25 Април 2024четвъртък07:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Не отписвайте СИРИЗА

На 20 септември гърците ще трябва да направят труден избор

/ брой: 212

автор:Галина Младенова

visibility 970

До извънредните парламентарни избори в Гърция остават броени дни. Днес ще се състои и последният пряк телевизионен дебат с участието на двамата основни противници - лидерите на СИРИЗА Алексис Ципрас и на "Нова демокрация" Евангелос Меймаракис. Този двубой може би ще успее да ориентира една немалка част от гръцките избиратели (15-20%), които все още не са решили на кого да дадат подкрепата си. Засега всички социологически проучвания показват, че СИРИЗА и "Нова демокрация" се настъпват по петите. Разликата в полза на едната или другата партия варират от 1 до 3 процента. Това показва, че на 20 септември може и да има изненади. Но също така е сигнал, че най-вероятният резултат ще е липсата на ясен победител. С други думи, шансовете за формирането на работоспособно правителство ще са наистина малки. А всичко това заплашва Гърция с нова нестабилност.
Ципрас обаче е сред тези политици, които успяват да получат максимума именно в условията на политически хаос, подчертават наблюдателите. Така че той има шансове.
Лидерът на СИРИЗА тръгна на изборите отслабен не само заради изпуснатата власт, но и заради разцепление в самата партия. Недоволните от подписването на споразумението с международните кредитори напуснаха СИРИЗА и основаха своя партия начело с Панайотис Лафазанис. Краткото време до изборите обаче не дава почти никакви шансове на "Народно единство" да премине 3-процентовата бариера, за да влезе в парламента. Освен това мнозинството от гърците наистина не харесва мерките на икономии, но пък малцина са тези, които са готови да напуснат еврозоната и да върнат драхмата, както предлага Лафазанис. Шансовете на отцепниците да влязат в парламента са минимални, но пък ударът върху СИРИЗА със сигурност ще е чувствителен. Ципрас обаче демонстрира завидно спокойствие и увереност.
По време на предизборната си кампания лидерът на СИРИЗА неведнъж обяви, че се надява да се върне в премиерското кресло за още осем години. Той представи нова партийна програма от 10 основни пункта. Ципрас отново залага преди всичко на постепенно отслабване на политиката на сурови икономии и подобряване на условията на споразумението с международните кредитори. Гърция, смята бившият премиер, трябва да поеме курс към постепенно намаляване на кредитите и подобряване на условията на договора с международните кредитори. Ципрас е категоричен, че битката за преструктурирането на гръцките дългове тепърва предстои. И обеща да защити трудещите се, както и да се погрижи за оптималното използване на държавното богатство, което не бивало да се разпродава на безценица.
"Европа не е същата след седеммесечните преговори, тя е шокирана от тежката битка с пълната с решимост нация. Ще имаме трудна година, но аз съм оптимист", обяви бившият гръцки премиер.
А предстои наистина немалко. Към 1 януари 2016 г. Ципрас възнамерява да завърши рекапитализацията на банковата система, в това число малките и кооперативните банки. Лидерът на СИРИЗА е твърдо решен да укрепва социалната държава - да се бори с хуманитарната криза, да подкрепя системата на здравеопазването и социалното обезпечаване. Голямо място в програмата му заема създаването на нови работни места: спешният план предвижда трудоустрояването за две години на 300 хиляди безработни. Една от основните точки отново е борбата с корупцията. Планът на Ципрас предвижда по-строги санкции за укриване на доходи, големи глоби, а в някои случаи и пълна конфискация на недекларирано имущество.
Всъщност новата програма на СИРИЗА е малко по-умерена от предишната, с която партията спечели изборите в началото на тази година. Ако преди партията говореше за връщане на предишните социални блага, увеличаване на помощите за безработица и на пенсиите, то сега повече се набляга на по-прозрачна система за управление, за подкрепа на най-бедните гърци, отбелязват анализаторите.
Ципрас определено си дава сметка, че едва ли ще успее да спечели категорично мнозинство и ще бъде принуден да търси коалиционни партньори. "На Гърция й е необходима стабилност, коалиционно правителство и големи промени. Ако победим на изборите, аз ще си сътруднича с най-добрите, честните и талантливи хора, дори и да не са в състава на СИРИЗА", каза той пред телевизия "Скай". Ципрас обаче бързо уточни, че няма да подаде ръка на десницата, тъй като нямат общи цели и разминаванията в програмите им са прекалено очевидни.
В СИРИЗА не искат коалиция и със социалистите от ПАСОК. Всъщност в партията има силно течение за противопоставяне с всички стари партии, които са гласували и подкрепили меморандумите с международните кредитори. Това обаче означава, че Ципрас рискува да остане без съюзник в парламента, тъй като пък другите партии, които според социолозите засега имат шансове да влязат в парламента, не искат съюз със СИРИЗА. Все пак лидерът на "Нова демокрация" Евангелос Меймаракис намекна в предизборните си речи, че е готов да работи заедно с Ципрас. Но неговото "благоразположение" повече прилича на пиар акция, отколкото на реално желание за сътрудничество. Истината е, че повечето наблюдатели не виждат никаква възможност да се състави правителство с участието на всички парламентарни сили.
Всъщност при победа на консерваторите "драма" при съставянето на правителство едва ли ще има. Дори и при малка преднина на "Нова демокрация" Меймаракис лесно ще намери съюзници сред "Потами" и ПАСОК, за да управлява. Друг въпрос е дали гърците ще харесат управлението му. Между другото, и "Нова демокрация" обяви, че не е във възторг от политиката на сурови икономии и увеличаващи се данъци. Меймаракис дори заяви, че евентуално правителство на консерваторите нямало да увеличава данъците за селските стопани и щяло да излезе с алтернативни предложения. Тези изказвания предизвикаха известен смут сред кредиторите на Атина, които твърдо настояват да се спазват поетите от Гърция ангажименти. Засега безпокойството е умерено, тъй като мнозина смятат, че тези приказки не са нищо друго освен предизборна агитация. Така или иначе консерваторите упорито се стремят този път да бият на изборите.
И все пак е рано да се отписва СИРИЗА от битката. Да, Ципрас се задържа на власт само седем месеца. Той не успя да изпълни главното си обещание - да сложи край на жестоките икономии - и гърците отново се принудиха да затягат коланите. И все пак Ципрас справедливо смята, че е направил нещичко добро и полезно за родината си, която се беше оказала на ръба на пропастта. За разлика от предшествениците си, през всичките седем месеца на власт той нито за ден не спираше битката си с кредиторите. Той се принуди да наруши предизборното си обещание под изключително силния натиск на цяла Европа.
Именно благодарение на тази тежка борба, при която той се опитваше да отслаби всяко искане на Тройката, Ципрас и днес запазва популярност сред гръцките избиратели. Разбира се, тя сериозно намаля в сравнение с началото на годината и младият политик вече не изглежда толкова "свеж" в очите на избирателите. Гърците обаче са наясно, че бившият премиер направи и немалко добрини за страната за тези само седем месеца. Пример за това е въвеждането на 100 вноски за изплащането на просрочени данъчни задължения. По този начин те върнаха хиляди, да не кажа милиони граждани обратно в икономиката. Друга такава мярка беше повишаването на границата за задействане на съдебна процедура срещу длъжниците на държавата от 5000 на 50 000 евро, което също облекчи хиляди граждани. Гърците добре разбират и това, че Ципрас беше принуден да плаща за предишни грехове. Така че не отписвайте СИРИЗА, изборите на 20-и може да опровергаят сегашните социологически проучвания.


Има ли социално поносими мерки за икономии?
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ