03 Май 2024петък01:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Работодатели заплашват да напуснат преговорите за осигурителните прагове

/ брой: 214

автор:Аида Ованес

visibility 752

Работодателските организации се заканиха да напуснат преговорите със синдикатите за минималните осигурителни доходи (МОД). Това ще сторят, ако се извърши административното разпростиране на договорените до момента прагове над икономически дейности, за които няма договорени МОД. Това ще ускори и без това неизбежния край на тази система на договаряне на минимални осигурителни доходи, няма такава система в другите страни в ЕС, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по време на пресконференция на четирите големи работодателски организации. По думите му, в началото идеята за въвеждане на осигурителните прагове била да се изкарат доходите на работещите на светло, но с течение на времето осигурителните прагове се превърнали в бреме за бизнеса. Велев предупреди, че заради вдигането на минималната работна заплата е възможно да бъдат закрити цели сектори и отрасли. В подкрепа на тезата на работодателите председателят на АИКБ представи резултати от социологическо проучване, според което 65% от работещите твърдят, че повишаването на минималния осигурителен доход е довело до "посивяване" на трудовите отношения и или работят без договор, или имат фиктивни договори, или не ги осигуряват социално и здравно. Заради увеличаването на осигурителните доходи работници са назначени на непълно работно време, твърдели 74% от анкетираните.
Увеличението на МОД е по-малко, отколкото го представя МТСП, категоричен е Велев. По думите му, реално договореното с правителството увеличаване е 6,2%, а не 7,5%. Според данните на Велев има 81 пъти разлика между най-голямото и най-малкото нарастване на МОД. Велев е категоричен, че ръстът в МОД не съответства на ръста на инфлацията, БВП и средната работна заплата. Работодателските организации настояват осигуровките да се плащат върху цялата заплата, която се получава от работниците, а не, както е в момента, върху осигурителните прагове, а останалите пари да се дават на ръка.


 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 715

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 703

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 734

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 829

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 765

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ