16 Април 2024вторник11:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Местни избори 2015

Стоян Парпулов:

Икономически активна община - за повече работни места

Общината с ляво управление не е частна община, а община за хората, категоричен е кандидатът на БСП за кмет на Пазарджик

/ брой: 231

автор:Александър Симов

visibility 1325

Стоян Парпулов е роден, живее и работи в Пазарджик. Завършил е Математическа гимназия "Константин Величков" в Пазарджик и право в Юридическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски". Работил като следовател в МВР, след отива и като преподавател по правни науки в Академията на МВР в София. Има научни публикации в областта на наказателния процес. Повече от 20 години е адвокат в Пазарджик. Бил е председател на Общинския съвет в Пазарджик и два мандата общински съветник. Бил е зам.-председател на Съвета на директорите на "Пазар на производителя" - АД. Член на УС на спортен клуб по колоездене "Печенеги" и зам.-председател на Сдружение "Русофили" в Пазарджик. Семеен, с две дъщери и една внучка.

"Аз ще докажа, че може да се прави, и то повече, без да се краде"


- Г-н Парпулов, до вашата номинация за кандидат-кмет се стигна след серия от вътрешни драми около БСП в Пазарджик. Смятате ли, че тези изострени страсти могат да попречат на вашето представяне?
- БСП е партия с традиции и бъдеще. Тя участва пряко от свое име и със свои кандидати в тези избори. Началото на кампанията показа, че общинската организация на БСП е единна и сплотена. Листата на кандидатите за общински съветници е съставена при спазване на няколко принципа: приемственост и обновление, представени са различните поколения в партията, включени са авторитетни хора с различни професии. Всички членове на организацията, които са ангажирани персонално в кампанията, работят активно и изпълняват поставените им задачи. Всеки един от нас съзнава значението на предстоящите избори, тъй като в продължение на два мандата тук БСП е в опозиция. Обединява ни стремежът промяната да започне от Пазарджик - и в местното управление, и в управлението на страната.
- Какъв е проблемът на БСП в Пазарджик, мислите ли, че той вече е решен, а партията оздравена?
- В момента БСП в Пазарджик няма нерешими проблеми. Затова тя се превръща в проблем за тези, които се стремят да запазят статуквото в общината. Тя е проблем и за тези, които участват в управлението на страната, а тук се представяха за обединители на левицата. Единственото, което ни вълнува, е стремежът да спечелим и оправдаем доверието на хората. Кампанията ни дава възможност да стигнем до всеки квартал и населено място.
- Говореше се, че част от БСП иска да подкрепя кандидата за кмет на АБВ Трендафил Величков. Представлява ли АБВ алтернатива на това, което се случва в Пазарджик, или това е просто поредният политически театър?
- За такава подкрепа се говореше, но това беше през лятото, когато малцина, но влиятелни, наши съпартийци се опитаха да прокарат тази кандидатура. Мнозинството обаче се противопостави рязко и решително. Освен това в момента никой от БСП открито не заявява такава подкрепа. Убеден съм, че цялата организация ме подкрепя. Дори очаквам значителна част от хората, които на миналите избори гласуваха за АБВ, отново да дадат доверието си за мен и за листата на БСП. 
- С каква мотивация приехте да се кандидатирате за кмет?
- Съгласих се, защото почувствах подкрепата на мнозинството от партийните членове. Увереност ми дадоха множество разговори с хора, които добре ме познават от години и според които моята кандидатура е най-подходяща. Местната власт се нуждае от подготвени, но преди всичко от почтени хора. Освен това много години съм се занимавал с проблемите на местното самоуправление и имам виждане за тяхното решаване.
- Каква е вашата оценка за управлението на Пазарджик до този момент?
- Управлението на общината е лошо. Хроничен е проблемът със сметището. Пропусна се възможността за европейско финансиране, за отстраняване на тази "язва". В продължение на осем години липсва значителна инвестиция. Неразплатените задължения са за десетки милиони левове, въпреки че държавата е прехвърляла свои имоти на общината. Хиляди хора напуснаха града и селата, за да търсят препитание в най-големите градове и в чужбина.
Публична тайна е мълвата, която се носи в града и характеризира сегашния кмет: "Краде, но и прави". Аз ще докажа, че може да се прави, и то повече, без да се краде!
- Какво смятате да промените в града? Какви идеи имате за развитието на Пазарджик?
- От някога голям производствен и логистичен център днес ставаме известни като средище на ислямизация на България. В момента Пазарджик е град с голяма безработица, а мнозинството от хората са с ниски доходи. Основната ми задача е създаването на нови работни места. Необходимо е да стимулираме икономическия растеж. Да превърнем общината във фактор за икономическо развитие, а общинските предприятия да задават стандартите за ефективно управление и защита на работниците. Можем да създадем благоприятна среда за сериозни инвестиции, основно в производството. За целта ще осигурим пълна прозрачност на обществените поръчки, подобряване на инфраструктурата и изграждане на нова. Ще предоставяме общински имоти за съвместна дейност със сериозни инвеститори. Аз не залагам на хазартния бизнес. Не залагам бъдещето на града на рулетка, а на производството, по-специално на производството и преработването на земеделска продукция.
- Кметът на Пазарджик Тодор Попов влезе в медиите с огромното си имение в село край града. Нормално ли е, според вас, един кмет да има такъв имот?
- Имотното състояние на всеки кмет трябва да съответства на получаваните от него доходи. Но това е само формалният отговор. Поредното удължаване на срока на проверката на НАП до приключване на изборите едва ли е просто съвпадение. То говори за наличие на съюз между ГЕРБ и ДПС за Пазарджик на най-високо ниво. Показателно е, че в с. Паталеница, където е имението на сегашния кмет, на срещата с нас дойдоха над 50 души. Аз съм адвокат и моите доходи зависят от работата ми. Мога да заявя, че като кмет моето и на семейството ми имуществено състояние няма да се промени съществено през мандата.
- БСП прие леви стандарти за местната власт, според вас с какво е различна лявата местна политика от дясната?
- Лявата местна политика има за цел повишаване качеството на живот на цялата общност. Тя не се задоволява само с благоустрояване на централните градски зони, а с подобряване на средата на живот във всички квартали и населени места. Ние сме за икономически активни общини, за гражданско участие и контрол върху местната власт. Освен това ние обръщаме специално внимание на хората в неравностойно положение: самотни майки, сираци, инвалиди, хронично болни, хора на преклонна възраст. Това е социално ангажираната община, а не само раздаване на козунаци в пенсионерските клубове.
- На какво залагате в своята кампания?
- Кампанията, която водя, е с лице към хората. Правя конкретни предложения, поемам ангажименти за решаване на натрупаните проблеми и за развитие на общината. Стремя се да получа доверието на избирателите чрез открит и честен диалог с тях. Общината с ляво управление не е частна община, а община за хората.

Това МВР няма да проведе честни избори

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 1

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 2

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ