02 Май 2024четвъртък08:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Работодателите изчислиха

С 333 млн. лв. годишно държавата подпомага "американските" ТЕЦ

Така се натоварвали сметките на индустрията, от догодина ударът щял да е и върху джоба на всеки българин с по 38 лв.

/ брой: 236

автор:Дума

visibility 25

Европа да обяви за неправомерна финансовата помощ, която държавата ни дава на т.нар "американски" централи и съответно тази помощ да бъде възстановена. За това ще се борят четирите национално представени работодателски организации у нас  - БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ, които вчера се срещнаха с ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Работодателите вече са подали жалба до ЕК, в която са обяснили притесненията си, че държавата ни плаща неправомерна помощ на ТЕЦ "Марица 1" и ТЕЦ "Марица 3". В писмото си бизнесът напомня, че въпросната помощ е и несъвместима с европейското законодателство, тъй като няма нито една европейска директива, която да позволява държавата да оказва помощ на централи на въглища.
Според изчисленията на работодателите тази неправомерна помощ за "американските" централи излиза около 333 млн. лева годишно. "С тази сума се натоварват сметките на българската индустрия и това води до нейната неконкурентоспособност", каза пред журналисти след срещата председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, цитиран от news.bg. Той съобщи, че работодателите са поискали вчерашната среща, тъй като са се притеснили от прекалено бавното предвижване на въпроса им в ЕК. "Получихме изчерпателна информация за процедурите в Европейския съюз, които наистина са по-тромави", посочи Велев.
Освен този извод работодателите са чули и препоръки от страна на ръководителя на европейското представителство у нас. Тези препоръки са предимно за това как работодателите да продължат нататък и са от правно-технически характер. "Ще ги вземем предвид, за да може да ускорим процеса и да доведем до нужния ефективен край", се зарече шефът на АИКБ.
По думите му такъв край би било произнасянето на ЕК за неправомерността на държавната помощ към "американските" централи и респективно възстановяване на тази помощ. Работодателите обърнаха внимание и на факта, че подобни процедури вече е имало в Полша и Унгария и там те са завършили в полза на държавите.
"Това, което се извършва, е едно престъпление", коментира и председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. В подкрепа на думите на Велев той предупреди, че въпросните 333 млн. лева държавна помощ ще се увеличават през годините и ще започнат да се плащат не само от индустрията, но и от всички български граждани. От началото на следващата година тези пари ще тежат и на джоба на всеки българин с 38 лв., изчисли Домусчиев.
През миналата година ръководството на тогавашната Държавна комисия по енергийно и водно регулиране сезира ЕК срещу договорите с "американските" ТЕЦ и ВЕИ. Двете жалби на комисията са за предоставяне на неправомерна държавна помощ на "американските" ТЕЦ-ве и ВЕИ-та, в нарушение на европейското законодателство. Анализът на споразуменията с ТЕЦ "AES - 3C Марица изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" показва, че задължението на НЕК да изкупува цялото количество енергия не съответства на Третия енергиен пакет и неговите цели, заявиха от ДКЕВР. Клаузите в тези споразумения не съответстват на стандартните договори за изкупуване на електрическа енергия, сключвани на европейските пазари. "Това поставя в благоприятно и изгодно икономическо положение тези две централи спрямо другите производители на електрическа енергия", заяви тогавашният председател на регулаторната комисия Боян Боев.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ