18 Май 2024събота07:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КЕВР:

Не се обсъжда таван за цените на тока от "американските" ТЕЦ

Регулаторната комисия чака Брюксел да каже има ли държавна помощ за двете централи

/ брой: 237

автор:Дума

visibility 677

Определяне на таван на цените на тока от т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - "AES Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица-изток 3", не е обсъждано в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи вчера пред журналисти председателят на комисията Иван Иванов. "Ние се придържаме изцяло към заложените разпоредби в Закона за енергетиката", допълни той. Четирите национално представени работодателски организации - БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ, предложиха преди ден правителството да гласува решение, с което да спре плащанията над пазарната цена за електроенергията от "американските" централи до излизане на решението на Европейската комисия по жалбата за неправомерна държавна помощ.
Във връзка с определението има ли нерегламентирана държавна помощ за двете централи, КЕВР очаква становището на ЕК, която е единственият орган, който може да се произнесе по казуса, каза Иванов. "Всяка промяна ще бъде абсолютно коректно отразена в ценовите решения на КЕВР", категоричен беше той.
Иванов каза, че когато има предпоставки за промяна и открити нови резерви, енергийният регулатор ще преразгледа и таксата "Задължения към обществото", която е остро критикувана от бизнеса. "Това направихме на 1 август, това ще правим и в бъдеще", допълни той.
На финалната фаза са и промените в правилата за търговия с електроенергия, съобщи още Иванов. Тази промяна е ключова за старта на енергийната борса и съответно за либерализацията на енергийния пазар у нас.
Междувременно стана известно, че двете големи американски централи в комплекса "Марица-изток" - "AES Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица-изток 3", са подали документи за напускане на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), съобщи "Капитал Daily". От двете компании са потвърдили за напускането си, като от АES обясниха, че са подали заявката си още миналата седмица.
Преди дни двете американски компании заедно с други големи частни фирми от енергийния сектор излязоха с остра декларация, свързана с подготвяната пътна карта за реформи в енергетиката. Те обвиниха четирите работодателски организации, които я разработват, че тя е в разрез с пазарните принципи, подронва реформите в сектора и може да влоши инвестиционния климат в страната.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 659

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 583

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ