25 Април 2024четвъртък18:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Негово Превъзходителство Ахмед Мохамед Ал-Мадбух:

Работим за укрепване на отношенията между България и Палестина

Прави впечатление въздържането на българската страна при гласувания в ООН, касаещи нашата държава, твърди палестинският посланик у нас

/ брой: 234

автор:Зорница Илиева

visibility 1212

Д-р Ахмед Мохамед Ал-Мадбух е посланик в София от 2008 г., доайен на дипломатическия корпус. Завършил е бакалавърска степен по политически науки в Ливанския университет в Бейрут и медицина в Русия по специалността "Урология и бъбречна хирургия". Женен, с един син.


"Русия е една от великите държави, които ни подкрепят"


- Какво става с Палестина, Ваше Превъзходителство, днес? Как се отразяват събитията в Близкия изток и ситуацията с бежанската криза върху конфликта Израел-Палестина?
- Ситуацията в Палестина остава непроменена след неуспеха на прекратените преговори с Израел. Израел продължава да строи стената, продължава да конфискува земи, да арестува палестинци, продължава нападенията върху свети места като джамията Ал-Акса. Тази джамия, която е собственост на всички мюсюлмани по света, Израел иска да я раздели. Като начало във времето, ограничавайки часовете, в които там могат да се молят мюсюлмани, като в останалото време се позволява достъп само на еврейските заселници. Това, че ситуацията е такава, се дължи на липсата на субект от другата страна, който да взема решения за прекратяване на окупацията на палестинските територии.
След прекратяването на преговорите ние изразихме нашата позиция, която включва и констатацията, че Израел не спазва ангажиментите си съгласно подписаните договорености и продължава заселническата окупация. Прекратяването й е едно от първите неща, за които ние настояваме. За съжаление израелското правителство не е готово за мирни преговори на базата на принципа за две държави, а действа за разгаряне на конфликта и превръщането му от политически в религиозен.
- Какви са резултатите от срещата между руския президент Владимир Путин и палестинския му колега Махмуд Абас в Москва? Научихте ли нещо за същността на разговорите между Путин и израелския президент Бенямин Нетаняху, който беше в Москва преди вашия държавен глава?
- Най-напред искам да подчертая, че отношенията между Русия и Палестина са много здрави и силни. На всеки възлов етап имаме консултации с руската страна и изразяваме нашите виждания. Русия е една от великите държави, които ни подкрепят, и нейната позиция е важна за нас. След речта на нашия президент в Ню Йорк на срещата на Общото събрание на ООН се очаква ключов поврат в политиката на Палестина. Беше важно да научим какво мисли Русия за това. По-рано нашият президент Абас беше в Париж и разговаря с френския си колега Франсоа Оланд. В Москва бяха подписани редица споразумения за сътрудничество и беше поискано руската страна да ни подкрепи в разработването на петролните находища в Рамала и на газовото в морето на Ивицата Газа.
- Как оценявате инициативите на Русия за намиране на изход от сирийската война? Имате ли официална позиция по въпроса?
- От самото начало на сирийската криза настоявахме всички страни да седнат на масата на преговорите и нашият президент първи лансира такава инициатива. Тя има много пресечни точки с руските инициативи.
- У нас се изнасят данни, че сред бежанците, които успяват да стигнат до центъра на София, има и палестинци. Знаете, че дори наричат района между "Халите" и "Лъвов мост" "Арабия". Тревожат ли ви негативните настроения, които се появиха в нашето общество по отношение на наплива на мигранти? Независимо от това, че по принцип сме транзитна страна.
- Преди всичко е истина, че има палестинци сред бежанците, и те идват от лагерите в Сирия. Те имат историческо, юридическо и морално право да се върнат в Палестина. Но израелските правителства им отказват правото да се върнат по домовете си, откъдето са насилствено прогонени. Нашият президент се обърна към ООН и към върховния представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини да ни бъде позволено да ги приемем на наша територия. Имаме готовност да ги посрещнем на окупираните територии. Но Израел отказва да ги допусне там. Още преди две години нашият президент поиска точно това - да бъдат допуснати палестинските бежанци от лагерите в Сирия до тези територии. Нетаняху поиска те предварително да се откажат от правото си да се завърнат по домовете си. Тази позиция на израелското правителство противоречи на човешкото и международното право.
В същото време сред бежанците има не само араби, но и хора от Афганистан и Африка. За съжаление те наистина се събират в района, който посочвате, стоят там на групи, защото там има арабски заведения и могат да получават някаква помощ. Ако България прилага на практика план за интеграция, те не биха се събирали там. Много голяма част от изградените лагери за бежанци в България са непригодни за подслоняване.
- Как си представяте картината на Близкия изток, ако международната общност успее да умиротвори по някакъв начин района?
- Умиротворяването на района трябва да стане чрез прекратяване на израелската окупация и след това да се решават всички други въпроси. Арабските държави още през 2002 г.,  преди т.нар. Арабски революции, предложиха на Израел мир. Това предложение бе отправено от името на всички арабски държави и към него се присъединиха и ислямските страни, т.е. общо 57 държави. Това бе т.нар. Арабска мирна инициатива. Тя се състоеше в това, че 57 държави се съгласяват да установят дипломатически и всякакви други отношения с Израел, при условие, че той се изтегли от окупираните през 1967 г. арабски територии. Това упорито отхвърляне на мира, продължаващата окупация и угнетяването на палестинския народ генерира настроения на отпор, желание за битки, което е израз на обидата на арабите, в частност на палестинците. Всичко това допринесе за взрива в Близкия изток. Всички в региона искат освобождаване на джамията Ал-Акса, третата по значение светиня за мюсюлманите след тези в Мека и Медина.
- Какви ще са следващите стъпки на Палестина по пътя й за решаване на проблемите с Израел? Наистина ли президентът ви ще излезе от реалната политическа власт, както се появиха информации?
- Нашият държавен глава няколко пъти декларира, че няма да се кандидатира отново за президент, но вероятно той ще остане председател на Изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина, която е единственият и законен представител на палестинския народ.
- Какво според вас би трябвало да направи България, за да се постигне баланс в настоящата ситуация? Как бихте оценили нашите отношения?
- Ние работим непрекъснато за укрепване на палестинско-българските отношения. Подписани са редица споразумения и договори, реализират се посещения на високо ниво. В последно време прави впечатление, че България се въздържа при гласувания в ООН: и когато се прие резолюцията по статута на Държавата Палестина, и съвсем скоро по въпроса за издигане знамето на Палестина в ООН. Но статутът на нашето посолство още от 1988 г. е на Държавата Палестина и ние издигаме нашето знаме и в посолството, и в резиденцията, и на колата на посланика. По тази причина това гласуване по резолюциите е неразбираемо за нас. Още повече, че много европейски държави гласуваха "за" подкрепа на споменатите резолюции. Надяваме се в бъдеще България да се присъедини към тях. Ние гледаме балансът да е позитивен. Имаме предвид подкрепата и защитата на международните решения и международното право.


В речта си пред 70-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк палестинският президент Махмуд Абас подчерта, че сегашната ситуация не може да продължава. "Ще започнем да изпълняваме тази декларация с мирни законни средства и способи. Палестинската национална власт или ще преведе палестинския народ от окупация към независимост, или окупационната власт на Израел ще поеме цялата отговорност", заяви Абас. Той приветства международните и европейските усилия, включително френската инициатива, призоваваща да се сформира международна група в подкрепа на постигането на мира, и посочи, че Държавата Палестина продължава своите усилия да се присъедини към всички международни договори и организации и ще продължи и занапред да защитава своя намиращ се под окупация народ с всички налични мирни и законни средства. И още: "Ние държим на единството на нашата земя и народ и няма да позволим временни решения или разпокъсани кантони, стремим се към сформиране на правителство на националното единство, което да работи по програмата на ООП (Организация за освобождение на Палестина), и към провеждане на президентски и парламентарни избори."

*Интервюто е взето преди последната ескалация на напрежението между Израел и Палестина

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 381

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 317

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ