28 Март 2024четвъртък22:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Левски и прагматиците

/ брой: 38

автор:Андрей Пантев

visibility 2114

Наближава 19 февруари... Колко ли нашенски дюкянджии и сарафи са се подготвяли за ежедневния алъш вериш тогава, когато Левски е тръгнал към бесилото? Колко ли неразумен, да не употребим друга дума, е изглеждал той за тях? Тяхната тарикатска логика е несъвместима с неговото геройство. За тях свободата и търговията са различни работи. А все пак ние славим Левски, а не дюкянджиите. "Нито един човек не загива за истината. Героите загиват за това, което искат да е истина." Тази афористична фраза на Оскар Уайлд отразява реалност, която може да изглежда  цинично. Идеалът в политиката често се възприема  иронично от онези, които не са смеели да го следват. А са умирали мъдри хора, които не са били употребени глупци. Те тихо са решили, че някой следва да свърши "на подвига черната работа", както пише Г. Константинов. Ние славим  бесилото на Левски, което би изглеждало отблъскващо като изживяване, ако не напомним, че  Вазов го сравни с Кръста!
Няма защо да подминаваме истината, че по-голямата част от идеите на Левски не са реализирани. Особено за святата република. България далеч не е мечтаната страна в проектите  на повечето загинали герои. Но на европейската карта се появява държава с изстрадалото име България. Някой трябваше да умре за това, а не само да подари част от алтъните на баща си за рискованото дело. Това е историческата реабилитация на хора като Дякона. Но именно разминаването между идеал и последвала реалност предоставя възможност за различни тълкувания и предположения за неговите преживявания в последните му дни преди краткия път към една бесилка.
Още със стиховете на Ботев и Вазов и от летописите на Захарий Стоянов Левски става носталгичната тръпка на българите по славно минало. Много повече от Крума и Симеона. Тази идеализация може да бъде обяснявана като феномен от различни страни, но е безспорна като конкретни  основания. Ние още не знаем как така точно Левски, а не Ботев, стана наш идол за всички времена. При това, да не забравяме, че това обожание е отправено към най-мълчаливия, най-непретенциозния и най-последователния български революционер. А той произнасяше уж прости фрази, които имаха библейски смисъл и общочовешки магнетизъм. По това време неговите връстници в Българско тръгваха да учат с алтъните на бащите си в Европа.
Във времето на Левски мацинистката идея за паралелно осъществяване на национално освобождение с принципи на социална справедливост е почти навсякъде мъртва. Новите държави в Европа се създават от монарси, графове, генерали, канцлери и аристократичния елит. Ирландците и унгарците се провалят, защото са се опитали да направят всеобщо движение, съставено от всички съсловия. Този резултат има парализиращ ефект спрямо бъдещи подобни акции. Решителните революционери са се превърнали в мрачни съзаклятници и бомбаджии, изолирали се в тайни общества, които произнасят мистични клетви за мъченическа смърт. Италианските карбонари и ирландските шинфейнери са възприемани повече като екзотика, отколкото като заплаха. Левски би следвало да е разколебан от такава динамика. Ще кажете "Ами, нали така и стана". Да, но без неговите комитети нямаше да е толкова лесно при Съединението, нямаше да има "българско чудо", нямаше да има Одрин. Търпеливото изграждане на  такава система скоро ще направи България равна на балканските си съседи само двадесет години след нейното закъсняло Освобождение.
А какво може да се каже още за Левски в нашите времена? Не сме в състояние вечно да откриваме в архивите непознати факти за него при всяка годишнина. Понякога го актуализираме доста вулгарно. А все пак не може и да я отбелязваме само с патетика. Това, че е единствената личност, която ни обединява, не носи никакво успокоение. Колко много хора държат в кабинетите си неговия портрет? И как търсят разни многомандатни длъжности, като че ли Левски е настоявал за такава. Ако приемем, че има нещо божествено в Апостола, вероятно ще се смутим от безутешното наблюдение, че враждуващи българи са се клеветели и избивали в неговото име. Нима така не е било и с Бога? Едно тревожно съпоставяне, което само потвърждава аналогията.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ