25 Април 2024четвъртък02:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Демократура

/ брой: 210

автор:Светлана Михова

visibility 1868

Страшна новина обходи вчера света. Британски учени имат доказателства, че мъчителната болест на Алцхаймер може да бъде заразна и да се предава по елементарен инфекциозен път. Ако това наистина е така, в даден момент има опасност старческата деменция да придобие епидемични размери и да порази не само лицата в напреднала възраст.
Всъщност събитията, на които напоследък сме свидетели, дават основания за тревога. Гнезда на възпалени мозъци, лишени от способността да извършват основни мисловни функции, са вече добре оформени в Брюксел, Страсбург и, разбира се, София. Къде без нас? Там онези, на които данъкоплатците плащат луди пари, само за да мислят и да измислят добри решения на сложни задачи, демонстрират добре изразени симптоми на церебрална немощ и психическа неадекватност.
Как иначе да си обясним очебийното разминаване между думи и дела? Поставени на върха на европейската властова пирамида да защитават т.нар. общо европейско пространство, неговата култура и граждани, да се грижат за тяхната сигурност и просперитет, те системно и целенасочено го подкопават и рушат. Превърнаха демокрацията - най-голямото историческо достояние на Европа, в карикатура. За броени години демокрадците установиха повсеместна гибелна демократура, а институциите превърнаха в инструменти на масово зомбиране, разяждащи плътта на европейското общество.
У нас най-обезпокояващи съмнения за мозъчно разстройство предизвикват вицепремиерстващата Кунева и куриерът за инструкции, прииждащи отвън, Даниел Митов. Единият не помни какво е говорил само преди дни, а другият не е на ясно с международното положение. На 2 септември имащата се за Райна Княгиня на еврокрацията избъбри от парламентарната трибуна: "Ние нямаме наплив от бежанци... Няма защо да експлоатираме темата." Дни по-късно, когато Европарламентът реши да я "експлоатира", тя аплодира "мъдрите" решения на шефкомисаря Юнкер за справяне с бежанската криза, най-тежката от десетилетия насам. Тази евролелка не чете ли, не слуша ли новини? Поне тези, които показват властопослушните телевизии. Техните репортажи свидетелстват как всеки ден границата ни пресичат десетки нелегални бежанци - всякакви, в това число и радикални ислямисти. Тя обаче наплив не вижда.
Тревога будят и спорадичните изяви пред репортерските микрофони на куриерчето. Очевидно то се възприема за важен фактор във външната политика. В мига, в който гърците съобщиха нелицеприятния факт, че Вашингтон ги натиска да откажат въздушен коридор на Русия, то изду бузи и размаха ръчички да спре руските самолети за Сирия. Измисли, че имало и европейска забрана за такива оръжейни доставки. За гърците изглежда подобна забрана не важи и те не се подчиниха на натиска. Момчето обаче си свърши куриерските задължения и за пореден път приши държавата ни към стана на най-разпалените врагове на Русия. Свлече я до равнището на разпадащата се Украйна, отдавна управлявана пряко от Вашингтон. Вчера тя също гордо затвори небето си за руски самолети. Да беше погледнало географската карта и да види може ли малка България да отреже пътя на Русия и колко лесно е да бъдем заобиколени. Гафът със спирането на "Южен поток" не послужи за урок.
Особен интерес за новите изследвания на британските учени би представлявала речта на шефкомисаря Юнкер пред Европарламента за справяне с кризата. Тя заслужава сериозна лекарска експертиза. Месеци наред от цяла Европа идват сигнали, че квотите са неприемливи, неприложими, нежелани. Но той, по чисто юнкерски маниер, ги налага. Със заплахи - който не изпълни заповедта отгоре, ще бъде финансово санкциониран. Къде отиват диалогът, консенсусът? "Миграцията от проблем, с който ЕС трябва да се справи, следва да се превърне в добре използван ресурс", нареди комисарят. Какъв ресурс? На нова неевропейска култура, на работна ръка, която утре да плаща пенсиите на застаряваща Европа? А тя няма как да не застарява, след като демократурата я доведе до загуба на сексуална ориентация и до политическа деменция.
Откъснати от реалните настроения на европейските граждани, еврократите насила възраждат десния радикализъм. Вместо да се оттеглят на лечение, яростните либерали от типа на РъБовете на Кунева и герберите на Бойко зареждат континента с огнеопасната смес на ксенофобията. Юнкер не благоволи да обели една дума за причината за бежанската криза - унищожаването на законните, но неудобни за Вашингтон и Брюксел, правителства.
Цялото кабинетно войнство на Борисов сляпо полага усилия да присъедини страната ни към косвените спонсори на ислямисткото чудовище. Защото единствените, които днес водят битка с него, са кюрдите и редовната сирийска армия. Този факт, макар и късно, започва да се осъзнава от все повече европейски политици. ООН, Франция, Австрия, Испания призовават към диалог с Асад и коалиция с Русия за справяне с бедата. В София тези гласове не се чуват. Тук властва поразената от Алцхаймер демократура.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ