29 Март 2024петък16:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Клаудия Кардинале:

Ако не си силна личност, се изгубваш в ролите

Знаменитата италианска кинозвезда е муза на няколко поколения режисьори от различни краища на света

/ брой: 227

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 3608

"Станах звезда твърде млада. Нямам заслуга за това, съдбата реши така", признава изключителната Клаудия Кардинале в автобиографичната си книга "Моите звезди", издадена у нас през 2007 г. от "Колибри". "Снимах по цял свят - това беше моя мечта, която се сбъдна. Никога не съм правила компромиси - ако не ми харесваше сценарият, просто отказвах. За щастие никога не съм търсила работа, винаги са ме канили", споделя италианската кинозвезда. Според нея за актьорската професия е необходимо да си много силна личност, иначе се изгубваш в ролите. "Винаги ми е доставяло удоволствие да съм различна в различните филми, защото не обичам да играя себе си", казва актрисата. След 140 екранизации в кариерата й обаче един българин я убеди да играе себе си - във филма "Имало едно време един уестърн", както ДУМА писа, на режисьора Борис Десподов, който е и съавтор на сценария заедно с Андрей Паунов.
Премиерата на родния уестърн с участието на Клаудия Кардинале е насрочена за 7 oктoмвpи в зaлaта нa Coфийcкaтa oпepa и бaлeт. Пpeдпpeмиepна пpoжeкциия и сpeщa нa актрисата и eкипa нa продукцията c пyбликaтa е планирана на 8 октомври в кинocaлoнитe нa Сinеmа Сitу в Раrаdisе Сеntеr. А филмът тръгва по кината у нас нa 9 oктoмвpи. Сред първите му зрители ще са и присъстващите на фестивала "Златна роза" във Варна, където лентата участва в конкурсната програма (на 10 октомври).
Очарователната италианка вече е била в България като специален гост на 15-ия международен "София филм фест" през 2011 г. Тогава тя получи "Наградата на София" на Столичната община и "Златен век" на Министерството на културата. Сега НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" ще удостои примата на италианското кино със званието "Доктор хонорис кауза" (на 8 октомври).

Клод Жозефин Роз Кардинале, по-известна като Клаудия Кардинале, е родена на 15 април 1938 г. в Тунис, в семейство на преселници от Сицилия. Има сестра и двама братя. На 17 години печели конкурса за най-красива италианка в Тунис и е наградена с пътуване до Венеция по време на кинофестивала. Там веднага привлича вниманието на италианската филмова индустрия. След като прекарва два месеца в световноизвестното филмово училище "Centro Sperimentale" в Рим, тя подписва договор за 7 години с компанията "Vides". Условията са тежки: няма право да се омъжва, да си подстригва косата или да напълнява. Един от продуцентите - Франко Кристалди, става неин ментор, а впоследствие и съпруг.
Клаудия Кардинале изпълнява първата си роля през 1957 г. във френско-тунизийската продукция "Гоха", с участието на Омар Шариф. Нейната звезда изгрява в комедията на Марио Моничели "Обичайните заподозрени", с участието на Марчело Мастрояни. "Хубавецът Антонио" на Мауро Болонини и "Момичето с куфара" на Валерио Дзурлини разкриват таланта й. Получава роля в "Роко и неговите братя" на Лукино Висконти, но режисьорът й предоставя златна възможност с "Гепардът", в който отново партнира на Ален Делон и се среща с Бърт Ланкастър. 1963-а е годината на "посвещаването" й, особено след като Федерико Фелини я кани да се снима в "Осем и половина". Вместо да я дублира, както други режисьори, заради несъвършения й италиански, Фелини залага на френския й акцент, чужд и странен за част от публиката, но изключително женствен според него. Във Франция двамата с Белмондо си поделят славата в "Картуш" и се срещат отново през 1972 г. в "Марсилски клан". Клаудия Кардинале се превръща в истинска международна звезда.
Върхът в холивудската й кариера е свързан с уестърна - в "Професионалистите" на Ричард Брукс играе отново с Бърт Ланкастър. Жанрът й приляга и това й осигурява роля в култовия филм на Серджо Леоне "Имало едно време на Запад", в който партнира на Хенри Фонда, Чарлз Бронсън и Джейсън Робардс.
Сред имената, с които Клаудия Кардинале работи, са още Франко Дзефирели, Пиетро Джерми, Луиджи Дзампа, Алберто Сорди, Луиджи Мани, Анри Верньой, Филип де Брока, Луиджи Коменчини, Хенри Хатауей, Дамяно Дамяни, Марко Белокио, Марко Ферери, Лилиана Кавани, Йежи Сколимовски, Михаил Калатозов и много други. Упорита и отстояваща свободата и независимостта си в професионалния и в личния си живот, Кардинале изгражда забележителна кариера, залагайки не просто на ослепителната си красота и сексапил, а на висок професионализъм, творческа находчивост и самодисциплина.
В средата на 60-те години актрисата напуска продуцента Франко Кристалди и се обвързва с режисьора Паскуале Скуитиери. Клаудия е майка на две деца - Патрик и Клаудия. От 1989 г. живее в Париж.
През 80-те години актрисата се снима в различни филми с международно участие, сред които "Фицкаралдо" на Вернер Херцог с Клаус Кински и "Главорезът" с Лино Вентура. През следващото десетилетие Кардинале се посвещава повече на писането и на театъра. В богатата й колекция от награди са "Златен лъв", "Златна мечка", четири "Давид на Донатело", четири "Сребърни ленти" от Националния синдикат на филмовите журналисти в Италия и др., както и най-високата награда на Франция - Орден на Почетния легион. Клаудия Кардинале е социално ангажирана личност, която се бори за правата на жените. През 2000 г. е избрана за Посланик на добра воля на ЮНЕСКО.
След голям брой телевизионни участия в края на ХХ век, актрисата се снима във филма на Клод Льолуш "И сега... дами и господа" (2002). През 2009 г. се завръща в киното с драмата "Връвта" на Мехди Бен Атиа, който я отвежда в родината й Тунис. През 2010 г. играе в "Балкон с изглед към морето" на французойката Никол Гарсия. Следват "Пазачът на харема", "Гебо и сянката", "Ефи" и... сега в "Имало едно време един уестърн".


Клаудия Кардинале, Ален Делон и Бърт Ланкастър в "Гепардът" на Лукино Висконти
 

В "Професионалистите" на Ричард Брукс


Клаудия Кардинале в "Имало едно време на Запад" на Серджо Леоне


В "Имало едно време един уестърн" на Борис Десподов

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ