за бракувани и ще снеме отговорност за тях, защото друг няма право да ги пипа.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ