23 Април 2024вторник16:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП влиза в новия политически сезон с ясни приоритети

Увлечени в предизборната кампания, управляващите пропуснаха да дадат ясна оценка за имигрантите, обяви лидерът Михаил Миков

/ брой: 200

автор:Мария Нинова

visibility 1077

БСП ще влезе в новия политически сезон с ясно очертани приоритети. Обсъждането им започна вчера на провелия се Национален съвет на партията и ще продължи и през седмицата на Изпълнително бюро, а в петък се очаква социалистите пак да се съберат на партиен форум. Председателят на БСП Михаил Миков обяви, че основният приоритет е местният вот, но това не трябва да отклонява партията от задачите, които си е поставила. Той даде заявка, че през новия политически сезон БСП ще продължи последователната си линия на лява опозиционна алтернатива на сегашното дясно управление.
Предмет на сериозно обсъждане от страна на социалистите ще бъде Бюджет 2016. "Ако е вярна констатацията, че има преизпълнение на приходната част на бюджета за 2015 г., то тогава има всички основания парламентарната група на БСП да постави основните социални въпроси, които бяха бюджетно неосигурени от Бюджет 2015", заяви Миков. По тази причина той апелира да започне сериозна работа по подготовка на позициите на партията във връзка с приемането на бюджета за догодина. "Убеден съм, че изборната надпревара ще ни увлече в значителна степен и затова трябва по-отрано да се подготвим за онова, което ни предстои през ноември и декември - приемането на републиканския бюджет", каза Миков.
Той обърна голямо внимание по темета за бежанците и липсата на информация от страна на управляващите. На 18 август Миков е изпратил писмо до премиера и министъра на вътрешните работи във връзка с нелегалните имигранти и евентуални джихадисти и опасността за България от тях, но отговор не е получил. Също така е поискал от председателя на Народното събрание Цецка Цачева извънредно заседание за случилото се в Унгария и арестуваните българи, но такова не се състоя. Миков попита и къде отиват парите, които Европа дава за бежанци, и каква е ефикасността на мерките на правителството за решаване на този проблем. По думите му през последните седмици е имало информация за преминаването на нелегални имигранти през страната ни, което се отразявало тежко на авторитета на страната ни като партньор на страните от Шенген. Според него увлечени в предизборната кампания, управляващите са пропуснали да дадат ясна оценка за имигрантите. Експертите на партията имат последователно и експертно издържана позиция, която ще отстояват в парламента, каза социалистът.
Други акценти от работа на БСП в Народното събрание ще бъдат съдебната власт и промените в Конституцията, корупцията, Законът за училищното и предучилищното образование, демографската криза и горивата. Внесеният законопроект не решава тежките проблеми, свързани с корупционните практики, смята Миков. През този сезон според него трябва да се обърне сериозно внимание на печалбите, които се реализират заради монополното положение. По думите му все повече хора, особено заради цените на горивата, разбират, че в страната има обстановка, търпяна от правителството. Според него отговорът, че Комисията за защита на конкуренцията няма капацитет и трябва да се търси помощ от Европа, е несериозен и неубедителен. Като това не дава и отговор на въпроса, защо цените на горивата у нас са значително по-високи от тези в други европейски страни.


Миков иска повече жени в листите


По време на закритата част на Националния съвет на БСП лидерът на партията призова партийците да отделят по-голямо внимание на жените в листите. Той поиска да не се подценяват възможностите на жените социалистки. "Повече внимание за участие на жените в съответните листи. Не подценявайте половия баланс", обърна се Миков към присъстващите в залата. Той бе безкомпромисен за разговорите за евентуални коалиции. По думите му, разговори за бъдещи коалиции, водени извън договорените в БСП, не бива да се толерират и той няма да позволи подобно поведение в редиците на партията.

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 289

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 266

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 260

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 288

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ