28 Април 2024неделя05:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бизнесът на протест срещу скъпия ток, иска оставки

Работодателските организации прогнозират свиване на инвестициите с над 200 млн. евро и масови съкращения

/ брой: 210

автор:Дума

visibility 749

Работодателските организации готвят за 30 септември нов протест срещу поскъпването на електрическата енергия за бизнеса.
 Увеличаването на цената на тока за бизнеса има потенциал да изтрие продукция от реалния сектор на стойност 10 млрд. евро годишно, да свие инвестициите с 212 млн. евро и да предизвика съкращения или неназначаване на нови служители в различни отрасли. В средносрочен план изгубените работни места могат да бъдат почти 107 хиляди.
Това сочи анализ на E&Y, представен от четирите национално представени работодателски организации у нас - КРИБ, БТПП, БСК и АИКБ.
Проблемът с електроенергията става все по-тежък, а решение няма, заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.
Той припомни, че на 3 юли е била проведена среща на работодателските организации с премиера Бойко Борисов и е постигната договореност да бъде внесена пътна карта за промени в енергетиката до 24 юли. Това обаче не се е случило и цените рязко са увеличени. Решението на КЕВР влезе в сила от 1 август.
"Добавките в цената на тока имат ръст от 67,6% спрямо миналата година. За средното напрежение - ръстът е 17-20% в цените за бизнеса. България е на второ място в ЕС след Дания по размера на доставката в цената за енергия. Това прави икономиката ни неконкурентоспособна. Така страните, към които изнасяме енергия, са по-конкурентни", заяви Данев.
Васил Велев от АИКБ беше категоричен, че новите фактури за електроенергия вече показват реалните данни, според които цената на тока се е повишила с 15-20%, а не както сочеха изчисления на КЕВР. Той прогнозира, че още следващите месеци ще започнат фалити на малък и среден бизнес у нас.
По тази причина бизнесът настоява за връщането на цените на електроенергията на нивата отпреди 1 август. Те искат и законодателни промени, които включват отмяна на възможностите за включване на нови мощности, мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на електроенергия от обекти, които са включени в експлоатация след 1 октомври 2015 г., както и разкриване на информация за собствениците, договорите и дейността на дружествата, чието производство се изкупува по преференциални цени.
Искаме и един независим международен одит в енергетиката, каза още Данев. Работодателските организации настояват и за оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, защото "говори неистини в публичното пространство".
Протестите на 30 септември ще се проведат независимо дали ще бъдат взети някакви мерки от страна на правителството или не.
По думите на Домусчиев трябва прокуратурата да потърси отговорност от хората, които са подписали договорите за изкупуване на електроенергия от американските централи. Вторият сигнал в прокуратурата ще бъде за изкупуването на електроенергия от ВЕИ-та, защо са получени толкова много разрешителни, защо е изкупувана енергия от ВЕИ-та, които не са получили все още разрешително.
Организациите подготвят сигнал и до Европейската комисия за нарушения в управлението на българската енергетика. От Брюксел ще бъде потърсен отговор има ли неравнопоставеност на бизнеса. Сигнал ще има и до Комисията за защита на конкуренцията за наличие на картелно споразумение, защото производителите на електроенергия са вдигнали цените с 5% след създаването на Фонда за спасение на енергетиката.


Работодателските организации представиха бъдещите си действия за разрешаване на проблемите в енергетиката. От ляво на дясно: Васил Велев, Божидар Данев, Кирил Домусчиев, Цветан Симеонов 
СНИМКА БГНЕС

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 667

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 722

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 724

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 642

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 665

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ