02 Май 2024четвъртък08:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Енергийни фирми на нож с индустриалците

Твърдят в декларация, че бизнес организациите подкопават реформите в сектора

/ брой: 235

автор:Дума

visibility 256

Най-големите работодатели в енергийния сектор обвиниха четирите национално представени работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, че предложената от тях пътна карта за реформи в сектора, предвиждаща национализация на частен бизнес и фалиране на държавни енергийни фирми, не предлага пазарни решения на проблемите в отрасъла, те може да доведат до допълнителна дестабилизация на енергетиката и подкопават предприетите от управляващите реформи за оздравяване. Подобни мерки удрят и директно по имиджа на България като страна със сигурен инвестиционен климат, пише в разпространена вчера декларация, подписана от Асоциацията на топлофикационните дружества в България, Асоциация "Хидроенергия", Българската ветроенергийна асоциация, Българската фотоволтаична асоциация, двама от доставчиците на ток - ЕВН и ЧЕЗ, както и двете т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица изток 3", чийто бизнес индустриалците искат да бъде национализиран и после продаден на други инвеститори.
"Виждаме, че организации, които често претендират да представляват целия бизнес в България, предприемат некоординирани със секторните представители действия, които противоречат на логиката на свободния пазар, на принципите на неприкосновеност на частната собственост и чиито действия като цяло могат да подкопаят избрания курс от реформи в сектора. Наскоро обявената "Пътна карта" е ясен пример за такива действия", пише в документа.
Според енергийните фирми "пропагандирането на мерки, които противоречат на националното и международно право, е не само в обратна посока на усилията за стабилизиране на енергийния сектор, но заплашва директно репутацията на България като страна със сигурен инвестиционен климат".
Работодателите в енергетиката призовават правителството да се разграничи от подобни некоординирани действия и да продължи с реформите в сектора, насочени към  енергийна сигурност, диверсификация и независимост и изразяват убедеността си, че "за да има здрава икономика, трябва да има здрава енергетика". 
Освен Пътната карта за енергетиката, представителите на бизнес организациите внесоха в прокуратурата сигнали за нарушения при договорите с "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал", както и за нарушения при изкупуването на електроенергията от ВЕИ сектора и при определяне на решение на енергийния регулатор. На 13 септември пък четирите организации сезираха ЕК за неправомерна държавна помощ за "американските" централи. БСК, АИКБ, БТПП и БСК ще проведат днес среща с българското представителство на ЕК по повод този свой сигнал.
Енергийният регулатор изпрати запитване по казуса още през лятото на 2014 г. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов коментира преди дни, че очаква становището на ЕК до края на годината.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ