Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Юни 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Неделник

Тълковник

Изгряло едно чудно време...

Благодатните дни, наричани Циганско или Сиромашко лято, могат да настъпят от празника на Св. Димитър, 26 октомври, до началото на декември

Богдан Иванов

10. Октомври 2015 , брой: 233   1767   0
Снимка


Тежкият, мъчителен августовски зной тази година беше пресечен за три-четири дни от приятно захлаждане - облаци, дъжд, вятър и 6 до 8 градуса по-ниски температури. Докато народът се засмее щастлив, времето обаче бързешката нахвърля в лятната пещ цяла планина кюмюр и навън отново се нажежи до червено. Тогава един титан на мисълта изрече пред цяла България:
- Ето, дойде вече Циганското лято!
Друг, подобен нему, около средата на септември, при същата промяна на времето, не се стърпя да обяви с безапелационния тон на световен пророк:
- Циганското лято започва в неделя!
О, свещена простота!
Какво Циганско лято... посред лято? Какви температури от 36-38, че до 40 градуса дори през "циганското" лято? Какво уж меко слънце, което така изгаря, че човек ако стои под лъчите му повече от 5-10 минути не ще се опържи, а направо ще се изпари?
Циганското лято е два месеца по-късно. При това може да го има, но може и да го няма, ако свие здрав студ, ако се задържи през втората половина на октомври и през ноември, в такъв случай Циганското лято ще ни прескочи - нищо, че хич не ни се иска.
Според народното поверие св. Димитър и св. Георги са братя близнаци, като св. Георги носи лято, а св. Димитър - по-големият от двамата - зима.
Има приказка: "Дойде ли Димитър, идва и снегът". Само че преди да се появи снегът, след 26 октомври, когато е Димитровден, и чак до края на ноември, т.е. следващите 40 дни, почти всяка година се случва да настъпят 5-6 спокойни, слънчеви, сухи, топли дни. Е, точно те са Циганското лято, нарочно го пиша с главна буква. Някои още им викат Сиромашко лято.
Защо така?
Защото циганите са бедни хора и тяхната орисия в живота е много да мизерстват и много да страдат. И тези 5-6 дни всъщност са тяхното второ, но твърде кратко лято... в зимата.
Те им се радват като деца, те пеят и се веселят, че Господ не ги е забравил, върви с тях по пътя, подкрепя ги и сега им подарява един малък слънчев прозорец в гладорията, тъмнината и студа на зимата.
Случва се понякога, а сякаш последните години по-често, засмяното, топло и сухо време да се задържи по-дълго - 15 и дори 20 дни. Тогава природата сякаш отваря едното око, протяга се лениво и ха-ха пак да се пробуди. Надигат глави цветя, храсти, дръвчета и някои дори започват да цъфтят отново. Както се казва, невероятно, но факт!
Това дава храна на метеоролози и гадатели да се заровят в народните поверия и предсказания и да обясняват по вестници и по телевизии на ошашавения от всякакви премеждия и "чудеса" особено последните години български народ, какво значи да цъфнат цветя и храсти по такова време и дали освен тях няма най-после и ние да цъфнем и да вържем.
Така че Циганското лято е голяма работа - то не само подсеща за интересни възможности при тълкуванието на делата български, но и позволява някои сладки, макар и кратки, мечтания на прага на зимата...

              Циганско лято

              Петър Алипиев*

         Би трябвало да бъде зима,
         да пука камък и дърво
         и над пространствата да има
         саван от сняг. А то какво?

         Изгряло едно чудно време,
         дошли едни такива дни,
         че сипката отново дреме
         под слънцето. Над равнини

         и над баири шумно слиза
         рояк скорци. Във нега спят
         до шипката с червена риза
         зелени гущери. Пълзят

         по топлата земя щастливи
         работни бръмбари, безброй
         комари и мушици сиви
         изпълват сладкия покой

         и над полето благодатно,
         под чистия и ясен свод
         май няма нищо по-приятно
         от подарения живот.

- - - - -
*Петър Алипиев (1930-1999) - български поет и преводач. Негови стихове са преведени на почти всички европейски езици. 

На разходка с велосипед в края на октомври

Вдъхновение сред природата

И малките - на тиферич

Дори животните се чудят - какъв сезон е сега и какво става на тоя свят

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"