19 Април 2024петък18:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В търсене на Марица като при-общена река

Архитектурният фестивал "One Architecture Week", който започва днес в Пловдив, търси ролята на реката в съвременния град

/ брой: 216

автор:Пенка Калинкова

visibility 1561

Темата на фестивала "One Architecture Week 2015", провеждащ се в Пловдив от 18-27 септември, е "При-общена река" и с нея се цели да се отговори каква трябва да бъде ролята на реката в съвременния град. Акцент и в осмото издание на фестивала е професионалният форум, в който ще участват разпознаваеми лица на съвременната архитектура от цял свят. Събитието е планирано за 26 септември в Концертната зала на площад "Централен" в Пловдив и са поканени шестима души - Петер Веенстра от холандското студио "Лола", който ще разкаже как се прави иновативен ландшафтен дизайн на трудни места, колко е важна неуловимата променливост на средата; Яндирк Хустра, също ландшафтен архитект и съосновател на холандското студио "H+N+S", ще представи как една река може да бъде едновременно безопасна и качествена градска среда; Рита Юстесен ще сподели за приобщаването на неусвоен градски район в Копенхаген, а френският архитект, преподавател и критик, Клеман Бланше, който е проектирал някои от най-известните ресторанти в Париж, ще говори за своята практика. Другите двама са Ян Едлер, един от братята-основатели на берлинското архитектурно студио "Риалитис Юнайтед", който разказва за проекта Флусбад за нов басейн в река Шпрее в Берлин, и канадският архитект Мейсън Уайт, съосновател на "Латерал офис", едно от най-визионерските съвременни канадски студиа, чиито проекти включват необичайни интервенции и смел дизайн и извличат максимума от трудни гранични ландшафтни условия.
За пръв път тази година във фестивала са включени, по свое настояване, и КАБ, и САБ Пловдив. Те организират архитектурен пленер със заглавие "По моста". Целта на събитието е да възстанови традициите за провеждане на архитектурни пленери за решаването на важни градски проблеми и да подкрепи работата в екип, живия контакт и дискусиите като форми на работа, които напоследък липсват в професията на архитектите. Централна тема на пленера ще бъде мостът като метафора: разделени в единението или единни в различията, преодоляване на препятствието или краткия път към целта. Мостът обединява, приобщава, приема, насочва, свързва, независимо дали е Голдън гейт в САЩ, Понт Ньоф в Париж, Риалто във Венеция, виадукта Майо или Дяволският мост и мостът над Бяла на Кольо Фичето... Десетки са артефактите, създадени от творците, в които векторите по х,у и z, които носят конструкцията, не могат да съществуват без вектора на художествения образ, който прави от едно съоръжение архитектура, неделима от пейзажа, средата, контекста. Пловдивските архитекти проявяват интерес към предстоящото изграждане на моста при бул. "Копривщица" и, отчитайки важността на неговата визия в градската среда, избират именно този обект за тема на архитектурния пленер. Събитието е и част от "Архитектурен форум Пловдив 2015" - форумът се организира за шеста поредна година от Камарата на архитектите в България, регионалната колегия Пловдив и от пловдивското дружество на САБ.
Основната изложба на "One Architecture Week 2015" в един от тютюневите складове отразява темата на феста "При-общена река". Експозицията е разделена на три части. Първата разказва за разнообразните "феномениФ, които р. Марица предлага, включително истории и митове. Втората е на тема "Дизайн" и ще покаже различни подходи при планирането на реките в градска среда, а третата ще се занимава с бъдещите възможности за използване на Марица и начините за припознаването й от хората. Пловдивските архитекти ще отразят в изложбата досегашните си проекти и намеси в и около река Марица в рамките на града. Крайната цел, според организаторите, не е да се представи Марица и други реки по света, а да се доведе реката по-близо до хората. Останалата част от програмата включва лекции, дебати, изложби, концерти, детска програма, работилници, намеси, спортна програма. Досега участието в тези прояви на пловдивски творци липсваше или беше почти символично. Предстои да видим как ще се получи приобщаването с авторитетната пловдивска архитектурна колегия.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ