28 Март 2024четвъртък15:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Адел Шихауи:

Арабският народ не приема плана за нов Близък изток

Целта е този регион да влезе в глобалната схема на американците, независимо какво е желанието на хората, смята журналистът

/ брой: 202

автор:Мария Нинова

visibility 1396

АДЕЛ ЕЛ ШИХАУИ е роден в Египет. Бивш преподавател по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Кореспондент на египетския вестник "Ал Ахрам".

- Господин Шихауи, как се създаде "Ислямска държава"? Какво доведе до нея и къде са корените й?
- Така наречената "Ислямска държава" произлезе от "Ал Кайда". Всеки знае кой създаде "Ал Кайда". Тя бе създадена с помощта на ЦРУ - въоръжаване, финансиране, подготовка и т.н. Целта беше да се противопостави на руското присъствие в Афганистан.
"Ислямска държава" възникна от редовете на съпротивата в Ирак срещу американската окупация от 2003 г. Първоначално това беше "Ал Кайда", но след това възникна другото образувание, с нов облик - т.нар. "Ислямска държава".
- Но какво всъщност е "Ислямска държава"?
- "Ислямска държава" според мен и според  малцина анализатори и журналисти е създадена с една цел - да покорява Близкия изток и Северна Африка. Неслучайно през 2001 г. американските политически стратези начертаха план, който кръстиха "Големият Близък изток". Според този план регионът на Близкия изток трябваше да се демократизира по американски модел и да влезе буквално в глобализацията - икономическа, политическа, социална и пр.
Но този план не беше харесан от мнозинството  араби. Заради това американците се отказаха от сценария за "Големият Близък изток". През 2006 г. се появи друг план. Тогава на бял свят излезе книга от полковник Ралф Питърс, бивш служител на ЦРУ, озаглавена "Never Quit the Fight" ("Никога не се отказвай от боя"). В нея има развит сценарий, който се нарича "Нов Близък изток".
Неслучайно тогавашният държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс през 2006 г., когато имаше атака срещу Южен Ливан от страна на израелците, я наричаше "творчески хаос". Какъв творчески хаос? Това всъщност е изпълнение на плана на Питърс. Според него сегашните граници в арабския свят не са справедливи, а това поражда етнически и религиозни конфликти между хората.
- Каква е целта?
- Целта е да бъде разделен този регион. Да бъде преобразуван в нови държави на база етнически и религиозни разногласия. Тези, които оцелеят, ще бъдат малки, а други държави вероятно просто ще изчезнат. Целта е този регион да влезе в глобалната схема на американците, независимо какво е желанието на хората.
Другият немаловажен момент е сигурността на Израел от арабите, които са около границите му. "Ислямска държава" работи по тази схема. Случилото се в Ирак през 2003 г. не е случайност. След това практически Ирак е разделен на три държави - кюрдска, саудитска и шиитска. Всеки знае какво стана на практика в Сирия. "Ислямска държава" съществува в Либия. На полуостров Синай в Египет тя обяви война. Сценарият на Питърс за разделяне на арабския свят е в ход. А този сценарий е чисто американски.
- Докъде ще доведе той?
- Трудно може да се прогнозира. Сирийската правителствена армия засега успя да изтласка "Ислямска държава" от няколко важни града. Слава Богу, в Египет милиони излязоха по улиците и поискаха сваляне на мюсюлманската партия и тогавашния президент ислямист Мохамед Морси. На 3 юли 2013 г. армията го свали с помощта на народа. В Египет този сценарий не минава засега. Египет е най-голямата и силната арабска страна, която наброява над 90 млн. души. Египет е опора, но да не забравяме Либия, която граничи с него, Судан също... Ситуацията е много тревожна.
- Хората в тези държави как живеят?
- Непрекъснато бягат от едно място на друго, за да търсят сигурност. Свидетели сме как бежанците умират по пътищата. Това са сирийци, иракчани и т.н. Има постоянен наплив на хора към Македония, Сърбия, Унгария. Не са случайни думите на Бойко Борисов, че тази криза трябва да бъде овладяна, като "големите" седнат и се разберат. Няма какво да се разбират. Те би трябвало да знаят вече, че този регион не е техен. Хората в този регион търсят самостоятелен път за развитие.
Като журналисти знаем много добре, че американците имат стратегически план за 50-100 години напред. Кой свали Хосни Мубарак, който управлява 30 години в Египет? Така наречената арабска пролет се осъществи с американски ръце.
- Има ли място в света, където не са намесени американски ръце?
- За жалост - не. Американците от 1990 г. насам налагат своята теория, че победата на Запада е окончателна. Франсис Фукуяма написа "Краят на историята", в която заяви, че либералната демокрация поставя край на историческото летоброене, защото нищо по-добро не може да бъде измислено.
Как ще продължи нататък? Американците казват винаги "Ние сме супер сила, ние сме жандармеристите на света". Но вече върви различен процес: виждаме близкото сътрудничество на великата четворка - Китай, Индия, Бразилия и Русия, и сме свиделите на динамични процеси.
- България застрашена ли е от "Ислямска държава"?
- Всички сме застрашени. В края на краищата обаче защитата от това е работа на службите. Може да се каже, че проникват някакви елементи, които представляват заплаха за националната сигурност. Тук е мястото да се апелира за повече бдителност. Трябва да се разработи единна стратегия от правителството по отношение на кризата в тези региони.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ