25 Април 2024четвъртък17:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Претоварени ли са българските ученици

Децата ни учат наполовина по-малко природни науки от връстниците им в ЕС

/ брой: 35

автор:Велиана Христова

visibility 156

Нашите ученици са претоварени и с новия закон за училищното образование МОМН ще направи съществени стъпки за облекчаване на обучението им. Такова намерение изказва министър Сергей Игнатов неведнаж в последните месеци. Засега обаче никой никога не е чул от МОМН сравнителен анализ колко учат нашите деца в сравнение с връстниците им от ЕС, колко е задължителното време за обучение в училище и отделно - колко часа отделят българските ученици за домашна подготовка. И т.н. Оповестяването на такива данни е задължително, ако се отнасяме сериозно към училищната подготовка на децата ни.   
Интересна картина представя едно съвместно издание на европейските бази данни Euridyce и Eurostat - "Основни данни за образованието в ЕС, 2009". Оказва се, че нашите ученици съвсем не са най-натоварените сред децата в Европа. Поне окще 10 страни, показва сравнението, определят училищната подготовка в рамките на 40 часа седмично, като в това време се включват часовете в училище и домашната подготовка. Няколко страни като Германия например водят по "натовареност" на учениците.
В почти всички държави задължителната седмична продължителност на обучението расте с движението към по-горните класове, показва изследването. Разбира се, прави се изричното уточнение, че европейските страни организират по много различен начин продължителността на учебната година и на учебните седмици - всяка има своите традиции. Във всички страни на ЕС училището се разполага в 5 дни седмично, единствено в Италия учат и в събота. Във френско и немско говоряща Белгия, в Италия, Кипър и Португалия часовете в училище са еднакъв брой и в началния, и в прогимназиалния, и в гимназиалния курс. Една от страните, които имат най-висок брой задължителни часове за обучение в училище, е Испания - те стигат до 1050 годишно в горния курс. Минималното задължително натоварване в почти всички страни е регламентирано до IХ клас. Само в Белгия и в Италия на училищата се дава голяма свобода в избирането на предметите и часовете - от 75 до 90 % от учебното време се разпределя от самите училища.
В общата картина България не се отличава особено от останалите страни. Но ако се вгледаме в детайлите, излизат интересни "нещица". Сравнителното изследване показва, че повечето страни имат сродни програми за обучение в началното училище, като основата са родният език, математиката, изграждането на трудови и художествени навици (рисуване, ръкоделие и пр.). Най-голямата част от времето за обучение в началния курс се отделя за предмета роден език - между една четвърт, и една трета. На второ място се подрежда математика (единствено в Малта математика се изучава с повече часове от базовия език).
Най-интересното за нас сравнение би трябвало да бъде това за изучаването на точни и хуманитарни науки в началния курс. Природните науки заемат в училищата на ЕС от 9 до 15 %  от учебното време. Единствено в България те се разполагат в само 6 % от учебното време. В Швеция и Турция на природните науки се отделя 25 %. за чужди езици на малките в рамките н общността се предоставят средно 10 % от часовете.
Интересна е картината и с домашната учебна подтготовка на децата. България е сред страните, в които учениците всеки ден имат домашни работи. Само в Испания учителите задават повече домашни упражнения от нашите. Но в детайли се оказва, че домашните работи (основно по роден език и математика) на българските ученици са по-малко на брой от тези, които получават децата от началния курс в другите европейски училища. 
Не много по-различна е картината, когато се отчита целият курс на училищно обучение - обикновено до 19 г., в ЕС. Оказва се, че в прогимназията и гимназията българските ученици учат повече време чужди езици от учениците в повечето други страни. Но отново е много по-малко времето, в което се учи роден език, математика, природни науки и пр. В Европа около една трета от 15-годишните ученици се занимават вкъщи с уроци над 2 часа на ден. В България процентът на тези деца е малко по-висок - 40. Най-висок - 60 на сто, е делът на италианчетата, които отделят за учене вкъщи над 2 часа. Но отново домашните работи на българските ученици са по-малко на брой от тези, които се дават средно в училищата в Европа.
От сравнителното изследване става ясно и нещо, което си го знаем и без таблици - българските учители получават най-ниското възнаграждение в ЕС, сравними с нашите педагози по бедност са само учителите в Малта. В България, за да станеш директор на училище, се изискват най-малко години квалификация в сравнение с всички останали страни на ЕС.
Всички тези данни би трябвало да станат причина поне за размисъл сред експертите на МОМН. 


Вижда се ясно, че у нас времето за учене, отделено за природни науки, математика, дори за спорт, е по-малко от това в другите страни

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 364

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 294

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ