25 Април 2024четвъртък21:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Чужденци изкупуват гроздето ни, винарите - без суровина

Емисари от Париж и Рим, доволни от българското вино, предлагат на родни лозари по-висока цена

/ брой: 201

автор:Дума

visibility 12

България е изправена пред заплахата да остане без грозде тази есен. Причината е, че френски и италиански търговци масово изкупуват тазгодишната реколта още на зелено.
Страхотният бум в търсенето на родна продукция идва след участието на наши винари в дегустация в централата на Световната винарска организация в Париж, където френски винопроизводители неофициално признават, че българските вина са най-добрите в света, информира Всекиден.бг.
Затова сега емисари на Париж и Рим обикалят страната и предлагат средно по 50 евроцента, около 90 ст., за килограм от винените сортове. Много от лозарите се съгласяват да им продадат гроздето, тъй като цените, на които се очаква да започне изкупуването у нас, са 45-55 стотинки, които в някои райони на страната не покриват разходите за отглеждане на гроздето. Преди седмица в Странджа дори бяха обявени 30-40 стотинки за кило, което накара много лозари да протестират.
Ако договарянето с чуждите търговци продължи със същите темпове, както досега, е много вероятно винопроизводителите в България да останат без достатъчно суровина. Проблемът се засилва и от това, че през 2014 г. винзаводите не са изкупували грозде и сега складовете им са празни. Тази година реколтата от грозде в България е много добра за разлика от миналата, когато бе отбелязано 30-годишно дъно в добива на винената суровина. Лозарите очакват изключително добра продукция като качество.
Директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев каза, че в Париж един от собствениците на световноизвестна марка вино му казал: "Българските вина са много по-хубави от френските, но ние никога няма да го признаем официално". "На последния световен дегустационен "Вино мондиал", който бе в Италия, 17 български предприятия взеха медали. Това е абсолютно сляпа дегустация - нито дегустаторът знае откъде е продуктът, нито кой е производителят, и го оценява. През 2014 г. българските вина получиха 150 златни отличия", доволен е Коев.
Според него в продажбата на грозде в България вече няма мутренски структури, които да плашат лозарите, които искат да им вземат продукцията на безценица. „Тези прекупвачи в голямата си част, над 90-95%, вече са само исторически факт", твърди шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ