25 Април 2024четвъртък22:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ниво пердю

/ брой: 39

автор:Ева Костова

visibility 1314

Нивото на бедността у нас напомня сводката за нивото на река Дунав в сантиметри - най-често то е ниво пердю, катастрофално ниско. Само за миналата седмица имаше сериозно увеличение на цените на основни хранителни продукти, а през юли предстои поскъпване на тока. Тази тенденция, в комбинация с нарастващата безработица, е тежък удар за най-бедните хора. Това отчете вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. Като сe прибави и заявката на правителството до 2013 г. да не увеличава заплати и пенсии, не трябва да си ясновидец, за да предречеш, че това означава рязко обедняване на българите и занапред.


"Няма защо да си играят на доброто ченге Тотю Младенов и лошото ченге Симеон Дянков. Пари има", каза още Станишев. Но двамата министри продължават с ролите си - единият да иска по-висока минимална заплата поне, другият - да попарва всякакви надежди за по-високи доходи. Вчера социалистите поискаха увеличаване на най-ниската заплата, повече пари за детски, осъвременяване на пенсиите с инфлационния индекс, компенсация за по-скъпото отопление на най-нуждаещите се. Те дадоха срок на кабинета до края на месеца да направи необходимото да спре обедняването. В противен случай ще има социални протести и БСП ще участва в тяхната организация, категоричен бе лидерът на лявата партия. Посланието е повече от ясно, макар че срокът за тези мерки беше вчера, както се казва.


Вчера дойде и новината, че статистиката  отчита рекордно поскъпване на лекарските услуги през януари - с 11,2 на сто в сравнение с декември м.г. Повече са скочили цените само на хранителните продукти и на транспорта, в същото време средствата за облекла, обувки и разходите по жилището са намалели, показват данните на НСИ.


За обедняване на и без туй най-бедната роднина на ЕС предупреждават от много време и синдикати, и изследователи. Вече и официалната статистика трудно може да скрие "новите дрехи на царя". Но управляващите като че ли напук не реагират ни на йота на тези предупреждения. Напротив - все повече натискат педала в посока на немотията и все по-трудното ни оцеляване. Мотивите им за това твърде често не издържат нито по достоверност, нито по финансова логика. "Пари има, лъжат ви!", каза преди време синдикален вицепрезидент. Страната ни е болна и страда, а лекарството за адекватно лечение й липсва,  алармира друг, омерзен от сегашната действителност, профсъюзен лидер.


Време е за обединение на силите явно за отпор на разрастващата се бедност. Сам човек няма да успее, знае се, но виж, когато са повече... Иначе нивото на река Дунав все ще е ниско, а затлачването ще грози със засядане в плиткото.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ