28 Март 2024четвъртък19:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Поема от мрамор

Мавзолеят Тадж Махал - най-известният паметник на любовта

/ брой: 36

автор:Савена Злъчкин

visibility 4723

Сагата за една вечна любов превръща полупустинната долина край Агра в райска градина. Мраморният паметник по средата й днес е сред най-известните сгради на света. Милиони идват да се възхитят на тази поема от мрамор, архитектурен шедьовър, дарен на света като знак за вечна обич - Тадж Махал.
Нито едно изображение на Тадж не може да пресъздаде истинската му прелест, нито един стих не може да изтъче в слова романтичната сила на една любов, която бенгалският поет Рабиндранах Тагор нарича "сълза върху лицето на времето".
Ефирното зрелище от искрящ на слънцето бял мрамор разказва за великолепието на своята епоха. Тази изумителна структура седи като свидетелство за могъщата любов на моголския император Шах Джахан към съпругата му Мумтаз Махал.
Провинция Утар Прадеш е богата на културно наследство, земя, която е била свидетел на политически събития още от древни времена. Агра, градът на Тадж и столица на империята на Моголската империя от XVI до XVIII век, се намира и близо до днешната столица на Индия Ню Делхи.
Туристи от цял свят се стичат в Агра, за да съзрат най-известното архитектурно чудо на Индия. Тадж Махал означава "Палатът Корона". Това е най-добре запазената и най-красивата гробница на света. Английският поет сър Едуин Арнолд казва: "Това не е просто архитектурно творение като останалите сгради, това е страстен манифест на императорската любов, изписана върху жив камък".

Саркофагът на Мумтаз Махал

Тадж Махал е разположен на брега на река Ямуна, служила и като отбранителен ров на Голямата червена крепост на Агра - престолнина на моголските императори от 1526 до 1658 г. Петият император на моголите, династия, произлизаща от самия Тимур Велики, го поръчва в памет на третата си, но и любимата съпруга, негова сродна душа.
Като млад принц Кхуррам се жени за красивата персийска принцеса Арджуманд Бано Бегум. През 1628 г. Кхуррам заема императорския престол с името Шах Джахан - Господар на света, а съпругата му е наречена Мумтаз Махал - Възвишената в двореца. Тя придружавала съпруга си по време на всичките му военни походи и умряла на 17 юни 1631 г. по време на поход към Бурханпур, предприет за потушаване на местно въстание. Смъртта я застигнала на 39-годишна възраст при раждане на 14-о дете. Тогава косата и брадата на императора побелели от мъка. Тялото на Мумтаз било пренесено обратно в Агра в златна гробница. Докато била още жива, тя изтръгнала четири обещания от съпруга си: да й построи мавзолей, да се омъжи отново, да бъде драг с децата им и да посещава гроба й в годишнините от смъртта й. Императорът не успял да изпълни последното.

Терасата с главния вход на мавзолея. В дъното се вижда част от джамията на комплекса Тадж Махал


Разноските по строителството на мавзолейния комплекс довели държавата до сериозна финансова криза. През 1658 г. се разнесла вестта за болестта на Шах Джахан. Четирима от синовете му веднага си оспорили трона. Победител станал Аурангзеб, а Шах Джахан бил затворен в кула на Червената крепост в Агра, откъдето се вижда Тадж. Легендата твърди, че по време на осемте години от своето пленничество Шах Джахан почти непрестанно съзерцавал паметника, въпреки че бил прикован на легло. Правел го с помощта на диамант, закрепен на стената под съответен ъгъл.
Мавзолеят е издигнат върху огромен постамент от червен пясъчник, построен върху огромна тераса от бял мрамор. В средата й е огромният яйцевиден купол, заобиколен от четири минарета. Дизайнерът на основния купол е Исмаил Афанди от Отоманската империя. Под централната зала с купола лежи саркофагът на Мумтаз, толкова изкусен, че за Тадж казват да е "проектиран от гиганти и завършен от ювелири". Мавзолеят е напълно симетричен. Единствено саркофагът на самия император, поставен по-късно, нарушава тази симетрия. Мюсюлманската традиция забранява украсата на гробниците, затова саркофазите са сравнително семпли, а лицата им са обърнати към Мека.
Повечето хора свързват Тадж Махал със сградата на белия мавзолей. Става дума обаче за цял комплекс, чийто строеж започнал през 1632 г. след едногодишен траур. Завършил около 1648 г., като градините били готови година по-късно. Тук работили над 20 000 работници и майстори от цяла Индия, Иран и Турция. Строежът бил поверен на борд видни архитекти, работещи под пряк надзор на императора, като за главен дизайнер се счита Устад Ахмад Лахаури. Тадж Махал обединява и разширява традициите на персийската архитектура. Като особено вдъхновение за него послужил Гур-е Амир в Самарканд - мавзолеят на самия Тимур. И докато ранните сгради на моголите били предимно от червен пясъчник, Шах Джахан въвежда използването на бял мрамор с инкрустирани в него полускъпоценни камъни.
Така построеното под негов патронаж достига нови нива на съвършенство. В Тадж Махал няма нито една рисунка - всичко е резбовано от мрамор с инкрустирани 28 вида скъпоценни и полускъпоценни камъни. Шедьовърът Тадж Махал е перлата и най-ярък представител на архитектурата от т.нар. Моголски период.
Четиристенният мавзолей със симетрично разположение се намира в дъното на парк, преработен в по-късни епохи в английски стил. В Корана градините са символ на рая на земята, така се нарича и паркът, който обгражда Ал Каутхар - Небесния басейн на изобилието, разположен точно по средата на комплекса - между Мавзолея и Сградата на централния вход. Вляво от Мавзолея е Джамията, красиво отразена в басейн пред нея. Симетрично от дясната страна е т.нар. фалшива Джамия, поставена за симетрия. И докато истинската традиционно за мюсюлмански храм е украсена с фризове със стихове от Корана, то постройката вляво, известна като длсауаб (отговорът) не гледа към Мека, следователно не може да се използва за молитви. Фасадата й е украсена само от флорални елементи.
Четвъртитата основа на Тадж символизира различните страни, от които трябва да бъде съзерцавана красивата жена. Основната порта е като булото пред лицето на жената, което трябва да бъде повдигано внимателно и без бързане през първата брачна нощ, както това се прави по индийска традиция. Когато човек застане под Главната порта на комплекса, очите му се насочват към арка, която със силуета си обгражда Тадж.
Бялата гробница е разположена в долината така, че цветната магия на слънчевите лъчи да я оцветяват в различни нюанси през различните часове на деня и сезони на годината. Тадж розовее при изгрев, вечерно време е млечно бял, а при пълнолуние е златист. На лунна светлина полускъпоценните камъни, инкрустирани в мрамора, блестят в различни светлини, а някои от тях са прозрачни и целият храм свети като магична лампада.
Тадж седи не само като въплъщение на вечната любов между мъжа и жената. Шах Джахан искал да създаде символ на тържественото обещание, на хармонията, чистотата и духовността. Тадж не е само паметник на достойнството и възвишеността, той е и послание към човечеството, че "Чистата любов е душата на живота".
Сагата на Тадж Махал ще е разказана наполовина, ако не се споменат и митовете около него. Изглежда повечето се основават на фантазията. В днешно време ги разказват гидовете, за да украсят разказите си, но така голяма част от тях попадат и в пътеводителите. Някои от тях са създадени и от самите учени за повдигане на научни дебати. Към последната категория принадлежи легендата, че Шах Джахан имал намерение да построи втори Тадж от черен мрамор. Тази версия се лансира от Жан-Батист Таверние, един от първите европейци, видели Тадж през 1665 г. Той твърдял, че Шах Джахан бил започнал строежа на своя мавзолей от черен мрамор от другата страна на реката, но враждата със синовете му попречили на плановете. И докато тялото на Мумтаз било върнато в Агра в златна гробница с тържествено шествие, то Аурангзеб се разпоредил тялото на баща му да бъде пренесено само от двама лодкари до Тадж Махал, където било положено в саркофага по най-скромен начин. Така императорът, който изпълнил желанията на съпругата си, не могъл да изпълни своето и да построи черния Тадж - израз на мъката му по покойната императрица. За тази широко лансирана история обаче не са намерени никакви доказателства.



- Тадж Махал става място на ЮНЕСКО през 1983 г.

- Тадж е в листата на новите седем чудеса на света, като получи над 100 млн. вота.

- В началото на XIX век британският генерал-губернатор искал да разруши Тадж и да го продаде на парчета. Спасява го липсата на потенциални купувачи в Англия.

- През 1942 г. правителството строи скеле около купола, за да го предпази от евентуални бомбардировки от германското Луфтвафе и по-късно от японците. По време на Индийско-пакистанската война (1965 - 1971) скелето е издигнато отново.

- Днес основната заплаха идва от индустрията, замърсяването на река Ямуна и киселинните дъждове, причинени от рафинерията "Матхура ойл", срещу която се произнася Висшия съд на Индия. Тадж Махал пожълтява от това замърсяване, а правителството обяви зона на защита "Тадж трапезиум" на площ от 10 400 кв. км около паметника. В нея строго се лимитират индустриалните емисии.

- Тадж Махал бива посетен от 2 до 4 млн. туристи годишно, като повече от 200 000 от тях идват отвъд Океана през хладните месеци от октомври до февруари. Има три тарифи - за чужденци билетът е 700 рупии, за граждани на страните от Асоциацията за регионално сътрудничество в Южна Азия и тези от Инициативата за мултисекторно развитие от Бенгалския залив - 510 рупии, а за местни граждани - 20 рупии. Деца под 15 години влизат безплатно. Работи от изгрев до залез слънце, без петък и без месеца на Рамадана.

- Сред сградите реплики на Тадж Махал са Тадж Махал Бангладеш, Биби Ка Макбара в Аурангабад, Индия, Тръмп Тадж Махал в Атлантик сити, САЩ, и Светилището на Триполи в Милуоки, щата Уискънсин.




 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ