24 Април 2024сряда07:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Колумбовци

Военният и външният министър конкурират Бойко Борисов по държавническо дълбокомислие

/ брой: 202

автор:Константин Иванов

visibility 1985

Никой не може да се мери с премиера по красноречие, афористично говорене и паметни крилати мисли. В тази област той е нещо като Юсейн Болт в спринта на 100 и 200 м - недостижим. Високо интелектуални словесни бисери като "Трън да завъртиш у дома, женски гащи няма да закачиш" или "Ще ме хванат за шлифера" се редуват със споделени тайни за управленската му методика: "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме", "Който министър ми дойде с искане за пари, да си носи и молбата за оставка". Независимата съдебна власт се съобразява с настроението му: решението на Софийския градски съд да остави без мярка за неотклонение крадеца на коли Яро силно го ядоса и грешката набързо бе поправена - вкараха го обратно в ареста. Стотиците други прегрешили се разхождат на свобода, просто защото Бойко не им се е ядосал.
След тази предварителна презастраховка да не ни обвинят, че подценяваме или пренебрегваме премиера, ще посочим двама отличници (не, отличник е само той, значи "много добри") в изричането на изключително мъдри мисли, плод на забележителен аналитичен талант и държавническо дълбокомислие.
Агровоенният министър Николай Ненчев не един път е смайвал публиката с прозрения при най-заплетени ситуации. Той не изневери на себе си и в изявата си по БиТиВи на 28 август. Ако не сте го гледали, четете и се възхищавайте: "Според мен ще трябва да се предприемат категорични действия срещу "Ислямска държава". Ще е чудесно България да е инициатор за свикването на една конференция и да поиска от Европейския съюз и НАТО спешни мерки за справяне с този проблем." Вярно, че американците организираха нещо като коалиция за бомбардиране на цели и позиции на "Ислямска държава", но очевидно Ненчев мисли още по-мащабно от колегата си Аштън Картър и дори от самия Обама. Не може така урбулешки да се бомбардира, прилича малко на самодейност. Нужна е международна конференция, която да изготви стратегии и концепции, отразени в съответен документ, създаването на необходимия брой комисии и подкомисии и т.н., и т.н. На чиновническите щабове на ЕС и НАТО може напълно да се разчита в това отношение.
Другият Колумб, който откри топлата вода пак по БиТиВи ден преди това, е външният министър Даниел Митов. Разпростирайки се надълго и нашироко по проблемите на бежанския поток - какъв ти поток, то си е стихийно наводнение - Митов отвори очите на света за дълбоките корени на проблема: "Решението на проблема е в унищожаването на "Ислямска държава" и спирането на военните действия в Близкия изток." Какво са дремали досега във Вашингтон, Лондон, Париж, Брюксел, Берлин и Люксембург! То било толкова просто, по-просто дори от започването на военните действия в Близкия изток от Буш-баща и задълбочаването им от Буш-син. Защо тези военни действия в Близкия изток да не ги приключи другият Буш-син, дето се стяга за президент.
Господи, ти, който наспори земята българска с Колумбовци, кога ще слезеш да си прибереш вересиите?


Отвъдокеански инструкции за Митов

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ