29 Март 2024петък00:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проблемът е в нас, не в бежанците

/ брой: 214

автор:Андрей Пантев

visibility 2165

Драмата с бежанските потоци и реакциите на Европа свидетелства за кой ли път, че не само историческите реалности, но и съвременните ситуации имат многопластов характер. Не можеш да заемеш само една позиция, което означава крайност, и противоположната - което означава същото. Ясно е, че това е предизвикателство към демографската панорама на Европа. Ясно е, че в бежанските вълни може би има и хора, които могат да бъдат потенциално, евентуално или пряко заплаха за етническия мир. Но от друга страна, не трябва да забравяме за страданието на тези хора. Сравняват ги с великото преселение на народите, но в крайна сметка те не идват с мечове и с копия, идват тук в стремежа си да намерят по-добра земя, по-добри условия и среда, по-добра жизнена реализация. Наред с всичките страховити предсказания, че Европа рухва, има и чисто човешка страна, човечна страна, която в повечето случаи обикновено стои на заден план.
Прави чест според мен на хората, които се опълчват на тези апокалиптични предсказания за корозия, за рухване на ценности и прочие. Мисля си, че евентуалният терорист не може да бъде причина да откажеш подслон на дечица с оклюмали глави, които спят на рамото на майките си или на пода. Виждаме ги в телевизионните репортажи - повечето имат не само човешки вид като нас, но имат и интелигентност, която може да влее малко генетична кръв в състоянието на Стария континент.
Друга тема обаче е, че всички се занимаваме с последствията, а не с причините за това, което става. Все повече анализатори виждат, особено на Запад, че тези миграционни процеси са инициирани от агресиите на САЩ. Много ясно е, че дестабилизирането на арабския свят е предизвикано с преднамерена цел за всяване на смут, за събуждане на ненавист точно на европейския континент - не на други континенти, където пренаселението не е проблем, а дори е потребност за стопанското и културно развитие. Целта очевидно е да бъде отслабена Европа и да бъде тя отделена на всяка цена от Русия. 
Казвал съм, че ние като нация също се състоим в немалък процент от бежанци. Но това са бежанци от друга вяра към своята, християни са бягали при християни. Докато сега имаме ислямисти, които идват при християни. Това наистина прави нещата много сложни, но не мога да се съглася с мненията, че бежанците, когато дойдат при нас, трябва да хапнат парче свинско и да целунат кръвта - това няма нищо общо с великите идеи на Ренесанса и на Просвещението, при които Европа беше обетована земя за преследвани, унижени и притеснени. Тя просто ще загуби своя чар като убежище за страдалци.
Пък и да попитам: каква е тази велика Европа със своите катедрали, дворци, изкуство, наука, със свещените камъни на общочовешката култура, която се страхува от мюсюлмани и джамии? Дали нашето културно превъзходство, което толкова е изтъквано и често пъти преувеличавано, може да бъде застрашено? Да, то може да бъде застрашено само при едно положение - ако имаме вътрешни проблеми. Ако в България се изсипят примерно 800 000 бежанци мюсюлмани, това ще предизвика проблем и дисбаланс. Но докато в българските мюсюлмански семейства се раждат по четири деца, както и при ромите, а ние отглеждаме по едно и най-много по две деца, балансът е много по-застрашен отвътре, отколкото отвън. 
Питаме се сега как така изведнъж в ХХІ век ромите у нас се потурчиха и помюсюлманчиха. То пак е от слабостта на нашата способност да се направим по-привлекателни от евентуалните мюсюлмани, турци и пр. Когато губиш влияние, независимо от какъв характер, най-напред трябва да огледаш себе си. Защото едно семейство не се разваля отвън. Семейство и държава се развалят най-напред отвътре. Когато те стават уязвими към подобни процеси, тогава най-напред трябва да си помислим какво правим ние, за да изглеждаме и да се държим по този начин. Защото купуването на гласове при избори не е само депесарско явление. Това е една от слабостите на нашата демокрация. Купуването на гласове не е дори български прецедент и изобретение, но тук при нас то приема чудовищни размери. И отново се връщаме на въпроса - защо допускаме това? Когато един човек изведнъж придобива психологията на милионер; когато един чейнчаджия става банкер; друг - пиколо, става собственик на хотели; трети - християнин, приема исляма заради изгоди, тогава защо със същия морал един ром да не си продаде гласа за 20 или 50 лв.?
Това е най-великият въпрос в историята изобщо. Историята не само констатира, тя обяснява, и докато не се вторачим в себе си като потенциал, възможности и морал, дотогава ще има такива "отхапвания" на нашата християнска религиозна етика от други сили - често пъти преднамерени и враждебни на самата природа на българизма.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ