20 Април 2024събота08:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пловдивският октомврийски афиш предлага изложби, опери и театър

/ брой: 237

автор:Пенка Калинкова

visibility 1325

С изложба рисунки и представяне на нов луксозен каталог празнува 60-годишнината на проф. Бисер Дамянов пловдивската галерия "Възраждане". Известният график, а преди години и председател на Дружеството на пловдивските художници, в последно време е силно увлечен от своята преподавателска кариера в Пловдивския университет и по-рядко участва в общи изложби и със самостоятелни експозиции. В този смисъл изложбата в галерия "Възраждане" е извънредно събитие. Повечето рисунки са създадени в последната година върху специална хартия и, както разбрахме от художника, има поне още толкова, ако не и повече, на етап ескизи. В двайсетината работи виждаме един предметен свят, който е загадъчен и нелесно обясним. Зареяни сред раздухвани завеси, ангелски крила и нетелесни фигури, цигулки и стилизирани цветя, арлекини, Ромео и Жулиета, се опитваме да сглобим света на художника. А в Центъра за изкуство "Тракарт" в подлез Археологически  художничката Маргарита Джарова се вписва доста органично със своите цикли "Градина" и "Музика" в реалиите на една археологическа картина, запазена за вечността, каквато е възстановената антична мозайка "Ейрене".
С премиерите на "Сестри Палавееви" по романа на Алек Попов, "Няма ток за електрическия стол" от Александър Секулов и "Пет жени в еднакви рокли" от Алън Бол започна сезонът на Пловдивския театър. Първите две бяха показани по време на фестивала "Сцена на кръстопът", а постановката на Атанас Атанасов по пиесата на автора, който е и сценарист на филма "Американски прелести", е с участието на пет актриси - Ивана Папазова, Елена Атанасова, Елена Кабасакалова, Мариана Йотова и дебютантката Мадлен Йорданова. Техен партньор е Иво Аръков. Той и актрисите Мариана Йотова и Елена Атанасова поднасят и по едно свое музикално изпълнение, което ги нарежда до професионалните певци.
А на сцената на Пловдивската опера меломаните бяха зарадвани с изпълнението на тенора Камен Чанев, добре известен с многобройните си ангажименти на световните оперни сцени, на Мариана Панова и колеги в премиерата на "Селска чест" от Маскани и "Палячи" от Леонкавало. Диригент е Диан Чобанов, постановката е на доц. Нина Найденова, сценографията на Иван Токаджиев, костюми и кукли - Николина Костова-Богданова, хореография Боряна Сечанова.
"Извършването на престъпления от любов" обединява двете веристични опери. В "Селска чест" е представена женската позиция, в "Палячи" - мъжката, казва режисьорката. Изненадващо големи кукли придават многоизмерност на действието в "Палячи", в "Селска чест" сценографията и осветлението, заедно с мизансцена на солисти и хор, напомнят оживяла картина на известен сицилиански художник. В премиерното представление Камен Чанев пя Канио в "Палячи", в следващите ще чуем и Ивайло Михайлов и Стоян Даскалов. За работата си в операта на Леонкавало изпълнителката на Неда сопраното Мариана Панова благодари на режисьорката и на хореографката: "Благодарение на задълбочената ни работа с нас, с мене, аз вече не бях Мариана, а Неда. Така това любимо мое произведение и то точно с това режисьорско решение излезе на бял свят и ми донесе толкова щастие и вдъхновение." Певицата благодари и на диригента Диан Чобанов, на всичките си партньори, включително балета - "Моята трупа палячовци", както ги нарича. Ролята на Тонио се изпълнява от Михаил Пулиев, Пепе, който е и Арлекин - Марк Фаулър, Силвио - Петър Данаилов. В "Селска чест" солисти са Таня Иванова (Сантуца), Стоян Даскалов (Туриду), Валерия Мирчева (мама Лучия), Светлана Иванова (Лола), Петър Данаилов (Алфио).
Голямата изложба "Арт колаж", която може да се види в залата на Дружеството на пловдивските художници, се провежда за 15-и път по инициатива на художничката Маргарита Джарова и на ДПХ. Авторите, включени в изданието тази година, са десетки и се представят с 200 творби, разположени на двата етажа на залата на улица "Гладстон" 32. Между участниците са Албена Михайлова, Венета Маринова, Галина Тодорова, Деляна Димитрова, Емилия Арабаджиева, Иван Чакъров, Митко Железаров, Никола Певичаров, както и самата учредителка Маргарита Джарова.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ