18 Април 2024четвъртък12:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Голямото нищо

/ брой: 208

автор:Александър Симов

visibility 1116

Големите световни кризи винаги заварват България неподготвена. Властта, точно обратното, постоянно играе ролята на загрижена, информирана и действена, което при очевидния разпад на държавност, всички знаем, е просто една поза и театрална гримаса. Този сблъсък между желано и действителност обаче е в основата на всяка модерна българска трагедия.
Бежанската вълна, която разтърсва Европа и вкарва в ступор Европейския съюз, тези дни най-накрая стигна и до българското правителство. След като видяха, че пиарът с обявяването на това как "хеликоптерите на Гранична полиция патрулират по границите" гръмна като фишек, защото леталните машини са точно 2 на брой, сега бе свикано спешно заседание на вицепремиерите с външния министър Даниел Митов.
След него последва великата новина - България имала идеи, но не за собствената си политика, а за стратегията на Европейския съюз като цяло. Напънала се планината и родила мишка. Властта щяла да настоява за засилване на мерките срещу трафикантите на хора и за създаване на общоевропейска прокуратура. Това, което пропускат да кажат обаче, е, че Европа все пак се бори с трафикантите, а у нас наказанието за тях е само глоба. Трябва ли след това да се учудваме на новините, че българи са замесени в трафик на хора из целия стар континент. Те произлизат от държава, която и досега не признава това за голямо престъпление. 
Оказа се, че нашата власт е голям майстор да предписва европейски рецепти и се проваля напълно, когато трябва да предложи национално решение. За пореден път се сблъскваме с абсолютната невъзможност на кабинета да прави адекватен анализ на реалностите и да предписва рецепти, които поне да работят.
Оказа се, че най-големият друг проблем, който бе посочен, е това, че на страната ни й пречи, дръжте се за столовете, регламентът от Дъблин. Това е европейското правило, което предписва мигрантите да кандидатстват за убежище в първата страна, която са влезли. Точно в тази бежанска вълна обаче виждаме, че никой не се е запътил да щурмува България. Значи много по-важният въпрос е, ако ЕС въведе квотния принцип, готова ли е България да посрещне това, което ще й пратят и при какви условия може да ги приюти. Брюкселските клишета не могат да прикрият невъзможността за реални действия. Оказа се, че пак нашият редовен специалитет е голямото нищо. Много приказки, никаква работа. И това е лошата новина. Не за бежанците. За българския народ.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 154

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 152

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ