19 Април 2024петък11:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

САЩ обещавали данни на Русия за британските ракети Trident

В. „The Telegraph” изнася сведения от публикуваната в сайта WikiLeaks преписка на американски дипломати

/ брой: 34

автор:Желязко Тенчев

visibility 1581

За да гарантират подписването на новия договор за стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ-3), САЩ обещали да предадат на Русия данни за разположените във Великобритания ракети Trident. Това е разпространил британският в. „The Telegraph”, като цитира публикувани в сайта WikiLeaks преписки на американски дипломати. Както отбелязва изданието, в хода на подготовката на договора за стратегическите настъпателни оръжия Русия е поискала точна информация за ядрения арсенал на Великобритания, в частност за количеството ракети Trident, които се произвеждат и обслужват от американците. Англичаните отказват и тогава Вашингтон обещава да предаде на Москва серийните номера на ракетите, разположени във Великобритания. В. „The Telegraph” напомня, че Великобритания се старае да съхрани в тайна обема на своя ядрен арсенал. През 2010 г. британският министър на външните работи Уилям Хейг обяви, че на въоръжение в кралството стоят "до 160" ядрени бойни глави, но не разкри количеството ракети. Междуконтиненталните балистични ракети с морско базиране Trident II представляват сто процента от стратегическите ядрени сили на Великобритания. Една подводница Vanguard носи 16 ракети Trident, съоръжени със 128 бойни глави с мощност 475 килотона всяка или до 224 бойни глави с мощност по сто килотона. Правителството на Великобритания по-рано заявяваше, че няма намерение да увеличи числото на бойните глави на повече от 225 единици.
Договорът за стратегическите настъпателни оръжия бе подписан от президентите на Русия и САЩ през април 2010 г. в Прага. Двете държави ще съкратят количеството на ядрените бойни глави до 1500-1675 единици, а техните носители - до 500-1100 единици. В края на 2010 г. документът бе ратифициран от парламентите на двете страни, а после и одобрен от държавните глави. На 5 февруари се състоя обмяна на ратификационни грамоти, след което договорът встъпи в сила и ще бъде в сила десет години.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 62

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 70

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 65

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ