20 Април 2024събота10:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нескучно и научно: светът с усмивка аплодира Иг Нобел

"Фантастичните" 10 трилиона долара получиха специалисти, посветили се на абсурдни изследвания

/ брой: 234

автор:Альона Нейкова

visibility 3008

В деня, когато се връчва последната Нобелова награда за 2015-а, добре е да припомним и за отличията, които са своеобразна пародия на една от най-престижните международни премии, присъждани за научни изследвания, революционни изобретения, принос в културата или развитието на обществото.

Призът Иг Нобел (Ig Nobel Prize, от англ. игра на думи "ignoble" - позорен) е учреден през 1991 г. от "Annals of Improbable Research" и се дава за достижения, които "първоначално предизвикват смях, а след това ни карат да се замислим". Всъщност с наградите се отличават трудове - по-често на истински учени, но понякога и на псевдоизследователи, които са забавни с безсмислеността или дори с абсурдността си.
В стремежа да запазят оригиналността на идеята на Шнобеловите награди всяка година организаторите на церемонията измислят любопитни допълнения към отличието, за да поощрят още повече лауреатите. Този път победителите получиха и чек за фантастичните 10 трилиона долара. Е, става дума за валутата на Зимбабве. А при конвертирането на впечатляващата сума в по-ясна за повечето хора парична единица се оказва, че иде реч за цели 7 евро.
Замислен преди четвърт век като комична имитация на учредения от прочутия инженер и изобретател приз, днес Иг Нобел се сдоби със собствен авторитет в света. И връчването на подигравателните призове се следи също толкова внимателно, колкото и главните научни отличия.
25-ата церемония по присъждането на Шнобеловите награди за най-нестандартни или абсурдни постижения се състоя на 17 септември в Харвард, щата Масачузетс, САЩ. По традиция победителите получават призовете си от притежателите на Нобел. Важната мисия този път бе изпълнена от физиолога Керъл Грейдър, икономиста Ерик Маскин, физика Франк Уилчек и химика Дъдли Хершбах. Лауреатите на най-престижното отличие, които са известни учени и изследователи, излизат на сцената, пременени с бутафорни носове и очила, за да не забравя никой, че присъства на шеговито-иронична проява.
Победителите имат право на благодарствена реч, която обаче не трябва да е по-дълга от 60 секунди, иначе бива прекъсвана с провикването на малко момиче: "Моля, престанете, скучно ми е!"
Дори някои и да са на мнение, че удостоените с тазгодишния Иг Нобел не са най-оригиналните в четвъртвековната история на церемонията, все пак може да се каже, че те не разочароваха очакванията на обществеността.

Обратната
трансформация
на яйцето

Екип учени от Калифорнийския университет получи приза за химия. Ръководените от Грегъри Уейс специалисти се посветиха на изследвания на яйца от кокошки, като наблегнаха на въпроса дали може варените да се превръщат обратно в сурови. За целта бе създадена специална технология, представена пред обществеността в началото на 2015 г.

Стандарт за
малката нужда

Наградата в областта на физиката бе присъдена на американски учени от Атланта. По време на мащабния си експеримент те стигнаха до извода, че при почти всички бозайници - от най-малките до впечатляващите с размерите си, процесът на ходене по малка нужда отнема 21 секунди. Според изследователите всякакви отклонения от този стандарт може да са симптом за заболявания на пикочно-половата система в организма.

(Не)поносимите
ужилвания

В областта на физиологията и ентомологията отличието отиде при Майкъл Смит. Американецът се развълнувал от въпроса - в коя част от тялото болката от ужилването на пчели е най-силна? Както се полага на истинския слуга на науката, експериментите ученият провеждал върху себе си. В продължение на няколко месеца той предоставял разделеното си на 25 условни зони тяло на волята на насекомите. В крайна сметка Смит направил вещо заключение: ужилванията в областта на носа и половите органи са най-болезнени.

Ползата от
целувките

Няколко разработки получиха приза за медицина. Сред тях е тази на японеца Хаджиме Кимата, създал истински научен сериал в 3 части, чиято идея е да се отговори на въпроса "Каква е ползата от целувките?" В разработките си авторът доказва, че докосването с устни между хората допринася за намаляването на алергиите (най-вече по време на полов акт) и помага да се премахне дори херпесът. Учените от Словакия, разделящи наградата с Кимата, се отдадоха на детективската страна на целувките. По време на изследването им бе установено, че ДНК на мъжа се запазва в слюнката на жената половин час след близостта на партньорите.

Сексът като
математика

Математиците Елизабет Оберцаухер и Карл Граме надникнаха под чаршафите на султана на Мароко Мулай Абу-ул Насир Исмаил ас-Самин ибн Рашид. Монархът, доживял според исторически източници до 82-годишна възраст, станал баща на 1171 деца, родени от 4 съпруги и 500 наложници. Влюбените в числата учени били заинтригувани колко време му отнемало едно зачатие. Според разчетите на специалистите султанът запазил репродуктивните си функции в продължение на 32 години и трябвало да прави секс средно от 0,83 до 1,43 пъти на ден, като за целта да привлече от 65 до 110 жени.

Диагнозата
на "легнал
полицай"

Интернационален екип бе удостоен с Иг Нобел в сферата на медицинската диагностика. След редица изследвания учени установили по емпиричен път, че ако при преминаването през "легнал полицай" някой усети болка в корема, незабавно трябва да потърси лекарска помощ, тъй като става дума за явен симптом на апендицит. Специалистите дори настойчиво препоръчват на медиците по-често да прибягват до подобен род диагностика.

Кокошката
не била птица,
а динозавър

Призът за биология отиде при учени от САЩ и Чили, посветили се на въпроса за произхода на пернатите. Експертите изучавали как ще се промени походката на кокошка, ако й се сложи изкуствена опашка. Изследователите разбрали, че по този начин центърът на тежестта е изместен назад, което предизвиква по-изправено положение на бедрената кост, изместваща се при движение. Според специалистите именно по този начин ходели някои видове динозаври с два крака.

Световното
"А?" или "Кво?"

Отличието в областта на литературата бе присъдено на група лингвисти от Института "Макс Планк", направили мащабен анализ на различни езици по света. По време на изследването учените установили, че аналог на английската въпросителна частица "Huh?" (на български - "А?" или "Кво?") съществува в 31 езикови семейства. Във всеки от случаите, когато влиза в употреба, се използва, за да се пита отново събеседникът за това, което не е разбрано или е недочуто при разговора.

Премия за полицай,
отказал подкуп

Представители на органите на реда от Банкок се сдобиха с Шнобелова награда за икономика. Заслуга за приза има ръководството на полицейските управления, предложило да се плащат премии на онези служители на закона, които са отказали подкуп. Подобни инициативи имало и в други страни, но явно само в Тайланд тя била успешно обоснована.

Цунами
вдъхновяват
за бизнес

Международен екип получи приз в областта на мениджмънта, след като установи, че стихийните бедствия водят до по-голям предприемачески нюх. Според изводите на учените цунами, земетресения и вулканични изригвания, преживяни в детството, правят човека по-предприемчив и способен на рискови начинания.

От създаването на фонда "Алфред Нобел" през 1900 г. досега не се е случвало българи да бъдат удостоени с престижната награда. Наши учени липсват (за съжаление или за щастие?) и в списъка с пародийните отличия, връчвани вече четвърт век. Крайно време е поне някой от тези факти да се промени. Защото знанията, уменията и експертизата на родните специалисти не са по-малко достойни за отличаване, отколкото работата на чуждестранните им колеги. Явно просто учените по света знаят как да представят дейността си така, че тя дълго време да е във фокуса на общественото внимание (дори и с ироничен подтекст).


Пародийните призове бяха раздадени за 25-и път


Дейвид Ху получава наградата за физика от Нобеловия лауреат от 1996 г. Дъдли Хершбах


Отличеният за изследвания по биология Бруно Гроси от Чили демонстрира как би вървяла кокошката с изкуствена опашка


Един от победителите в областта на химията Колин Растън държи непозволено дълга реч


Носителите на Иг Нобел за диагностика демонстрират как "легналият полицай" допринася за определянето на симптомите за апендицит


Пускането на хартиени самолетчета сред публиката е запазена марка на церемонията


Победителят в областта на физиологията и ентомологията Джъстин Шмидт
Снимки БГНЕС и ИНТЕРНЕТ

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ