26 Април 2024петък05:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Русия с нова забрана за внос на български храни

Мярката е заради предупреждение на българските власти за фалшиви санитарни разрешителни

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 54

Русия забрани вноса на някои храни от България, след като София е предупредила Москва за неопределен брой случаи на фалшиви фитосанитарни сертификати на продуктите.
Това е съобщил руският регулатор за безопасността на храните ДРоселхознадзор", цитиран от агенция Ройтерс.
Мярката е влязла в сила на 1 септември.
Временните ограничения са били наложени на всички вносни или реекспортни храни за Русия, придружени от такива сертификати, съобщава още регулаторът.
Според руските стандарти "подлежащи на карантина" са всякаква растителна продукция, опаковката и тарата, почва или организми, обекти или материали, които може да станат носители на вредни организми или да спомогнат за разпространяването на такива организми.
Списъкът на "подкарантинните продукти" обхваща широк спектър: рязани цветя, лук, картофи, домати, моркови, зеле, краставици, бобови растения, грозде, орехи и ядки, ябълки, круши, пшеница, царевица, ръж, ечемик, ориз.
"Приехме решение да прекратим вноса на всички подлежащи на карантина продукти, чиито фитосанитарни сертификати са издадени в България. То влиза в сила от 1 септември 2015 г.", се казва в съобщението на руския държавен регулатор.
Ведомството уточнява, че Българската агенция по безопасност на храните е определила издадените от нейно име фитосанитарни сертификати за износ и реекспорт, които са придружавали предназначени за внос в Русия стоки, като фалшиви.
Ден по-рано стана ясно, че България има право да подпомогне производители на близо 4000 тона плодове и зеленчуци заради руското ембарго. Подпомагането ще става по две мерки - изтегляне от пазара на готова продукция и небране на реколтата.
Фонд "Земеделие" вече публикува на страницата си указания към фермерите за получаване на помощта.
Припомняме, че извънредните мерки ще се прилагат до 30 юни 2016 г. и производителите, засегнати от руското ембарго, вече могат да се запознаят с изискванията за прилагането им. Според тях градинарите, възползващи се от мярката за небране на плодове, трябва да съберат плодовете и да ги унищожат в официално одобрените за целта места, а тези, които отглеждат зеленчуци, трябва да заорават по-дълбоко продукцията. Целта е да се предотврати разпространяването на болести по растенията.
Стопаните, които ще изтеглят продукцията си от пазара, могат да я дарят на училища, социални домове и затвори или за храна за животни.


Загубите в млечния сектор се оценяват на 51 млн. евро

Загубите в млечния сектор само за една година се оценяват на 51 млн. евро. Това, което ние можехме да направим в национален план като държава, го направихме. Това е заявила министърката на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Тутракан, където присъства на официалното откриване на Крайдунавския парк.
Стандартът на нашата страна е такъв, че няма как да разполагаме с финансови ресурси и средства като тези на богатите страни членки. България настоява за справедлива и адекватна подкрепа към млечния сектор, заявява Танева.
Тя е напомнила, че България беше първата, която постави темата за кризата в млечния сектор в Брюксел през декември миналата година на Съвета на ресорните министри, съобщиха от МЗХ. ДОттогава досега ние не получихме подкрепа или одобрение от ЕК на нито един от инструментите, които предлагахме. Предприетите мерки от Комисията за подкрепа на сектора не са указали никакво влияние, защото в България няма производство на сухо мляко. Страната ни настоява за допълнителни мерки, които могат да се приложат и да са ефективни за нашия млечен сектор поради спецификата му, заявява Танева. Тя се надява, че на предстоящия Съвет на министрите ще се вземе решение за допълнителен набор от мерки, които ще се отнасят за българското млечно животновъдство.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ